Kezdőlap Főhírek Külföld Erdőtüzekkel söpör végig a rekord hőhullám Európán

Erdőtüzekkel söpör végig a rekord hőhullám Európán

1635420496 hrid8ujvu md

Spanyolországban negyven éve nem volt ilyen forróság nyár elején. Franciaország egy régiójában betiltották a szabadtéri eseményeket, a mezőgazdaságban dolgozó olaszoknak pedig az aszállyal kell megküzdeniük.

Az európai hőség komolyságát jól illusztrálja, hogy az ascoti derbin a protokollt megszegve a nézőknek megengedték, hogy a királyi család tagjainak távozását követően megszabaduljanak kalapjaiktól és kabátjaiktól, írja a Euronews.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök egy, az elsivatagosodásról tartott rendezvényen is a hőguta elkerülésére adott tanácsokat: Madridban és Zaragozában 40-42 Celsius-fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. 1981 óta nem tapasztaltak ilyen hőmérsékletet az ország ezen részén.

Az észak-olasz régiókban a termés akár felét veszíthetik el a gazdák az aszály miatt: a folyók szintje veszélyesen alacsony, ami a locsolásra nézve jelent problémát.

A Pó folyón 70 éve nem volt ekkora aszály, a hőhullám pedig az energiaellátásra is komoly nyomást gyakorol.

Franciaországban a Bordeaux környéki Gironde megyében betiltották a nyilvános rendezvényeket, beleértve a koncerteket és a légkondicionálás nélküli beltéri helyszíneken tartott rendezvényeket is egy helyi tisztviselő szerint. A forróság mindenkire nézve egészségi kockázatot jelent: a hőmérséklet Franciaország számos területén elérte a 40 Celsius-fokot, hétvégén pedig akár 41-42 Celsius-fokig emelkedhet.

A dél-franciaországi Tarasconban júniusban 26,8 Celsius-fokos éjszakai rekordot mértek, aminek következtében rendkívüli iskolai szüneteket is elrendeltek, valamint a szmog kialakulásának megelőzésére több régióban csökkentették a sebességkorlátozásokat. Nagy-Britanniában 32 fokkal köszöntött be az év eddigi legmelegebb napja.

A tűzoltók Spanyolország több részén küzdenek az erdőtüzekkel: a helyzet a kelet-spanyolországi Katalóniában és a nyugati portugál határhoz közeli Zamora településen a legsúlyosabb.

Zamorában 8500-9500 hektár égett le,

itt 650 tűzoltó dolgozik megfeszítetten a lángok kioltásán, a tűzvészt egy szerdai vihar során lecsapó villám okozta. Németországban is több mint 1400 tűzoltó dolgozik az erdőtüzek megfékezésén – közben Cottbus és Drezda környékén 39,2 fokos hőmérsékletet mértek.

Portugáliában a hőmérséklet nem olyan magas, mint más európai országokban: Lisszabonban csak 27 Celsius-fokot mértek, de így is az elmúlt 92 év legmelegebb májusán van túl az ország: a víztározók szintje is alacsony.

Nyitókép: Toa55/Getty Images
infostart, euronenw
Hirmagazin.eu

Exit mobile version