7 C
Budapest
2023. február. 2. csütörtök

Erről a legtöbb háztulajdonos megfeledkezik télen: növényeink, háziállataink egészsége múlhat rajta

Dátum:

Megosztás:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki az ország nyugati felére a havazás miatt

– írja a hellovidek.hu

Nem csoda, egész éjjel havazott a Dunántúlon, Somogy és Veszprém megyékben már a 10 centit közelíti a hóvastagság. Az időjárás egészen változatos lesz a következő napokban, de aki előre tervez, most gondol arra, mi lesz, ha jeget és havat kell majd oldani a járdákról, kerti utakról.

Sokan az egyszerű és kézenfekvő sózást alkalmazzák, pedig ez nem csak a növényekre, de állatainkra is káros lehet. Cikkünkben annak jártunk utána, mivel érdemes kezelni a jeges, havas felületeket. Illetve, mikor és miért jár büntetés, ha ezt nem tesszük meg.

Sokan keresik a legjobb hó- és jégolvasztási módszereket a téli hónapokban. Bár hangulatos és kellemes látványt nyújt a havas táj, a lehullott hó vagy jeges felületek könnyen problémás helyzeteket teremthetnek. Főleg, ha rövid időn belül nagyobb mennyiség hullik, vagy rövid időn belül megkezdődik a jegesedés és mindent fagyos jégpáncél borít be. Éppen ezért, el kell takarítani a havat, jeget az otthonunk körül, nem csak azért mert a látvány szebbé válik, de biztonsági okokból is!

Csak okosan!

Télen a hó eltakarítás és a jégfelületek kezelése időigényes és kihívást jelenthet. Sok háztartás kemény vegyszereket használ a beton jégolvasztásához, ami káros a környezetre, és fagyos időben még a jeget sem olvasztja meg. Ezért rendkívül fontos, hogy megvizsgáljuk azokat a lehetőségeket, melyek környezetbarát megoldást jelentenek, mégis hatásosak a jégképződés csökkentésére és a kültéri felületek csúszásmentesítésére.

A törvény két dolgot szabályoz: az egyik, hogy el kell takarítanunk a házunk előtti járdáról a havat, a másik, hogy ehhez nem használhatunk konyhasót (nátrium-kloridot, NaCL). A rendelettel a fákat és egyéb lágyszárú növényeket kívánják megvédeni. Ezzel szemben viszotn az úttesteken továbbra is lehet sózni, ami a gépjárművek szerkezetében kárt tehet, a só ugyanis nagymértékben hozzájárul az alvázak korrodálásához.

Mivel az utak tisztítását nem tudjuk szabályozni, a telekhatárunkon belül lévő területekért viszont sokat tehetünk. Autóbeállót, kerti ösvényt is meg kell tisztítanunk, tehát nagyon nem mindegy, hogy milyen módszert választunk ehhez. Éppen ezért használjunk olyan anyagokat a járdákon és felhajtókon, hogy azok ne károsítsák az évelőket, cserjéket, fákat, pázsitot és a háziállatokat.

Mit használhatunk?

Vegyük kézbe a lapátot:

Nem tévedhetsz egy lapáttal, ha környezetbarát hóeltakarítási megoldásokról van szó . Ha azonban sok hó esett, eltarthat egy ideig, míg eltakarítod, viszont ez nem akadályozza meg a felületek további jegesedését. Ennek ellenére érdemes lapátolni, hiszen így könnyebben hozzáférünk a jeges felületekhez, így azok könnyebben kezelhetővé válnak.

Faforgács és homok:

Egyenletesen szórjuk szét a homokot és a faforgácsot a jeges felületen. A hó elolvadása után a forgácsot és a homokot el lehet söpörni a kertben. Kiválóan alkalmas az utolsó pillanatban végzett kezelésekre, lehetővé téve, hogy biztonságosan sétáljunk a jéggel borított járdákon.

Fűrészpor:

A fűrészpor megfelelő a fagyos járdára, de csak akkor hatékony, ha rá is fagy. Ez egyes esetekben akár egy óráig is eltarthat. Mivel szigetelőanyagról van szó, ezért a fűrészpor alatt lévő hó lassabban olvad, hiszen megtartja a meleget, de a hideget is.

Hamu:

Amennyiben fával vagy faszénnel fűtünk a kandallóban, kályhában akkor a fennmaradó hamut nem érdemes kidobni. Használhatjuk a fagyos és csúszós járdán is, a hatás azonnal érezhető. A fagyos felület rögtön leszórás után csúszásmentessé válik.

Öntsük rá a maradék kávézaccot

Nem vicc! A megmaradt kávézacc állatbarát és hatékony a hóolvasztásban. A kávézaccban lévő nitrogén és savak segítik a hóolvadást. Miután ellapátoltuk a havat a kertből vagy az autóbehajtóról, szórjuk szét a kávézaccot, vagy szórjuk meg a havazás előtt. Használhatók extra súrlódás létrehozására jeges talajon is.

Címlapkép: Getty Images

Hellovidék nyomán

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Döntött a kormány, módosította az adósságrendezés szabályait

Több, a családi csődvédelem szempontjából meghatározó törvényt is felülírt a kormány legfrissebb határozatával, amelyben átírták az adósságrendezés szabályait.   Rendeletben...

HRW: Ukrajna a nemzetközi jog által tiltott aknákat vetett be Izjumnál – írja az euronews.com

Nemzetközi jog által tiltott aknákat használ Ukrajna - állítja a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet. A tiltott...

Hatvan házkutatás – Újabb orvosok és cégvezetők kerültek rendőrkézre

A gyógyászati segédeszközös csalási ügyben 250 rendőr csapott le 6 orvosra, 8 cégvezetőre és 3 alkalmazottra. Újabb 17 embert...

Időjárás! .. Holnap jön a havazás, és aztán olyan lehűlés, amely nem engedi elolvadni a havat – videó

Nagy esély van arra, hogy hosszú, kemény tél áll előttünk.. Napos idő várható február 2-án, a hagyomány szerint pedig...