15.3 C
Budapest
2023. szeptember. 24. vasárnap

EUB-döntés: a másodpilóta halála miatti járatkésés esetén is jár kompenzáció az utasoknak

Dátum:

Megosztás:

Az EU joga biztosítja a légiutasok kompenzációra való jogát, amennyiben az utazással összefüggésben járatkéséssel, járattörléssel stb. találkoznak.

A szabályozás kereteit vizsgálja egy friss EUB-döntés (C-156/22.), melyet az alábbiakban mutatunk be.

A légiutasok változatos problémákkal találkozhatnak

Az EU légiutasok jogait szabályozó 261/2004/EK rendelete a légiutasokat megillető minimális jogokat határozza meg. Lefedi a szabályozás a beszállás visszautasítását, a légijárat törlését, illetve a légijárat lekésését. Amennyiben a rendeletben nevesített események bekövetkeznek a légiutasok kártalanításért folyamodhatnak. További jogként megilletheti őket a visszatérítéshez, átfoglaláshoz, ellátáshoz való jog, valamint a megfelelő tájékoztatási kötelezettség. Ezen kötelezettségek tükrében vizsgálta az EU Bírósága azt az esetet, amikor a pilóta halála okozza a problémákat.

A legfrissebb hírek itt!

Meghalt a másodpilóta

2019. július 17-én a TAP Portugalnak egy Stuttgartból (Németország) Lisszabonba (Portugália) tartó járatot kellett üzemeltetnie 6 óra 05 perckor. Ugyanezen a napon, 4 óra 15 perckor az érintett járat másodpilótáját holtan találták szállodai szobájában. Ez a teljes hajózó személyzet számára súlyos sokkot, és repülésre való alkalmatlanságot jelentett, ezért a járatot törölték. A helyettesítő hajózó személyzet 11 óra 25 perckor indult Lisszabonból, és 15 óra 20 perckor érkezett Stuttgartba. Az utasokat ezt követően egy 16 óra 40 perckor induló helyettesítő járat szállította el Lisszabonba.

A törölt járat egyes utasai az e törlésből eredő jogaikat a légiutasoknak jogi segítséget nyújtó társaságokra ruházták át. A TAP arra hivatkozva tagadta meg, hogy kifizesse e társaságoknak a légiutasok jogairól szóló rendeletben (261/2004/EK rendelet) előírt kártalanítást, hogy a másodpilóta váratlan halála olyan rendkívüli körülménynek minősül, amely mentesíti a légifuvarozót kártalanítási kötelezettsége alól. Az ügyben eljáró stuttgarti regionális bíróság a rendelet értelmezését kérte e tekintetben az EU Bíróságtól (EUB).

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Matthew McConaughey – Gyilkos Joe (Killer Joe), amerikai thriller – videó (18+)

Chris-re, a huszonkét éves drogdílerre rájár a rúd. Ám a dolgok rosszról még rosszabbra fordulnak, mikor alkalmazza a...

Jennifer Love Hewitt – Ügyféllista (The Client List) – videó

Samantha Horton egy texasi kisvárosban él a családjával. Az egykori szépségkirálynő hajdan szebb napokat látott, most viszont nehéz...

Üzent Zelenszkij a lengyeleknek: Vagy minket támogattok, vagy az oroszokat

Az ukrán elnök szerint, aki nem támogatja őket, Oroszországnak segít. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kanadába látogatott, ahol Justin Trudeau...

Angliában a migránsokat legalább háromcsillagos szállodákban kell elhelyezni

A belügyminisztérium által kiadott közlemény szerint mivel a lakhatásuk költsége napi 8 millió fontra emelkedett, így ez a...