11.1 C
Budapest
2024. február. 23. péntek

Értékes területeket foglaltak el az oroszok, megszűnhet az ukrán nehézipar és nőhet a külföldi befolyás..

Dátum:

Megosztás:

Fontos gazdasági területeket vesztett el az eddigi harcokban Ukrajna. Sok más mellett fém- és gázlelőhelyeket, szén-, urán-, arany- és ércbányákat foglaltak el az oroszok.

Ha Ukrajna nem szerzi vissza ezeket a területeket, ásványkincs-lelőhelyei kétharmadának, s ezzel a nehéziparának is búcsút mondhat. A drámai ipari, gazdasági, pénzügyi helyzet tovább növelheti az ország kiszolgáltatottságát,

írja a Magyar Nemzet.

Egyre több információ érhető el az ukrán gazdaság állapotáról, ezekből pedig az a következtetés vonható le, hogy jelenleg rendszeres külföldi támogatás nélkül Ukrajna lényegében képtelen az önfenntartásra.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Tavasszal a kormányzat saját bevételei csupán a kiadások negyven százalékát fedezték, a költségvetés egyensúlyban tartásához havi 5-9 milliárd dollárra lenne szükség, a hiány az egeket verdesi, az ukrán GDP pedig idén akár 45 százalékkal is eshet. Az államadósság meredeken emelkedik, meg is duplázódhat, miközben Ukrajna lényegében csődöt jelentett, ugyanis hiteleinek átütemezésére kényszerült.

Repülőgép és számítógép

A gazdasági hanyatlás háború idején nem meglepő, ahogy egy esetleges államcsőd sem. A nagy kérdés az, hogy normalizálódhatnak-e a gazdasági adatok a harcok befejeztével. Különféle összegzések alapján Ukrajna helyzete ebből a szempontból sem a legjobb, az orosz betörés ugyanis értékes területeket vett el.

AMERIKAI BECSLÉS SZERINT DOLLÁRMILLIÁRDOKRA RÚG ANNAK AZ ÁSVÁNYKINCSNEK AZ ÉRTÉKE, AMELY IMMÁR OROSZ ELLENŐRZÉS ALATT LÉVŐ UKRÁN TERÜLETEKEN TALÁLHATÓ.

Ezek között 117 olyan fém- és ásványianyag-lelőhely van, amely nélkülözhetetlen a repülőgépek, valamint a számítástechnikai és elektronikai berendezések gyártásához.

Búcsú a nehézipartól?

A kimutatások szerint a gazdaság szempontjából lényeges területi veszteségek ezen felül is drámaiak. Ukrajna elvesztette szénipara 63 százalékát, gázlelőhelyei 42 százalékát és ércbányái 33 százalékát. Orosz kézre került ezeken túl egy-egy arany-, urán- és lítiumbánya, két titánérlelőhely és hat vasércbánya.

UKRAJNA ÁSVÁNYKINCSEI-LELŐHELYEI KÉTHARMADÁT IS ELVESZÍTHETI, HA NEM SZERZI VISSZA AZ ELMÚLT IDŐKBEN ELSZAKÍTOTT TERÜLETEKET. MINDEZ MÁSKÉPPEN MEGFOGALMAZVA AKÁR AZT IS JELENTHETI, HOGY UKRAJNA KÉPTELEN LESZ A JÖVŐBEN FENNTARTANI SAJÁT NEHÉZIPARÁT.

Az ukrán gazdaságban nemcsak a területveszteségek, hanem a háborús dúlás is jelentős kiesést okozott. Korábban az ukrán export a GDP negyven százalékát is elérte, a két legfontosabb termékkört pedig a gabona és a kohászati anyagok adták.

Illusztráció. FORRÁS: AFP/ANATOLII STEPANOV

Utóbbi kapcsán képsorok sokasága járta be a világsajtót: a két legfontosabb kohászati üzem Mariupolban működött, ezek a harcokban majdhogynem a földdel váltak egyenlővé. De akadozik a gabonaexport is: az oroszok – egyes hírek szerint – jelentős mennyiségű betakarított terményt irányítottak saját országukba, a megmaradt áru kivitelét pedig jó ideig a fekete-tengeri hadi blokád akadályozta.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Bár július végén három kikötőből megindulhattak a gabonaszállító hajók, az idei ukrán gabonaexport így is éppen csak hogy eléri a tavalyi mennyiség felét.

Nőhet a külföldi befolyás

A kétségbeejtő államháztartási, ipari és gazdasági adatok láttán elemzők arra figyelmeztetnek, hogy mivel Ukrajna jelentős külföldi segítségre szorul, nőhet függősége, kiszolgáltatottsága, és elsősorban a tengerentúli befolyása.

magyarnemzet, origo

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este egy romantikus vígjáték – Randiguru – videó

Albert (Kevin James), a jámbor könyvelő fülig szerelmes egy hírességbe: az elbűvölő és gyönyörűséges Allegra Cole-ba (Amber Valletta)....

Olcsóbb és teljes körű hozzáférést szeretne az Xbox Game Pass előfizetőknek a Microsoft

Csak azoknak kell a teljes árat fizetniük, akik kitartanak az Xbox-szal rivalizáló játékkonzolok mellett. Folytatódik az Activision Blizzard felvásárlásával...

Brutális állatkínzás Hajdú-Biharban: fejbe lőtt kutyát találtak – 18+

Egy budapesti állatkórházban próbálják megmenteni a püspökladányi kutyát. A püspökladányi Mancsmentő Állatvédő Egyesület a közösségi oldalán osztott meg egy...

Ahogy drágul az üzemanyag, egyre sűrűbben fordul elő, hogy a benzinkúton fizetés nélkül akarnak távozni..

Fizetés nélkül távozni nem csak a boltokból szokás, a szarkák gyakran a benzinkutakat is úgy hagyják ott, hogy...