9.4 C
Budapest
2022. szeptember. 28. szerda

Ennyit jelent a rendkívüli nyugdíjemelés: Több mint 37 ezer Ft-tal többet kap egy átlagos nyugdíjas júniusban..

Dátum:

Megosztás:

szerdai kormányülésen született döntés a nyugdíjak 3,9 százalékos emeléséről június 1-jétől. Ezzel a nyugdíjak értéke közelebb kerül az átlagbérhez.

− indokolta a döntést közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.

nyugdíjemelés,kormány
Fotó: Bach Máté

Mivel az emelés év elejétől visszamenőleges hatályú, ez azt jelenti, hogy júliusban, amikor először folyósítják az emelt nyugdíjat, hat hónapi összeget egyben fizet ki az államkincstár. Kiszámoltuk, hogy ez mit jelent egy átlagos nyugdíjas számára.

Mivel az átlagnyugdíj idén januártól 160 960 forint, a 3,9 százalékos emelés havi 6277 forint pluszt jelent. A januártól júniusig fizetendő különbözet tehát 37 665 forint, amit a meglévő havi összeghez hozzáadva 198 625 forintot kapunk, vagyis a júliusi folyósításkor csaknem 200 ezer forint üti egy összegben egy átlagos nyugdíjas markát.

Az év eleji 5 százalékos emelés után így összesen 8,9 százalékkal emelkednek idén a nyugdíjak. És ez még nem is biztos, hogy a vége, hiszen a törvény előírja, hogy ha az éves infláció magasabb, akkor novemberben ennek megfelelően kell kiigazítani a nyugdíjakat. A Magyar Nemzet Bank e heti inflációs előrejelzése alapján nyáron akár 2,5–4,8 százalékos kiegészítő kompenzációt is kaphatnak a nyugdíjasok.

Ráadásul idén már a 13. havi nyugdíj teljes összege is járni fog a nyugdíjasoknak, mivel 2021-ben úgy döntött a kormány, hogy először részlegesen, 2022-től pedig teljes összeggel ismét bevezeti a pluszhavi juttatást. Emlékezetes, hogy a Fidesz–KDNP kormányzása előtti időszakban a Bajnai Gordon-féle vezetés 2009. július 1-jétől eltörölte a 13. havi nyugdíjat.

Ezt most nemcsak hogy visszaállította az Orbán-kormány, hanem a januári és a mostani emeléssel együtt az idén gyakorlatilag egy 14. havi juttatást is kapnak a nyugdíjasok.

ripost

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Kiderült, mikor érkeznek a III. Károly király portréját ábrázoló bankjegyek

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év...

A kettős tömegű lendkerék feladata és meghibásodása

A kettős tömegű lendkerék feladata és meghibásodása A kettős tömegű lendkerék feladata a motor által termelt mozgási energia tárolása...

Jevgenyij Prigozsin állítja, Ő irányítja a Wagner-csoportot..

Jevgenyij Prigozsin állítása szerint 2014. május 1-jén született meg az orosz magánhadsereg. Jevgenyij Prigozsin Kreml-közeli orosz oligarcha hétfőn hivatalosan...

Putyin: Európának tisztelnie kell Moszkvát és Minszket!

A fehérorosz elnök pedig kijelentette: Európa jövője közös Oroszországéval és Fehéroroszországéval. Az európai országoknak tisztelettel kell viszonyulniuk Oroszországhoz és...