10.6 C
Budapest
2024. február. 29. csütörtök

Erdély és Eger áll idén a Múzeumok Éjszakája középpontjában

Dátum:

Megosztás:

hirmagazin 2015 06 10 145558
forrás: MTI

Idén először kiemelt tematikához – Élő Erdély – is kapcsolódhatnak a résztvevő intézmények, a vidéki városok közül pedig Eger kerül a középpontba a június 20-i Múzeumok éjszakáján.
Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára a rendezvényt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy idén országszerte több mint 360 intézmény mintegy kétezer programmal várja június 20-án este hat órától az érdeklődőket. Hozzátette, a múzeumok mellett várak, skanzenek, állatkertek, vadasparkok, fürdők, arborétumok, kulturális központok és levéltárak is csatlakoztak a programhoz.

Idén először kiemelt témához is kapcsolhatták kínálatukat az intézmények, aminek eredményeként majdnem félszáz, erdélyi témájú képzőművészeti, irodalmi, néprajzi és gasztronómiai program közül válogathatnak az érdeklődők. Az Élő Erdély című témában meghirdetett programok célja, hogy Erdély máig élő értékközvetítését hangsúlyozzák.

Hoppál Péter elmondta, hogy idén az egri Dobó István Vármúzeumot emelték ki a vidéki helyszínek sorából. Mint megjegyezte, az egri programok a hősiesség, a helytállás és az Egri csillagok hőseinek felidézésével a fiatalabb korosztály és a családok számára is népszerű célpontok lesznek.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára (b2) és Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója (b) a Múzeumok éjszakájának programjairól tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Semmelweis Orvostudományi Múzeum udvarán 2015. június 10-én. Mögöttük Károlyi Zsuzsanna, az E.ON vállalati kommunikációs vezetője és Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az államtitkár szerint újdonság lesz az elmúlt évekhez képest, hogy idén fotó-, videó- és termékfejlesztési pályázatokat is meghirdettek a rendezvény üzenetének és hangulatának átadása, megörökítése jegyében. A hagyományteremtő céllal meghirdetett, TE IS…? című alkotói pályázatokra 30-90 másodperces felvételeket, a rendezvény történetének elmúlt 12 évében készített fényképeket, és a rendezvény által inspirált emléktárgyakat várnak a szervezők.

A rendezvénysorozat médiapartnere az MTVA, amely három telephelyével is csatlakozott a programkínálathoz. Doncsev András, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének vezetője elmondta, hogy a Kunigunda útján lévő Látogatóközpontban egyebek közt a jelmez- és kelléktárat, valamint a TV Maci háló- és fürdőszobáját nézhetik meg az érdeklődők. A Pollack Mihály téri Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelyen interaktív kaland várja a látogatókat, míg a Naphegy téri MTI-székházban a hírkiadás kulisszatitkaiba pillanthatnak be a látogatók.

Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnökeként elmondta, hogy az NKA összesen több mint 17 millió forinttal támogatja a múzeumok éjszakáját. Több mint 60 vidéki helyszínen 12,2 millió forint támogatással valósulhat meg a program, míg a központi rendezvényt 5 millió forinttal támogatja az alap.

A rendezvény kiemelt támogatója az E.on Hungária Zrt., amelynek köszönhetően a Fővárosi Állat- és Növénykert Holnemvolt Parkjának Elvarázsolt Kastélya különleges fényfestét kap a Múzeumok éjszakáján. A programok népszerűsítésében a Magyar Turizmus Zrt. is közreműködik: a Múzeumok éjszakájára eső hosszú hétvégére a szálláshelyek kedvezményes csomagajánlatokkal várják a kulturális programok iránt érdeklődő turistákat.

A budapesti programokat egységes karszalagbelépővel látogathatják az érdeklődők. A karszalaggal rendelkezők továbbá a rendezvények ideje alatt igénybe vehetik a hat különböző útvonalon közlekedő BKK Múzeumbuszokat. A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít az ország bármely belföldi állomásáról Budapestre és a vidéki helyszínekre. A rendezvény részletes programja a www.muzej.hu weboldalon és mobil alkalmazáson érhető el.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a fővárosban tizenharmadik, vidéken tizenegyedik alkalommal szervezi meg a rendezvényt. Tavaly rekordot jelentő mintegy 400 ezren voltak kíváncsiak a Múzeumok éjszakája programjaira. A rendezvény fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Melyek az irodai munkakörnyezet digitalizációjának előnyei?

Az irodai munkakörnyezet digitalizációja számos előnnyel jár, amelyek javíthatják a munkafolyamatok hatékonyságát, csökkenthetik a költségeket és elősegíthetik a...

Idén októberben lép életbe a kibartan törvény, amely konkrét szabályozásokat határoz meg..

Az október 18-án hatályba lépő kibertan törvény (NIS2 magyar megfelelője) kiterjeszti az előírások alá eső szolgáltatások körét és jelentősen szélesíti azon nemzetgazdasági...