10.9 C
Budapest
2024. február. 26. hétfő

Engedély nélkül árulták az életbiztosításokat

Dátum:

Megosztás:

hirmagazin 2015 06 23 141532
2015. 06. 23. – 12:46
forrás: MTI

A Magyar Nemzeti Bank kötelezte az MPK Magyar Pénzügyi Közvetítő Zrt.-t a biztosításközvetítőkre vonatkozó jogszabályok betartására, az általa foglalkoztatott közvetítők felügyeleti nyilvántartásba vételére, és 32 millió forint bírsággal sújtotta az alkuszcéget a feltárt jogsértések miatt – közölte a jegybank az MTI-vel kedden.

A jegybank vizsgálata feltárta, hogy az életbiztosítási piacon jelentős súlyúnak számító független biztosításközvetítő társaság nevében több 100 személy végzett hatósági nyilvántartáshoz kötött biztosításközvetítői tevékenységet a felügyeleti nyilvántartásba való bejelentés nélkül. A feltárt jelentős súlyú jogsértések miatt az MNB a közvetítői piacon eddig példa nélküli mértékű, 30 millió forint prudenciális, illetve 2 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta az alkuszcéget.

Közölte: a jegybank határozottan fellép a be nem jelentett, megfelelő végzettséggel vagy hatósági vizsgával nem rendelkező személyek közvetítői tevékenységével szemben. Emellett szakmai koncepciót készít elő és törvénymódosítást kezdeményezett a közvetítők hatékonyabb és kiterjedtebb képzési és hatósági vizsgáztatási rendszerének bevezetésére.

A biztosításközvetítői tevékenység hatósági nyilvántartásba vételi kötelezettséggel jár, a közvetítést végző személyeknek megfelelő végzettséggel vagy MNB hatósági vizsgával kell rendelkezniük hozzá. Ezek hiánya a fogyasztók súlyos érdeksérelmével, közvetítői műhibák bekövetkezésével járhat.

Az MNB egyebek között kötelezte az MPK Magyar Pénzügyi Közvetítő Zrt.-t: a jövőben mindenkor biztosítsa, hogy a nevében csak a felügyeleti nyilvántartás szerint jogosultak végezzenek biztosításközvetítést. A határozat alapján az alkuszcég köteles a biztosításközvetítői jogviszony változásait határidőre bejelenteni a felügyeleti nyilvántartásba.

A jegybank közölte, hogy az Országgyűlés jelenleg tárgyalja a pénzügyi közvetítőrendszer fejlesztését célzó törvénycsomagot. Ennek egyik pontjaként a jegybank kezdeményezésére 2017. január 1-jétől a tőzsdei ügynökök számára is bevezetnék – a biztosításközvetítőkre vonatkozóan 2008-tól, a pénzügyi közvetítőknek 2010-től elrendelt – hatósági vizsgáztatás rendszerét.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Óriási tűz Budapesten, rohantak a helyszínre a fővárosi hivatásos tűzoltók – 15 embert kellett menekíteni..

Tűz volt egy társasházi lakásban Budapest III. kerületében, a Hévízi úton. Az első emeleti lakás nappalijában öt négyzetméteren berendezési tárgyak...

Orosz drón üldözte a német külügyminisztert – videók

Annalena Baerbock német külügyminiszter az orosz–ukrán háború második évfordulóján Ukrajnába látogatott. Odesszában további német támogatást ígért ukrán kollégájának....

Vérfürdő Bécsben: öt nőt öltek meg (18+)

Pénteken összesen öt erőszakos halált halt nő holttestére bukkant a rendőrség Bécsben két helyszínen. Egy 51 éves nő és...

Váratlan fordulat: eldőlhet a háború

A Bloomberg arról ír, hogy szakadás történt Európában, mivel a nyugati országok továbbra is korlátlanul támogatnák Ukrajnát, miközben...