28.3 C
Budapest
2023. június. 2. péntek

EU: „2035-től minden eladott új autónak nulla szén-dioxid-kibocsátásúnak kell lennie”..

Dátum:

Megosztás:

Az Európai Unió egy új törvény betartatására készül, amely előírja, hogy 2035-től minden eladott új autónak nulla szén-dioxid-kibocsátásúnak kell lennie, miután a németországi fordulat miatt háromhetes késésben van.

Az EU autóipara felgyorsítja panaszait a javaslat ellen, és az egyik vezérigazgató „egyszerű hülyeségnek” nevezte az új törvényt.

Az Európai Unió tagállamainak energiaügyi miniszterei 2035-ben véglegesen jóváhagyják az új CO2-kibocsátó autók értékesítésének megszüntetéséről szóló törvényt, miután Németország mentességet nyert az e-üzemanyaggal működő autókra.

Az uniós törvény előírja, hogy 2035-től minden eladott új autónak nulla szén-dioxid-kibocsátással kell rendelkeznie, 2030-tól pedig 55%-kal alacsonyabb CO2-kibocsátásúnak kell lennie a 2021-es szinthez képest.

A legfrissebb hírek itt!

A szavazásra a tervezettnél három héttel később kerül sor, miután a német közlekedési minisztérium az utolsó pillanatban tiltakozott a törvény ellen, azzal fenyegetve, hogy kisiklik az EU azon fő politikája, hogy az autókat összhangba hozzák az éghajlatváltozással kapcsolatos célkitűzéseihez.

Az Európai Bizottság a hétvégén megállapodást kötött Németországgal a nézeteltérés megoldása érdekében, és ígéretet tett arra, hogy a kizárólag e-üzemanyaggal működő belsőégésű motoros autók mentesülnek a 2035-ös tilalom alól.

Az EU illetékesei szerint a legtöbb ország valószínűleg támogatja a törvényt, amely lehetővé tenné a törvény hatályba lépését. Olaszország és Lengyelország ellenzi, Románia és Bulgária pedig várhatóan tartózkodik.

Az új javaslatok a közelmúltban az EU autóipart is felkavarták, mivel az autógyártók azzal érvelnek, hogy az új szabályok túl költségesek, elhamarkodottak és szükségtelenek. Az Európai Bizottság szerint a szabályokra azért van szükség, hogy csökkentsék a káros kibocsátásokat, és megakadályozzák a Dieselgate-botrány megismétlődését.
Az Európai Unió országai és a törvényhozók az idén tárgyalnak az „Euro 7” javaslatokról a személygépkocsik károsanyag-kibocsátásának szigorításáról – a dízelautók esetében, de nem a benzineseknél –, valamint a nehéz tehergépjárművekre és buszokra, beleértve a nitrogén-oxidot és a szén-monoxidot is.
A Bizottság javaslata kibővíti a valós vezetési kibocsátások (RDE) tesztelését, és hozzáadja a kibocsátások folyamatos tesztelését egy fedélzeti ellenőrző rendszeren keresztül. Az Euro 7 2025 közepén lépne hatályba az autókra, 2027 közepén pedig a teherautókra és buszokra. A szabályok a gumiabroncs- és fékkibocsátásra is vonatkoznának.
A vezetők, köztük a Stellantis vezérigazgatója, Carlos Tavares szerint a szabályok „haszontalanok”, miközben az autógyártók több tízmilliárd eurót fektetnek be elektromos járművekbe (EV-kbe), és megkezdik a fosszilis tüzelésű autók kivonását. Az Iveco vezérigazgatója, Gerrit Marx „egyértelműen hülyeségnek” nevezte a javaslatokat.
Mattias Johansson, a Volvo Cars kormányzati ügyekért felelős vezetője a Reutersnek elmondta, a 2025-ös határidő „gyakorlatilag nem hagyott elegendő időt” a motorcserére. A Volvo elkötelezte magát, hogy 2030-ra teljesen elektromos lesz. Az Európai Gépjárműgyártók Szövetsége lobbicsoport szerint az Euro 7-hez képest minimális lesz a szennyezőanyag-csökkentés. A Bizottság érvelése szerint ezek jelentősek lesznek.

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ő az! Fotókon az intézetis kisfiúk megrontója! (18+)

Őrizetbe vették azt a férfit, aki a gyanú szerint "intézetis" kisfiúkat csalt az otthonába, majd pizzával, cigarettával, játékokkal...

The Census Bureau has released the most comprehensive statistics to date on same-sex couples living together in the U.S. (18+)

The Census Bureau has released the most comprehensive statistics to date on same-sex couples living together in the...

Figyelmeztetést adott ki a Google: ne kattints rá, ha ezt látod a leveleid között

Egy újfajta nyereményjáték terjed a népszerű levelezőrendszerben. Amelyre ha valaki rákattint, adatai rossz kézbe kerülhetnek. A népszerű böngésző levelezőprogramját,...

Összeverték Király Lindát

Én csak védekeztem - magyarázta az énekesnő. Király Linda volt a Szerencsekerék sztárvendége a TV2-n: elmesélte, hogy az Egyesült...