23.5 C
Budapest
2022. augusztus. 15. hétfő

Érik az édes, roppanós magyar görögdinnye

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Július elején a piacokon és egyes áruházakban is vásárolhatunk már magyar görögdinnyét, és ezúttal a minőségre sem lehet panaszunk. Már a szezon elején édes, szépen színeződött, ropogós húsú termések kerülnek a pultokra.

Tavasszal sokat váratott magára a jó idő, június elején viszont berobbant a kánikula, így a görögdinnye-állományok kezdeti lassú fejlődése felgyorsult. A cseppet sem átlagos tavaszi időjárás miatt az április eleje és május közepe között – fóliasátrakba, illetve fóliaalagutak alá – ültetett dinnyék szinte egyszerre kötődtek, a pár napos eltérés csupán a fajták tenyészideje közti különbségből származik.

A májusban 14-18 naposra becsült késésből a júniusi hőség másfél hetet lefaragott, így július 5-től már esetlegesen kamiontételben szállítanak görögdinnyét a magyar termelők a belföldi áruházláncoknak, nagybani piacokra.

Július 10-től várhatóan az export is beindul, és már a korai magszegény állományok szedése is megkezdődik, így tovább bővül a választék, tudtuk meg Sándor Lászlótól, a Nunhems vetőmagcég termékfelelősétől.

A magyar görögdinnye a Görögországból és Olaszországból behozott terméseket követi a pultokon. Ezekben az országokban is nehéz időszakon vannak túl, mert tavasszal ott is késett az érés, ráadásul a hűvös május, június eleje nem kedvezett a dinnyefogyasztásnak, így viszonylag alacsony árral indulhattak. A Nyugat-Európát is elért meleg aztán növelte a keresletet és az árakat is. Sőt, átmeneti hiány is kialakult a korai fóliás és a szabadföldi állományok érése közti 7-10 napos szünet miatt. Éppen jókor érkezik tehát a magyar termés.

A piacokon keresik a szeletelt dinnyét
Fotó: Sándor László

 

Itthon tavaly a hűvös nyárelő miatt átlagnál kisebbre növő dinnyék következtében nőtt a nagy termések (10-15 kilogrammos) kereslete, a hagyományos piacokon több görögdinnyét adtak el szeletelve, mint egészben. Ezt a fogyasztói igényt követve a magyar dinnyetermelők többsége idén az előző évinél egy méretosztállyal nagyobb terméseket adó fajtára váltott.

Az áruházak azonban továbbra is főként 4-9 kilogrammos görögdinnyét kínálnak, és persze ott lesznek a pultokon a valamivel kisebb magszegény termések is.

A dinnyetermelők közepes, illetve sok öntözéssel annál valamivel nagyobb hozamokban bízhatnak. Április-májusban a hideg hátráltatta az állományok fejlődését, és bár június elején jól kötöttek a tövek,  a hirtelen érkezett 40 °C-os hőmérsékleti maximumok és a rendkívül magas UV-sugárzás stresszelte a növényeket. Ilyen körülmények közt hiába porozták a virágokat a méhek, a pollen kiszáradt, és nem hajtott csíratömlőt. A július első napjaiban 30 °C körülire mérséklődött melegben azonban kifejezetten jól érzi magát a dinnye. Ha így marad az időjárás, az a termelésnek és a fogyasztásnak is kedvez.

Sikerült a késésből jócskán lefaragni
Fotó: Sándor László
magyarmezogazdasag

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Milák Kristóf aranyérmes 100 méter pillangón, és ezütérmes a csapatban! Gratulálunk a kimagasló sportteljesítményhez!

Milák Kristóf címét megvédve aranyérmet nyert 100 méter pillangón vasárnap a római úszó Európa-bajnokságon. A szám olimpiai ezüstérmese és...

Légtérellenőrzés ma délután

Légtérberepülést tart a Magyar Honvédség augusztus 15-én a kora délutáni órákban Budapesten, az augusztus 20-i légibemutató előkészítéseként - közölte...

Tömegkarambol tegnap az M7-esen, akik a Balaton felől autóztak, későn értek haza..

Az útinform tegnap, a baleset után felhívta a közlekedők figyelmét arra, hogy aki teheti, a Balatonvilágos csomópontnál hajtson...

Megszólalt a magyar erdők felelőse: így dől el a fák sorsa

Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is...
facebook