27.2 C
Budapest
2022. augusztus. 10. szerda

Erdogan olyan rendszert akar, amely még a török világban is szokatlan

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: Kossuth Rádió/Ütköző

Az Európai Unió elvárja Törökországtól, hogy teljesítse a kölcsönös bizalmon alapuló, migrációs megállapodásban vállalt kötelességeit – mondta az Európai Bizottság szóvivője. A török külügyminiszter ugyanis nemrég bejelentette: Ankara részben felfüggesztette az Európai Unió és Törökország között létrejött menekültügyi megállapodást. Áprilisban Törökországban választások lesznek: a tét óriási.

Az intézkedés értelmében Törökország jelenleg nem vesz vissza illegálisan az országba lépő menedékkérőket Görögországból. A külügyminiszter azzal vádolta az uniót, hogy a török állampolgároknak ígért vízumliberalizációt nem valósítja meg. Az EU viszont azt mondja, Törökország egyelőre nem teljesítette az egyezményben foglalt valamennyi feltételt.

Erdogan olyan rendszert akar, amely még a török világban is szokatlan
EPA/Török elnöki sajtóiroda

Az atatürki állam a tét

Április 16-án Törökországban népszavazás lesz; a tét óriási, hiszen a kérdés az, hogy felszámolják-e az atatürki állam maradványait – magyarázta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth rádió Ütköző című műsorában. Hozzátette: 1923 óta van török miniszterelnök, kérdés, megszüntetik-e ezt a rendszert, és az államfő lesz-e egyben a kormányfő.

Jelenleg felértékelődött a Nyugat-Európában élő 5 millió török, melyből 3 millió Németországban él, a maradék döntő része Franciaországban, Belgiumban és Hollandiában; fontos szempont továbbá, hogy Németországban nem engedélyeztek egy török rendezvényt, mondván, nincs tűzoltókészülék, Hollandiában nem engedték leszállni a külügyminisztert, a családügyi miniszter kocsiját visszafordították néhány méterre a konzulátustól – sorolta a szakértő, és megjegyezte: a lépések, melyeket Európa joggal tesz, azok mind erősíteni fogják Erdogant a török politikában, hiszen emberek százezreit ki tudja vinni az utcára.

Arról is beszélt, hogy ha megnyitják a határokat a migránsok előtt, Európának védekeznie kell. ”Európát meg kell védeni, a kérdés az, hogy hol és kivel” – mondta Nógrádi György.

Fékek és ellensúlyok nélküli rendszer

Hóvári János Törökország-szakértő, volt ankarai nagykövet szerint Erdogan olyan elnöki irányítási rendszert akar létrehozni, mely az európai és a török világban is szokatlan. Bár sokan az amerikai rendszerhez hasonlítják terveit, ám az egy olyan demokrácia, melyben megvannak a fékek és az ellensúlyok, Törökországban viszont nem – húzta alá.

A törökök fenyegetőznek: ez összefügg a választási kampánnyal, mivel Erdogan táborának tetszik, hogy meg merte mondani a véleményét és kemény hangot mert megütni – fogalmazott Hóvári, hozzáfűzve, hogy sok török úgy véli, hogy az európaiak az orruknál fogva próbálják vezetni őket, ez pedig a kohéziót erősíti Erdogan táborában – magyarázta a szakértő.

Nagy a kockázat 

Erdogan most mindent feltett egy lapra – húzta alá a szakember.

Törökország abból él, hogy turisták érkeznek a tengerpartjára, ám tavaly ebben csökkenés volt – magyarázta Hóvári János, Nógrádi György pedig ezzel kapcsolatban szintén azt mondta: 54 százalékkal kevesebb német utazott turistaként Törökországba, mint az előző évben. A gazdaság sem növekszik a tavalyihoz képest, az európai beruházás töredékére csökkent Törökországban – tette hozzá.

Szerinte mindkét fél mellébeszél, hiszen Európa nem teljesítette azt, amit megtehetett volna pénzügyileg, a törökök pedig a megállapodást ott játszották ki, ahol csak akarták – fogalmazott a biztonságpolitikai szakértő.

Hozzáfűzte: a török politika esetében meghatározó lesz Szíria jövője, mert ha ott kialakul egy kurd autonóm terület, az Törökország létét feszélyezi. Véleménye szerint az USA-török viszony is kérdéses, ahogy az is több kérdést felvet, hogy a törökök kibékültek Oroszországgal, miközben ezt megelőzően e kapcsolat mélypontra került az orosz gép lelövése után.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Tovább szaporodnak a fizetős parkolózónák a fővárosban

A Hős utcától a Rózsadombon túl, új területeken vezet be fizetős parkolást négy budapesti kerület. Teljesen átalakítja a parkolási...

Elindultak a Széchenyi Hitelkártya programok!

Elindultak a Széchenyi Hitelkártya programok! Elindult a megújult Széchenyi Kártya MAX program, a konkrét hitelkérelmek benyújtására megnyílt a lehetőség...

Fellélegezhetnek a katások, új rendelettel segít a kormány

Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken. Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, szeptembertől...

Biciklivel is érkezhetnek a betegekhez a magyar mentősök – szólj hozzá, mondd el a véleményedet te is!

Kerékpárral közlekedő mentősök teljesíthetnek szolgálatot a fővárosban, tudta meg a Népszava. A legfontosabb - és legérdekesebb hírek itt! Kattints...
facebook