34.1 C
Budapest
2022. június. 27. hétfő

Erdőtüzekkel söpör végig a rekord hőhullám Európán

Dátum:

Megosztás:

Spanyolországban negyven éve nem volt ilyen forróság nyár elején. Franciaország egy régiójában betiltották a szabadtéri eseményeket, a mezőgazdaságban dolgozó olaszoknak pedig az aszállyal kell megküzdeniük.

Az európai hőség komolyságát jól illusztrálja, hogy az ascoti derbin a protokollt megszegve a nézőknek megengedték, hogy a királyi család tagjainak távozását követően megszabaduljanak kalapjaiktól és kabátjaiktól, írja a Euronews.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök egy, az elsivatagosodásról tartott rendezvényen is a hőguta elkerülésére adott tanácsokat: Madridban és Zaragozában 40-42 Celsius-fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. 1981 óta nem tapasztaltak ilyen hőmérsékletet az ország ezen részén.

Az észak-olasz régiókban a termés akár felét veszíthetik el a gazdák az aszály miatt: a folyók szintje veszélyesen alacsony, ami a locsolásra nézve jelent problémát.

A Pó folyón 70 éve nem volt ekkora aszály, a hőhullám pedig az energiaellátásra is komoly nyomást gyakorol.

Franciaországban a Bordeaux környéki Gironde megyében betiltották a nyilvános rendezvényeket, beleértve a koncerteket és a légkondicionálás nélküli beltéri helyszíneken tartott rendezvényeket is egy helyi tisztviselő szerint. A forróság mindenkire nézve egészségi kockázatot jelent: a hőmérséklet Franciaország számos területén elérte a 40 Celsius-fokot, hétvégén pedig akár 41-42 Celsius-fokig emelkedhet.

A dél-franciaországi Tarasconban júniusban 26,8 Celsius-fokos éjszakai rekordot mértek, aminek következtében rendkívüli iskolai szüneteket is elrendeltek, valamint a szmog kialakulásának megelőzésére több régióban csökkentették a sebességkorlátozásokat. Nagy-Britanniában 32 fokkal köszöntött be az év eddigi legmelegebb napja.

A tűzoltók Spanyolország több részén küzdenek az erdőtüzekkel: a helyzet a kelet-spanyolországi Katalóniában és a nyugati portugál határhoz közeli Zamora településen a legsúlyosabb.

Zamorában 8500-9500 hektár égett le,

itt 650 tűzoltó dolgozik megfeszítetten a lángok kioltásán, a tűzvészt egy szerdai vihar során lecsapó villám okozta. Németországban is több mint 1400 tűzoltó dolgozik az erdőtüzek megfékezésén – közben Cottbus és Drezda környékén 39,2 fokos hőmérsékletet mértek.

Portugáliában a hőmérséklet nem olyan magas, mint más európai országokban: Lisszabonban csak 27 Celsius-fokot mértek, de így is az elmúlt 92 év legmelegebb májusán van túl az ország: a víztározók szintje is alacsony.

Nyitókép: Toa55/Getty Images
infostart, euronenw

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

DIE WELTWOCHE: Visszatérhet a magyar Aranycsapat? – YouTube videó, az Aranycsapat legeredményesebb VB-szerepléséről

Frank Furedi magyar-kanadai író, társadalom-kutató és a Canterbury-i Kenti Egyetem szociológia emeritus professzora úgy látja, hogy a magyar...

Ezt eddig nem tették a kirakatba: aki ebbe a csoportba tartozik, ősztől négyszeres díjat fizet a gázért, de az áram is brutálisan drágul!

Aki kikerül a rezsicsökkentett díjszabás alól, annak a jelenlegi ár többszörösét kell kicsengetnie. A kormány két hete hozott rendeletet...

Alekosz brutálisan beleszállt a visszatérésre készülő Joshi Bharatba: „Mégis, miféle értéket akar képviselni? Olyat, amiben megmutatja, hogyan kell tönkretenni egy boldog családot?”

Ahogy arról médiánk is beszámolt, Joshi Bharat Palik László Hova tűnt? című műsorának adott interjújában bejelentette, fél éven...

Szijjártó Péter újabb bejelentést tett

Air China kínai légitársaság újraindítja a több mint két éve bezárt járatát Peking és Budapest között, így július...