-1.6 C
Budapest
2023. február. 7. kedd

Értékes őskori és középkori leleteket találtak egy házkutatás során Balatonszárszón

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

2015 03 06 063955
Forrás: MTI | 2015. 03. 05. 20:51:00

Értékes őskori, római kori és középkori leleteket, valamint fegyvereket, lőszereket és robbanóanyagot találtak egy balatonszárszói lakásban a rendőrök, amikor egy 24 éves siófoki fiatalember gyűjteményét lefoglalták.
A bűncselekményről Király Richárd, a siófoki rendőrkapitányság vezetője és Rákhely Zsolt, a kapitányság vizsgálati osztályának vezetője tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Siófokon. Az újságíróknak bemutatták a lefoglalt muzeális értékeket, ékszereket, egyéb tárgyakat, valamint az azok felkutatására használt két fémdetektort és földradart is.

A fegyver- és muzeológus szakértőkkel, valamint tűzszerésszel csaknem tíz órán át tartó februári házkutatás során hat éles robbanóanyagot, illetve robbanószerkezetet, több mint száz lőszert, két ritkaságnak számító lőfegyvert és mintegy 1200 darab, az 1700-as éveknél korábbi időkből származó, földben talált műtárgyat, műkincset, továbbá 390 arany- és ezüsttárgyat találtak.
A lefoglalt tárgyak között őskori kőbaltafej, kelta, római, népvándorlás és honfoglalás kori szerszámok, eszközök, ruhadíszek is vannak, azok értékét először a kaposvári múzeum, majd a Magyar Nemzeti Múzeum fogja felbecsülni. Az elsődleges becslések szerint a leletanyag használati értéke több százezer, eszmei értéke több millió forint.

A nyomozás elindítására egy internetes árusítófelület adott okot. A kereskedelmi végzettségű siófoki fiatalemberről, B. Bencéről annyi tudható, hogy 13 éves korában kapott egy fémkereső készüléket a nagyszüleitől, attól kezdve kutatta a Balaton szabadstrandjait, és nagy mennyiségű ékszert, fémtárgyat talált. Az évek során egyre inkább érdeklődött a történelem iránt, szakkönyvek sorát szerezte be. Egyre jobb műszereket vásárolt, és egy idő után a régészeti és háborús leletanyagokban gazdagnak számító dél-balatoni területek kutatásával töltötte a hétvégéit.

A rendőrség feltételezései szerint gyűjtőszenvedélyének köszönhetően a talált tárgyak zömét megtartotta, néhány hadászati eszközt kezdett el árusítani a családtagjaival házilag hatástalanított formában, restaurálva. A fiatalember a nyomozás során együttműködőnek bizonyult, és kész a muzeológusokkal is együttműködni a leletanyagok fellelési helyének megmutatásában.
Az ügyben a siófoki rendőrkapitányság lopás bűntett, jogtalan elsajátítás vétség, robbanószerrel és robbanóanyaggal való visszaélés bűntett, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást. A büntetési tételek kiszabásakor több esetben az elévülést is figyelembe kell majd venni.

B. Bencét kihallgatása után őrizetbe vették, de ezt az intézkedést a Siófoki Járásbíróság azóta lakhelyelhagyási tilalomra módosított.

A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy a keresőeszközök birtoklása és használata engedélyhez kötött, a talált tárgyakkal kapcsolatban pedig bejelentési és leadási kötelezettség terheli a megtalálót. A most lefoglalt tárgyak között például vannak világháborús magyar dögcédulák is, amelyeket jelenteni kell a honvédelmi tárcának, egyebek közt kegyeleti okokból.
Ilyen esetekben ugyanis illik a lelőhelyet feltárni, a hozzátartozókat megkeresni, esetenként pedig az újratemetésről gondoskodni – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Jó hírt kaptak a magyar autósok: zuhanásnak indulnak a benzinárak

Eláruljuk, mikortól csökken a benzin ára a kutakon. Nincs megállás! Mint írtuk, a múlt héten megindult lefelé a benzin...

Megállt a rendőrautó egy furgon mögött a debreceni pirosnál, ami jött, azt a járőrök se hitték el – videó

A debreceni rendőrök fedélzeti kamerái két szabálysértést is rögzítettek a napokban. A debreceni rendőrkapitányság körzeti megbízottjai január 30-án a...

Nagyhatalom keveredik bele a háborúba, nem tudni, milyen következménye lehet

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket az ukrán fegyveres erőknek felajánlott brit gyártmányú AS90-es önjáró lövegek üzemeltetésére...

Drámai a helyzet Kárpátalján: növekszik a magyarellenesség

„A Munkácsi kistérségben zászlókat és magyar feliratokat távolítanak el, oktatási és kulturális intézmények vezetőit bocsátják el" – idézte a...