2.2 C
Budapest
2023. december. 2. szombat

„Európa borzasztóan nehéz helyzetben van”

Dátum:

Megosztás:

forrás: MTI

Európának a második világháború vége óta nem kellett ennyi és ekkora kihívással szembenéznie, mint napjainkban – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter egy hétfői budapesti szakmai fórumon.

Európa borzasztóan nehéz helyzetben van – fogalmazott Szijjártó Péter a Budapesti Corvinus Egyetem Heller Farkas Szakkollégiuma szakmai konferenciahetének megnyitóján. A magyar diplomácia vezetője a nehéz helyzet okaként egy „ötös fogatot” említett, amelynek – elmondása szerint – éppúgy eleme, hogy az ukrajnai konfliktussal a térségben ismét háború van, mint az unió keleti partnerségi programjának nehézségei, továbbá a térség előtt álló gazdasági kihívások, valamint a terrorizmus és a bevándorlás problémája.

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. (MTI/EPA/Váel Hamzeh)

Hibás szankciópolitika

Szijjártó Péter az ukrajnai válság kapcsán arról beszélt: ma még csak kevesen képesek felmérni a gazdasági, politikai és humanitárius hatást, ugyanakkor „bántóan leegyszerűsítő megközelítésnek” nevezte a szankciópolitikát, ami a megoldás szikráját sem kínálja. Megjegyezte: a nemzetközi intézkedések miatt két év alatt kevesebb mint felére esett az Oroszországba irányuló magyar export, ami évi kétmilliárd dolláros kiesést jelent a nemzetgazdaságnak, ugyanakkor több százmillió dollárral csökkent a kivitel a gazdasági potenciáljának ötödét elvesztő Ukrajna felé is.

Európa sem lehet képmutatóbb Amerikánál 

A keleti partnerségi program kapcsán utalt rá, hogy az abban részt vevő hat volt szovjet tagköztársaság közül egyetlen olyan van – mégpedig Fehéroroszország -, amelynek nincsen befagyott területi követelése valamely szomszédjával szemben, ugyanakkor ezen államok demokratikus voltával kapcsolatban – párhuzamba állítva a kérdést az Egyesült Államok és Kuba közeledéséhez – kijelentette: „Európa sem lehet képmutatóbb, sem visszahúzódóbb”, mint az Egyesült Államok.

A gazdasági kihívások kapcsán a külügyminiszter azt emelte ki: békeidőben működik, de az új világrend kialakulása során már nem az unió nagyon lassú belső döntési mechanizmusa. Minden szereplő pragmatikus alapon építi a maga gazdasági-kereskedelmi integrációját – tette hozzá.

Véget kell vetni a nyitott határok politikájának

A terrorizmus kérdésköre kapcsán arról beszélt: az Iszlám Állam ellen összeállt rendkívül széles koalícióval eddig „semmilyen eredményt nem értünk el”, a terrorszervezet egyre több területet hódít el, és mind több ember hagyja el emiatt lakóhelyét; ezért is kellene jelentősen fokozni a nemzetközi közösség erőfeszítéseit, hogy vissza lehessen szorítani a szervezetet és az általa jelentett terrorfenyegetést.

A migrációval kapcsolatban Szijjártó Péter hangsúlyozta, nem menekültválságról, hanem bevándorlási válságról van szó, hiszen az érkezők nem az életüket mentik, hanem jobb élet reményében indulnak útnak Nyugat-Európába. Az okokat kell megszüntetni, amelyek miatt ezek az emberek útra kelnek – szögezte le Szijjártó Péter. Az okok között említette a szíriai béke és a líbiai egységes kormányzat megteremtését, valamint azt, hogy olyan fejlesztési támogatást kapjanak a közel-keleti és afrikai államok, amelyek révén hazájukban maradnak ezek az emberek. Kitért arra is, hogy „véget kell vetni a nyitott határok politikájának”, azaz hogy tíz- és százezrek vándorolnak európai országok között, iratok nélkül úgy, hogy megtagadják az együttműködést a helyi hatóságokkal.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este: Reszkessetek betörők 3-4 – videók

Teljes filmek magyarul: Reszkessetek betörők 3. Reszkessetek betörők 4. Kellemes szórakozást a filmhez! Még több film itt! Our media displays content free of...

Piros riasztást is kiadhatnak – mutatjuk, hol tart legtovább az ónos eső

Budapesten kora délutánra lecseng a havazás, esőbe, majd ónos esőbe vált a csapadék halmazállapota. Budapesten is jégpáncélos területek...

Orbán Viktor: Magyarország nem vétózik, olyan, hogy vétó, nincs

A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban feltett kérdésekre válaszolt. Szólt Ukrajna EU-csatlakozásának támogatásáról, a pénzügyi segítségről, a...

Miért jó szigetelőanyag a kőzetgyapot?

A kőzetgyapotot sokan csak homlokzati szigetelőként ismerik, pedig remek tulajdonságai miatt más szigetelési feladatot is elláthatunk vele. Aki csak...