1.1 C
Budapest
2023. december. 4. hétfő

„Értesítik” a magyarokat, hogy száz éve megszűnt a királyságuk – az osztrákok is reagáltak Orbán Nagy-Magyarország sáljára

Dátum:

Megosztás:

Úgylátszik, már nem öltözködhetünk úgy, ahogy mi akarunk, nehogy valaki megsértődjön a ruhánk látszatán…

.. Sajnos ez olyan, mint a „török átok”, az ember nem válogathatja meg a szomszédait, szomorú, de így kell leélni az életét…

Az osztrák külügyminisztérium azt üzeni: szólnak a magyaroknak a fejleményről, hogy száz éve megszűnt a királyságuk.

A Politico beszámol arról: viccesnek szánt közleményt adott ki az osztrák külügyminisztérium Orbán Viktor Nagy-Magyarország mintázatú sálja kapcsán.

Szellemeskedett az osztrák szóvivő

A bécsi külügy szóvivője azt közölte: „A történelmi térképekre való gyors pillantással bizonyítást nyertek az eredeti sejtések, miszerint

Transzlajtánia (a Magyar Királyság) megszűnt létezni úgy száz évvel ezelőtt. Értesíteni fogjuk magyar szomszédainkat erről a fejleményről a lehető leghamarabbi alkalommal”.

Előzmények

Orbán Viktor hétfőn Nagy-Magyarországot ábrázoló szurkolói sálat öltve fogadta a válogatottságtól búcsúzó Dzsudzsák Balázst, az internet pedig a várakozásoknak megfelelően felrobbant.

Daniel Freund EP-képviselő, Magyarország német zöld megszállottja azonnal üzent Twitteren, felhívva a figyelmet arra, „milyen megnyugtató ez Magyarország szomszédjai számára”, mintha Orbán sálja bármilyen agresszióra utalt volna Trianonban magyar földet szerző szomszédainkkal szemben, akik egyébként szinte mind NATO-tagok.

Ukrajna bekéret

Bár Freund nagyon aggódott értük, a szomszédos országok mértéktartóan reagáltak a miniszterelnök sáljára. A legélesebben Ukrajna háborodott fel. Oleh Nyikolenko külügyi szóvivő a Facebookon azt írta, „a revizionista eszmék magyarországi terjesztése nem járul hozzá az ukrán-magyar kapcsolatok fejlődéséhez”, ezért várják

a magyar fél hivatalos bocsánatkérését, és a kiállást Ukrajna területi integritása mellett”.

Emellett közölte, bekérették az ukrán külügyminisztériumba Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet.

A legfrissebb hírek itt!

Romániának elfogadhatatlan

Románia a Trianonban nekik jutó terület nagyságához képest kifejezetten finoman reagált. A román külügyminisztérium közleményében azt írta, elfogadhatatlannak tartják „a revizionista megnyilvánulás bármilyen formáját”, hiszen az „ellentétes a valósággal”. Ennél sokkal jobban kiakadt azonban a román sajtó:

az Adevărul napilap azt írta, „Orán annektálta Erdélyt”,

és konkrét bizonyíték nélkül állította, hogy a Nagy-Magyarország szimbólumot „gyakran használják magyar tisztviselők Budapesten”. Megemlékeztek arról az epizódról is, amikor Orbán Viktor a történelem érettségire készülő diákoknak Nagy-Magyarországot mutató földgömbbel kívánt sok szerencsét, Ludovic Orban akkori román miniszterelnök pedig erre úgy reagált, „álmodik a nyomor”.

Horvátország nevet

A leglazább válasz Horvátországból érkezett, rögtön két magas helyről is: Andrej Plenković miniszterelnök úgy nyilatkozott, „ami a sálakat illeti, én nem láttam, és nem akarok mások sáljával foglalkozni. Ami pedig a Horvátországgal szembeni területi igényeket illeti bárki, így Magyarország részéről is, ezek abszolút elfogadhatatlanok, számunkra ez nem opció”. Zoran Milanović köztársasági elnök sem látott a sálban országára leselkedő egzisztenciális kockázatot, úgy fogalmazott, „ezen csak nevetni tudok,

a szomszédos országok közül Magyarország még mindig a legjobb”.

Szlovákiának érzelmei vannak

A legérzelmesebb választ Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter szolgáltatta privát Facebook-oldalán. Káčer elsőként hitet tett a magyar örökség mellett: „Mindenki, aki jól ismer, tudja, hogy nem volt, és hosszú időn át nem is nagyon lesz olyan külügyminiszterünk, aki ilyen pozitívan állna hozzá uherszkói (a szlovák nyelvben külön szóval – Uhersko – hivatkoznak a történelmi Magyarországra és külön szóval – Maďarsko – a maira, a szerk.) örökségünkhöz és közös történelmünkhöz. Amivel gondom van, és nem is restellem ezt kimondani, az az, ahogy szomszédunk kormánya viselkedik” – írta a külügyminiszter, aki írását egy szép családi történettel is megspékelte: „a nagymamám azt mondta nekem, hogy

»tudod, Rastik, szlovák vagyok, de mindig büszke uherszkói lány voltam«”.

Ezzel együtt ugyanakkor Káčer elítélte Orbán sálját, világossá tette, „aminek nincs helye a kapcsolatunkban, az az irredentizmus és revizionizmus. Hogy ezek az érzületek és tervek hová vezetnek, azt láttuk 1939-ben, és látjuk ma Ukrajnában az orosz agresszió alatt”. Végezetül úgy minősítette a gesztust, hogy az „ízléstelen és trágya”, megjegyezve, hogy „ez talán nem diplomatikus nyelv, de »az is számít azért«”. Ez utóbbi frázist magyarul írta, utalva arra, hogy az Orbán Viktor facebookos videójában is elhangzott.

Orbán Viktor miniszterelnök ma jelezte, sáljának semmiféle politikai jelentés nem volt. Úgy fogalmazott, „a foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs.” Szerinte a Nagy-Magyarországot ábrázoló sál mindössze annyit jelentett, hogy „a magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek.”

Nyitókép: Képernyőfotó

mandiner nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ítéletidő tombol Németországban – a kifutópályához fagytak a repülőgépek Münchenben

A bajor főváros repterét órákra le kellett zárni a havazás és a fagy miatt. Az X-en megjelent videó kísérő...

Döbbenetes videó arról, hogy mit okozhat az autó tetején szállított fenyőfa

Hogyan szállítsuk a fenyőt, ha autóval mentünk vásárolni és meglehetősen nagy fát választottunk? Videón magyarázzák el. A karácsonyi fenyő...

Életveszély: a világ legpofátlanabb bliccelőjét fotózták le az 1-es villamos hátulján – videó

Nem mindennapi megoldással utazott valaki a budapesti 1-es villamoson. Egy potyautas a jármű hátuljára kapaszkodott fel, és élvezte...

Mi történt? A közönségkedvenc nem tér vissza a Dancing with the Stars leginkább várt produkciójába

Az egyik produkció nem lesz teljes a Dancing with the Stars szombati döntőjében. A korábbi közönségkedvenc nem vesz...