21.5 C
Budapest
2022. június. 27. hétfő

„Európa csak a kifogásokat keresi” – megszólalt az ausztrál modell tervezője

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: Politico

Míg az uniós országok vezetői közül többen az ausztrál bevándorláspolitikából merítenek ihletet, a rendszer megálmodója és kivitelezője csupán ennyit tanácsol: Európa védelmét nem kifogásokkal, hanem közös politikai akarattal lehet megszilárdítani. És persze a hárompilléres ausztrál módszer átvételével.

Az európai migrációs válság korántsem megoldhatatlan krízis – állítja Jim Molan nyugalmazott ausztrál vezérőrnagy, az ausztrál menekültügyi politikai egyik megalkotója, aki a Politicónak adott interjúban kifejtette: Ausztrália sikereit nem csupán földrajzi elhelyezkedésének köszönheti, hanem a kormány következetes politikai programjának.

Aussie immigration architect: Europe ‘just making up excuses’ http://www.politico.eu/article/architect-of-australias-controversial-immigration-policy-jim-molan-how-to-do-it-in-europe-terror-extremism/  via @POLITICOEurope

Photo published for Aussie immigration architect: Europe ‘just making up excuses’

Aussie immigration architect: Europe ‘just making up excuses’

‘If Europe can’t control its borders, organize its finances or deter Russia, what good is it?’

politico.eu

Molan hisz abban, hogy Európa könnyedén átvehetné Ausztrália hárompilléres módszerét: visszafordíthatná a Földközi-tengeren érkezett hajókat, a kontinensen kívül bírálhatná el a menedékkérelmeket, és a migránsáradat megakadályozása érdekében Európán kívül építhené fel az összes átmeneti tábort.

„Az európaiak azt hiszik, hogy a mi partjainkat könnyű ellenőrizni. Valójában csak kifogásokat keresnek, hiszen ők nem csinálnak semmit” – kritizálta az uniós stratégiát a nyugalmazott vezérőrnagy.

Néha nem az a humánus megoldás, ami logikusnak tűnik

„Az emberek azt hiszik, hogy az a humánus megoldás, hogy segítünk Európába hozni az embereket – pedig sokkal többet segíthetnének nekik olyan országokban, mint Jordánia, Libanon vagy Törökország” – állítja Molan.

Szerinte a legfontosabb lépés a hajók visszafordítása, és ha a csónakok túl rozogák, az uniós államok abban segíthetnének, hogy biztonságos hajókra cserélik az életveszélyes tengeri járműveket.

„Európa csak a kifogásokat keresi” – megszólalt az ausztrál modell tervezője
Bevándorlók csónakja a Földközi-tengeren ) Forrás: Twitter)

Egy bevándorló sem teheti be a lábát

A második lépés a menekültkérelmek „offshore” feldolgozása lenne, mely már így is számos kegyetlenséget szült az Ausztráliába vágyó bevándorlók köreiben.

Az érkezőket nem engedik be az ausztrál kontinensre, hanem olyan kisebb szigeteken szállásolják el őket, mint a csendes-óceáni Nauru szigete vagy Manus.

A harmadik elem a hajóval érkező bevándorlók letelepedésének megakadályozása. Még akkor is, ha menekültstátusszal rendelkeznek. Ehelyett Naurun, Manuson vagy olyan országokban maradhatnak, akikkel Ausztrália pénzügyi megállapodást kötött a bevándorlók befogadásáról.

„Európa csak a kifogásokat keresi” – megszólalt az ausztrál modell tervezője
Az emberjogi szervezetek meg akarják szüntetni a bevándorlók Nauru szigetén kialakított átmeneti táborát (Fotó: Twitter)

A határvédelmet az uniós jog is akadályozza

“Európa most ott tart, mint mi 2012-ben, a kritikusok azóta is azzal vádolnak minket, hogy túl nehéz megvédeni a határokat, túl embertelenek a módszerek, mégis hova tűnt a humanitárius kötelességtudatunk” –  Moland szerint Európának óriási problémái lesznek a sikeres migrációs politikával a jelenlegi uniós jogszabályok ismeretében.

Az Európai Unió Bírósága 2012-ben kimondta, hogy Olaszország megszegte az uniós jogszabályokat, mikor négy éve megállítottak és visszafordítottak egy Líbiából jövő, bevándorlókkal teli hajót. Azóta egyetlen hajót sem lehet következmények nélkül feltartóztatni.

1 in every 42 who’ve crossed the this year have died. In 2016 the fear of death is weaker than the fear of staying in .

Egyetlen ember sem fulladt vízbe a szigorítás óta

2007 decemberétől 2013 szeptemberéig körülbelül 1100 bevándorló veszett az óceánba Ausztráliába vezető útján. Viszont az új, szigorított határvédelem bevezetése óta egyetlen ember sem halt meg, bár sokan életüket vesztették a szigeteken kialakított átmeneti táborokban.

A hajók megállítása nemcsak a menekültáradatot állítja meg, de megkönnyíti a legálisan érkező bevándorlók helyzetét is. A 24 milliós Ausztráliába évente 200 ezer “új érkező” telepszik le, 2017-től ezt a számot 19 ezerrel növelik.

“Az ausztrál emberek támogatása nélkül nem működhetne a bevándorlási program. Ha mások ellenőrzik határainkat, vagy embercsempészek segítségével jutnak be a bevándorlók az országba, elveszítik az ausztrálok támogatását” – magyarázta Molan.

Csökkenhet a támadások valószínűsége 

Szerinte a terrortámadások esélyét is lecsökkenthetné a hárompilléres ausztrál modell átvétele: “Sosem mondhatjuk azt, hogy megszüntetjük a terrorizmust, de a támadás valószínűségét igenis le tudjuk csökkenteni. Nizza, Párizs, Brüsszel – mindhárom városban összefüggés fedezhető fel a terrortámadások és a bevándorlásügyi helyzet között” – részletezte.

A terrorelhárítást véleménye szerint a határvédelemmel kellene kezdeni, a második fontos része a lakosság és a bevándorlók közötti társadalmi szerződés kidolgozása, a hírszerzés és a védelem megújítása:

“Határainak megerősítésével Európa új képet alakíthatna ki magáról. Hiszen ha nem tudja megvédeni saját határait, kezelni a pénzügyeket vagy kordában tartani Oroszországot, akkor mégis miért létezik?”

 

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia

Kapcsolódó hírek

Egy férfi rohant be a metróalagútba a Blaha Lujza térnél és elvágta a torkát

Hatósági zárás miatt nem jár a 2-es metró a Deák Ferenc tér és az Örs vezér tere között...

Miért van egyre több pajzsmirigybeteg? Az endokrinológus válaszol

A kételkedők joggal vetik fel, hogy ez csupán látszat, hiszen a jobb diagnosztikus módszerek miatt érezzük csak, hogy...

Ukrajna részben leállította a földgáz szállítását Európába

Ukrajna bejelentette, hogy felfüggeszti a földgáz tranzitját egy olyan tranzitponton keresztül, amelyen az Oroszországból Európába szállított gáz közel...

Órák kérdése, és hivatalosan fizetésképtelen lehet Oroszország

Órák választhatják el Oroszországot a fizetésképtelenségtől, amely már a háború kitörése óta fenyegeti Moszkvát – írja a Bloomberg. Vasárnap este...