-1.7 C
Budapest
2023. november. 30. csütörtök

Érik a rizs-krízis a világban: bármikor beüthet a baj a magyar boltokban is

Dátum:

Megosztás:

Komoly problémák lehetnek a rizs nemzetközi piacán. A megszokottnál kevésbé csapadékos monszunidőszak és a gyenge termés miatt India ugyanis még korábban exporttilalmat rendelt el a hántolt rizsre, és 20%-os exportadóval sújtja a különböző rizsfajták kivitelét, hogy megfékezze a drágulást.

Ez azonban a rizs világpiaci árának emelkedéséhez vezethet, ami hatással lehet a búza és a kukorica áraira is.

Mintegy 20%-os exportadót vetett ki a különböző rizsfajtákra India. Az ázsiai ország a világ legnagyobb rizsexportőrének számít: több mint 150 országba szállít, ám a most bejelentett kiviteli korlátozás világszerte súlyos csapást mérhet a már amúgy is csúcson lévő élelmiszerárakra – olvasható a Világgazdaság oldalán. A nemzetközi megfigyelők szerint az új exportvám csökkentheti az indiai rizs népszerűségét, és a konkurens thaiföldi és vietnami készletek felé fordíthatja a vevőket. Ez pedig jó hír lehet az említett két országnak, hiszen amúgy is érdekükben áll a kivitel felpörgetése, illetve az árak növelése.

Az indiai rizsexport volumenét jól mutatja, hogy tavaly 21,5 millió tonnás rekordot ért el a kivitel, ami önmagában több, mint amennyit a következő négy termelő (Thaiföld, Vietnam, Pakisztán, Egyesült Államok) összesen piacra dobott. Az azóta hatályba lépett új rendelet azonban nem vonatkozik az előfőzött és a basmati rizs kivitelére, viszont megtiltja a hántolt rizs exportját, amit eddig néhány szegény afrikai ország vásárolt előszeretettel. A tilalom Kínának is betesz, ugyanis a távol-keleti ország volt a hántolt rizs legnagyobb felvásárlója, 2021-ben 1,1 millió tonnát rendelt belőle. Ez egyébként a tápértékét tekintve nem rosszabb az egyéb kategóriába sorolt rizsféléknél, viszont kisebb szemű, és ez csökkenti a népszerűségét. Ezt a fajtát főként takarmányozásra használják. A vám a fehér és a barna rizst érinti, amely az indiai export 60%-át adja.

A vám miatt az indiai rizs versenyképtelenné válik a világpiacon, emiatt a kivitele legalább 25%-kal eshet vissza a következő hónapokban – mondta Himanshu Agarwal, India legnagyobb rizsexportőr cége, a Satyam Balajee ügyvezető igazgatója. A szakember szerint a kereskedők azt szeretnék elérni, hogy legalább a már megkötött szerződéseket ne érintse a 20%-os pluszteher, mivel sem a vevők nem fizethetnek 20%-kal többet, hiszen rögzített áron aláírt szerződéseik vannak, sem az eladók. Utóbbiak nem számíthattak arra, hogy exportvámot vet ki a kormány a terményre.

Az új szabályozás a globális piacra is hatással lesz, ugyanis India adja a rizsexport több mint 40%-át, megelőzve fő riválisait: Thaifölddet, Vietnamot, Pakisztánt és Mianmart. Ugyanakkor India rizstermesztéséről is aggodalomra okot adó hírek érkeznek, a kulcsfontosságú rizstermelő államokban, így Nyugat-Bengálban, Biharban és Uttar Pradesben az átlag alatti csapadékmennyiség következtében kisebb termés várható.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

India az idén már betiltotta a búzaexportot és korlátozta a cukorszállításokat is. A kormány még tavasszal döntött a búza kiviteli tilalmáról, az után, hogy korábban 10 millió tonnás rekordtermést célzott meg, ugyanis az orosz–ukrán háború miatt a piacon attól tartottak, hogy kiesik a világ egyik vezető búzaexportőre, Ukrajna. Ugyanakkor már akkor hangsúlyozták a kormánytisztviselők, hogy az ellátásbiztonsághoz szükséges mennyiség kivitelét nem korlátozzák, a döntés az esetleges felhalmozás ellen irányul.

Egy kereskedőcég vezetőjének elmondása szerint az idén valamennyi élelmiszernövény ára emelkedett, most a rizs is felzárkózik hozzájuk. A szakemberek abban egyetértenek, hogy az indiai döntés tovább emeli az alapvető étkezési alapanyagok piaci árát, illetve drágulást indít el a búza és a kukorica piacán, tovább mélyítve az élelmiszer-inflációval kapcsolatos aggodalmakat. Az utóbbi időben jelentősen emelkedett a rizs ellenértéke a világpiacon. A mértékadó chicagói árutőzsdei jegyzés az idén 19%- körüli ralin van túl.

Címlapkép: Getty Images
agrarszektor

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...

Egyenlőre gyógyíthatatlan, gyulladásos betegség terjed Magyarországon, sok a beteg gyerek is

Az elmúlt húsz évben drasztikusan emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvedők száma. Hazánkban mintegy 60 ezer beteget tartanak...

Életben lévő magyar túszról érkezett információ az izraeli hatóságoktól – videó

A kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, ami szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van...

Az Atlético Madrid, a Lazio, a Dortmund és a Barcelona is továbbjutott

A Manchester City kétgólos hátrányból fordítva biztosította csoportelsőségét, korábban továbbjutott már abból a csoportból az RB Leipzig is....