-1.8 C
Budapest
2023. január. 29. vasárnap

ENSZ-főtitkár: el kell kerülni, hogy Líbiában háború robbanjon ki

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

2015 03 18 125210

MTI 2015. március 18., szerda 12:38

A líbiai helyzet minél gyorsabb politikai rendezését és nemzeti egységkormány megalakítását szorgalmazta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki erről Sergio Mattarella olasz államfővel és Paolo Gentiloni külügyminiszterrel is tárgyalt szerdán Rómában.

Az olasz külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón Ban Ki Mun biztatónak nevezte a különböző líbiai frakciók között március elején Marokkóban folytatott tárgyalásokat. Az ENSZ főtitkára kijelentette, reméli, hogy a líbiai felek minél gyorsabban megállapodnak és megszületik a líbiai nemzeti egységkormány. “Az idővel kell versenyt futni” – fogalmazott Ban Ki Mun. Hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egyre jobban megerősödik Líbiában. Hozzátette, hogy a diplomáciai-politikai megoldás az egyetlen járható út, mivel egy újabb fegyveres konfliktus kirobbanása a közel-keleti térségben “csak rosszabbítaná a helyzetet”.
Líbiában jelenleg két kormány és két parlament működik, a nemzetközi közösség által elismert miniszterelnök, Abdalláh asz-Száni arra kényszerül, hogy az ország keleti részén egy csonka államot irányítson, mióta a Fadzsr Líbia (Líbia Hajnala) nevű iszlamista szövetség augusztusban elfoglalta Tripolit, és önhatalmúlag kormányt alakított. A két fél között a béketárgyalások ellenére továbbra is harcok folynak, miközben az ország nyugati részén egyre nagyobb befolyásra tesz szert az Iszlám Állam (IÁ) helyi ága. A dzsihadisták az utóbbi hetekben egyre hevesebb támadásokat hajtottak végre, elsősorban olajipari létesítmények ellen.
Az ENSZ főtitkára kitért az Észak-Afrikából Európa felé tartó illegális bevándorlás kérdésére is. Gátlástalan bűnözőknek nevezte az embereket a nyílt tengeren magára hagyó emberkereskedőket. Ban Ki Mun kijelentette: a migráció kezeléséhez az egész nemzetközi közösség együttműködésére szükség van. Az ENSZ főtitkára köszönetet mondott Olaszországnak a bevándorlók befogadásáért.
Paolo Gentiloni úgy fogalmazott, kizárt, hogy a válság megoldása érdekében megállapodjanak az IÁ fegyveres csoportjaival. Az IÁ precedens nélküli bűncselekményeket követett el – mondta az olasz diplomácia vezetője. A politikus kijelentette, hogy Itália kész szerepet vállalni a líbiai válság megoldásában az ENSZ által hozott döntések keretében.
Paolo Gentiloni ezenkívül az ENSZ fellépését kérte az Indiában gyilkossággal vádolt és több mint három éve fogva tartott két olasz tengerészgyalogos szabadon engedése érdekében.
Ban Ki Munt Sergio Mattarella olasz államfő is fogadta, valamint Matteo Renzi olasz kormányfővel is találkozik.

Kép: Google;

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Helyreállt vasárnap hajnaltól a menetrend a Budapest-Miskolc vonalon

Várhatóan vasárnap hajnaltól már nem kell késésekkel, vonatkimaradásokkal számolni a Budapest-Miskolc vonalon, mivel megjavították a sorompót Rákosliget és...

Hungarians love online games!

Hungarians fell in love with online games during the Covid period and have been playing games ever since. Casino,...

A nagy pénzrablás: videón, ahogy a budapesti tolvajok tömbökké olvasztották a lopott aranyat – videó

Egykilónyi, 14 millió forint értékű aranygranulátumot dolgoztak fel a tolvajok. Aranytömbökké olvasztották a lopott aranygranulátumot a tolvajok, akikkel szemben...

Elő a szelvényekkel! – mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 4. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki: Nyerőszámok: 1 (egy) 3 (három) 17 (tizenhét) 26 (huszonhat) 40 (negyven) 45 (negyvenöt) Nyeremények: 6 találatos...