17.8 C
Budapest
2023. március. 20. hétfő

Erzsébet királynő meseszép menyasszony volt – Így ragyogott Fülöp herceg oldalán

Dátum:

Megosztás:

Idén lesz 71 éve, hogy II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg kimondta a boldogító igent a Westminster-apátságban. Ők a legelső uralkodói pár, akik a monarchia történetében ennyi évet leélhettek egymás mellett.

Sok uralkodócsaládban a házasságot nem szerelemből kötik, ám II. Erzsébet királyné és Fülöp herceg esetében ez másképp volt. A fiatal királyné 13 évesen már tudta, hogy a görög származású Fülöp lesz a férje, egyenesen rajongott érte tinédzser korában.

Az első találkozásuk 1939-ben történt, amikor is VI. György családjával látogatást tett a dartmouth-i tengerészeti akadémián, amelynek során Erzsébet brit királyné felkérte Fülöpöt, hogy lányai, Erzsébet és Margit hercegnők kísérője legyen. Erzsébet hercegnő beleszeretett a jóképű tengerésznövendékbe és hamarosan levelezni kezdtek.

946 nyarán Fülöp herceg hivatalosan is megkérte Erzsébet kezét. A király igent mondott, de a bejelentéssel a következő évig várni kellett, amíg Erzsébet betöltötte a 21. évét. Fülöp herceg német származása és rangja politikailag kényes kérdés volt a II. világháború után, ezért 1947. február 28-án Fülöp lemondott görög és dán hercegi rangjáról, felvette az anglikán vallást és megkapta a brit állampolgárságot. Az eljegyzést végül 1947. július 10-én jelentették be.

Két évvel a második világháború befejezése után, 1947. november 20-án fogadtak egymásnak örök hűséget a londoni Westminster-apátságban, fényűző szertartáson. A ceremóniát – először a királyi család történetében – a BBC rádión közvetítette és világszerte 300 millióan hallhatták. A háború utáni időszak nem volt éppen a legszerencsésebb egy pompázatos királyi esküvőhöz, de mivel a királyi pár nagy napja az ország számára a reményt szimbolizálta, megadták a módját az ünneplésnek.

Az ifjú pár a Clarence-házban telepedett le, itt született első két gyermekük is: Károly herceg 1948-ban és Anna hercegnő 1950-ben. Hosszú házasságuk alatt összesen négy gyermekük született: Károly, Anna, András és Eduárd.

Erzsébet királynő meseszép menyasszony volt – Így ragyogott Fülöp herceg oldalán 1

Erzsébet királynő meseszép menyasszony volt – Így ragyogott Fülöp herceg oldalán 2

Erzsébet királynő meseszép menyasszony volt – Így ragyogott Fülöp herceg oldalán 3

70. házassági évforduló

Erzsébet királynő meseszép menyasszony volt – Így ragyogott Fülöp herceg oldalán 4

Forrás: tudasfaja.com

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Esti torna mindenkinek – videó

Mozogj többet, élj tovább! Videó forrása Hirmagazin.eu

Esti mese gyermekeknek – videó

Jó éjszakát gyerekek! Esti mese - videó Videó forrása Hirmagazin.eu

Ma este: Jackie Chan – Kém a szomszédban;.. Holnap este: Anthony Quinn, Kevin Costner, Madeleine Stowe – Revans – videó

Bob Ho (Jackie Chan) a beépített szuper-spéci titkos ügynök diktátorokat, terroristákat és gonosz birodalmakat vont ki a forgalomból,...

Szakértő a Blikknek: ha Putyin Magyarországra jönne, letartóztatnák… Vagy mégsem?

A Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen. A hágai intézmény közleménye szerint megalapozott a...