5.4 C
Budapest
2022. november. 27. vasárnap

ENSZ: a nukleáris fenyegetés az egész emberiségre nehezedik

Dátum:

Megosztás:

“Aggasztó információk vannak polgári célpontok ellen bevetett kazettás lőszerekről” – mondta a szervezet emberi jogi főbiztosa.

Az egész emberiségre nehezedik Ukrajna orosz megtámadása következtében a nukleáris fenyegetés – figyelmeztette a nemzetközi közösséget Genfben Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

“Az Ukrajna elleni orosz katonai támadás új és veszélyes fejezetet nyitott az emberiség történelmében” – jelentette ki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésszakán a főbiztos.

“A nukleáris erők készültségi szintjének megemelésével még súlyosabbá váltak az emberiségre nehezedő kockázatok” – tette hozzá Bachelet. Figyelmeztetett, hogy a konfliktus kiszélesedésével Ukrajnában tízmilliók kerültek életveszélybe.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a hét végén különleges szolgálati mód bevezetését rendelte el az orosz hadsereg elrettentő erőinél.

A Tanács 47 tagállama Kijev kérésére csütörtökön sürgősséggel összehívott vitát tart az ukrajnai helyzetről. Ukrajna határozattervezetet is benyújtott, amelyben nemzetközi vizsgálatot követel.

Az ENSZ legfrissebb adatai szerint az ukrajnai konfliktusban

230 polgári személy – közöttük tizenöt gyermek – halt meg, és 525-en sebesültek meg, de Michelle Bachelet arra figyelmeztetett, hogy a valódi számok ennél jóval magasabbak lehetnek.

“Az áldozatok többségét lakott területek elleni nehéztüzérségi támadások, rakéta-sorozatvetőkből leadott és légicsapások okozták, és “aggasztó információk vannak polgári célpontok ellen bevetett kazettás lőszerekről” – mondta Bachelet.

Emine Dzsaparova, az ukrán külügyminiszter első helyettese a Tanács üléséhez intézett beszédében az emberi jogok megsértésével, háborús és emberiesség elleni bűncselekmények cselekedeteivel vádolta meg az orosz erőket, és “az ukrán gyermekek vérét ontó háborús bűnösök felelősségre vonását” követelte.

A pénteken folytatódó vita után Ukrajna határozatot kíván elfogadtatni, amely “felszólítaná Oroszországot, hogy vonja ki csapatait gyors és ellenőrizhető módon Ukrajna nemzetközileg elismert területéről”, és amely kérné a Szíriában működőhöz hasonló, független nemzetközi vizsgálóbizottság sürgős felállítását.

Martin Griffith, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkár-helyettese csütörtökön Genfben az AFP francia hírügynökségnek adott interjújában úgy fogalmazott: “az isten szerelmére, védjék meg a civileket” Ukrajnában, és “hagyják, hogy végezhessük a munkánkat”.

“Most, hogy már megvannak a (pénzügyi) forrásaink a munkánkhoz, arra van szükségünk, hogy a harcban álló felek engedjék, hogy végezzük a dolgunkat, és tegyenek eleget a nemzetközi emberi jog előírta kötelezettségeiknek”- mondta Griffith, aki közölte, hogy az adományozók bőkezűsége révén az ENSZ-nek a kért 1,7 milliárd dollárból két nap alatt 1,5 milliárd dollárt sikerült összegyűjtenie.

Az UNESCO csütörtökön határozottan elítélte az ukrajnai oktatási létesítmények elleni orosz támadásokat, és

“rendkívüli aggodalmát” fejezte ki a Harkivban és Csernyihivben okozott károk miatt.

Az ENSZ Nevelési, Tudományos és Kulturális Szervezete műholdak segítségével ellenőrizni tudta, hogy hét intézményt – hat iskolát és egy egyetemet – érintett a konfliktus – közölte az UNESCO egyik szóvivője.

A szervezet aggodalmát fejezte ki az iskolák és egyetemek háború miatti bezárása miatt is, amely hatmillió iskolást és másfél millió egyetemistát érint.

Audrey Azoulay főigazgató sajnálatát fejezte ki a polgári áldozatok miatt, és felszólított az ukrán kulturális örökség védelmére.

Az UNESCO elítélte a kijevi Babij Jar holokauszt-emlékhely elleni támadást is.

Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij
Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Árpa Attila: „Feléltem a tartalékaimat, olyan nőt keresek, aki eltart…”

Árpa Attila nem kertelt A Nagy Ő-ben: a sármos színész kerek perec kimondta, hogy már felélte a megtakarításai...

Megérkezett a legmeghatóbb karácsonyi reklám: sírni fogsz – videó

Minden évre jut legalább egy emlékezetes reklám. A norvég posta karácsonyi reklámja már tavaly is megragadta az emberek figyelmét, amikor az...

Elhunyt a Flashdance dalszerzője, mindössze 63 éves volt

63 éves korában meghalt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője - számolt be róla a BBC...

Karácsonykor hiánycikk lehet a kacsa és a liba a hazai boltokban

Madárinfluenza, elszálló költségek, energiaválság, bizonytalanság - ezekkel a problémákkal kell szembenézniük a termelőknek a baromfiágazatban. Rendkívül nehéz helyzetben vannak...