27.2 C
Budapest
2022. augusztus. 10. szerda

Érik a megállapodás: ki nem találnád, hogyan hoznák ki a gabonát Ukrajnából

Dátum:

Megosztás:

Előzetesen megállapodott Moszkva Kijevvel és Ankarával az ukrán gabonaszállító hajók Odesszából való kilépésének mikéntjéről, mindez pedig azt jelenti, hogy hamarosan pont kerülhet annak az orosz–ukrán–török egyeztetésnek a végére, amelynek eredményeként húszmillió tonna ukrán gabona juthat a világpiacra. Az Ukrajnában folyó háború miatt egyébként mintegy 22,5 millió tonna gabona ragadt az ukrán kikötőkben.

Az orosz Izvesztyija információi szerint Moszkva előzetesen megállapodott Kijevvel és Ankarával az ukrán gabonaszállító hajók Odesszából való kilépésének mikéntjéről. A tervek szerint az ukrán felségvizeken a török ​​katonaság végzi majd el az aknamentesítést, a hajói ki is kísérik a gabonaszállítókat a semleges vizekre, ahonnan azokat orosz hajók kísérik tovább a Boszporuszhoz. Az érintettek eddig csak az odesszai kikötőbe érkező áru kapcsán állapodtak meg. A tervet állítólag június 8-9-én jóváhagyják az orosz külügy- és védelmi minisztérium vezetőinek törökországi látogatása során – írja a Világgazdaság.

A vasúti szállításban egyébként Magyarország is érdekelt lehet, hiszen ötmillió tonna gabona magyar területen történő továbbítására van ukrán kereslet. Ugyanakkor nagyon korlátozottak a gabona továbbításához szükséges hazai kapacitások, ám ezt a problémát az átrakó-infrastruktúra bővítésével, valamint gabonaszállító vagonok bérlésével vagy beszerzésével meg lehetne oldani, de nem az erre rendelkezésre álló néhány hónapon belül. Az sem mellékes, hogy szinte nincs bérbe vehető gabonavagon Európában, és gyártó se nagyon.

A legfrissebb információk szerint elfogadhatónak nevezte szerdán Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter az ENSZ-nek azt az elképzelését, amely szerint egy tengeri folyosón újraindítanák az ukrán gabonaexportot a Fekete-tengeren, de erről még további tárgyalásokat kell tartani Moszkvával és Kijevvel, hogy garantálni lehessen a hajók biztonságát. Cavusoglu jelezte: legitimnek tartja Oroszországnak azt a követelését, hogy oldják fel az orosz mezőgazdasági exportra kivetett szankciókat annak érdekében, hogy újraindulhasson az ukrán gabonaexport.

Ha megnyitjuk a nemzetközi piacot az ukrán export előtt, akkor úgy véljük, legitim lenne feloldani az orosz exportot akadályozó intézkedéseket is

– mondta a török külügyminiszter.

Cavusoglu kifejezetten az orosz gabona- és műtrágyaexportra utalt, amelyet ugyan nem érintenek közvetlenül a Moszkvával szembeni nyugati szankciók, viszont a banki tranzakciók felfüggesztése gyakorlatilag ellehetetleníti azokat.

Az Ukrajna ellen február végén indított orosz támadás következtében leálltak Ukrajnának a Fekete-tengerről indított gabonaszállítmányai, ami globális élelmiszerválság veszélyét vetíti előre. Az ENSZ szorgalmazza, hogy Oroszország, Ukrajna és Törökország jusson megállapodásra az exportot lehetővé tevő tengeri folyosó biztosításáról. Törökország felajánlotta, hogy egy ilyen megállapodás keretében török hadihajók kísérhetnék – a jelenleg orosz blokád alatt álló – ukrán kikötőkből induló teherhajókat. A háború előtt havonta a világ búzaexportjának 12, a kukorica 15 és a napraforgóolaj kivitelének 50 százaléka Ukrajnából indult. Jelenleg mintegy 20-25 tonna gabona áll blokád alatt, ez őszre akár 70-75 tonnára is emelkedhet – figyelmeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn.

Szerhij Ivascsenko, az ukrán gabonakereskedők egyesületének (UGA) vezetője egy szerdai online konferencián azt mondta, hogy Törökországnak nincs elég hatalma ahhoz, hogy a Fekete-tengeren garantáljon egy tengeri folyosóról szóló esetleges megállapodást. Felhívta a figyelmet arra, hogy akár két-három hónapot is igénybe vehet az, hogy eltávolítsák a tengeri aknákat.

Címlapkép: Getty Images

agrarszektor

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Elindultak a Széchenyi Hitelkártya programok!

Elindultak a Széchenyi Hitelkártya programok! Elindult a megújult Széchenyi Kártya MAX program, a konkrét hitelkérelmek benyújtására megnyílt a lehetőség...

Fellélegezhetnek a katások, új rendelettel segít a kormány

Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken. Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, szeptembertől...

Biciklivel is érkezhetnek a betegekhez a magyar mentősök – szólj hozzá, mondd el a véleményedet te is!

Kerékpárral közlekedő mentősök teljesíthetnek szolgálatot a fővárosban, tudta meg a Népszava. A legfontosabb - és legérdekesebb hírek itt! Kattints...

Egy holland férfi felvásárolt egy egész falut Nógrádban

A holland Elroy Thümmler először bulizni jött Magyarországra, az ügynökségével sok hollandot hozott el az országba. A legfontosabb -...
facebook