5.4 C
Budapest
2022. november. 27. vasárnap

Energiaválság: jóváhagyta a német parlament a 200 milliárd eurós tehercsökkentési programot

Dátum:

Megosztás:

A kormány tervezetét az ellenzéki pártok nem támogatták. A programot korábban Franciaországgal és Olaszországgal az élen több uniós tagállam is bírálta, hiányolva az egyeztetést és a szolidaritást.

Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár olyan pénzügyi védernyőről beszélt, amely a nyugdíjasoktól kezdve a családos emberekig és a kisipari cégektől a nagyvállalatokig minden fogyasztót segít abban, hogy ki tudja fizetni az energiaszámláit. Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter szerint az energiaválság gazdasági és társadalmi válsággá terebélyesedhet, ezért Németországnak minden erejével védekeznie kell.

A programot jórészt hitelfelvétellel, a koronavírus-világjárvány első szakaszában létrehozott válságkezelő eszköz, a gazdasági stabilizációs alap (WSF) átszervezésével finanszírozzák. Christian Lindner szabad demokrata pénzügyminiszter szerint az új hitelekkel együtt is kitartanak amellett, hogy 2023-ban ismét betartsák az úgynevezett alkotmányos adósságfék szabályt.

A kormány tervezi az áramárfék és a gázárfék bevezetését is, annak szabályairól azonban még nem döntöttek.

ZDF köszolgálati televízió beszámolója szerint a Bundestag a programot a három kormánypárt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a liberális FDP képviselőinek szavazataival hagyta jóvá. Az ellenzéki pártok, élükön a konzervatív CDU-val nem támogatták a tervezetet.

A CDU szerint a tehercsökkentési programban, különös tekintettel a finanszírozásra, sok a homályos pont. A tervezetet a párt megkésettnek nevezte. A CDU és a kisebbik keresztény párt, a CSU szerint olyan pénzeszsákról van szó, amelyről még a kormány sem tudja, hogy igazán mit is kezdjen vele. A szövetség nem hajlandó semmifajta biankó csekk aláírására – fogalmazott a közös frakció képviselője.

A Baloldal Pártja (Die Linke) szerint a kormány zsákbamacskát akar eladni, amit a párt elutasít. A radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt a tehercsökkentési programot alkotmányellenesnek nevezte.

A ZDF szerint a programban valóban sok a nyitott kérdés. A tervezett gáz-, illetve áramárfékkel kapcsolatban például csupán annyi szerepel, hogy bizottságot állítanak fel a finanszírozási, illetve a kompenzálási részletek tisztázására.

Az elmúlt napokban már több európai uniós tagállam, elsősorban Franciaország és Olaszország elmarasztalta a német kormányt a 200 milliárd eurós tehercsökkentési programja miatt. Mindenekelőtt azt rótták fel Berlinnek, hogy a tervezett támogatásokkal Németország, illetve a német vállalatok az egységes uniós piacon jelentős versenyelőnyhöz jutnak. Ezáltal pedig tovább növekedhet a szakadék a gazdagabb és a szegényebb országok között.

A legfrissebb hírek itt!

Közös állásfoglalást tett közzé Thierry Breton, a unió belső piacért felelős francia, valamint Paolo Gentiloni olasz gazdaságpolitikai biztos, akik szerint a külső hitelfelvétellel finanszírozott terv számos kérdést vet fel. A biztosok utaltak arra, hogy vannak tagállamok, amelyek egyáltalán nem rendelkeznek olyan költségvetési játéktérrel, mint Németország. Ebből kiindulva nagyobb szolidaritást és közös eszközöket sürgettek. Kifogásolták azt is, hogy a Scholz-kormány a terv elfogadása előtt nem egyeztetett Brüsszellel.

Nyitókép: Clemens Bilan
infostart

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Megérkezett a legmeghatóbb karácsonyi reklám: sírni fogsz – videó

Minden évre jut legalább egy emlékezetes reklám. A norvég posta karácsonyi reklámja már tavaly is megragadta az emberek figyelmét, amikor az...

Elhunyt a Flashdance dalszerzője, mindössze 63 éves volt

63 éves korában meghalt Irene Cara, a Flashdance című film Oscar-díjas énekes-dalszerzője - számolt be róla a BBC...

Karácsonykor hiánycikk lehet a kacsa és a liba a hazai boltokban

Madárinfluenza, elszálló költségek, energiaválság, bizonytalanság - ezekkel a problémákkal kell szembenézniük a termelőknek a baromfiágazatban. Rendkívül nehéz helyzetben vannak...

Egy férfi, egy nő és egy újszülött is meghalt a 4-es úton – videó

Egy férfi, egy nő és újszülött gyermeke életéért küzdöttek a mentők az Ebes és Debrecen közötti balesetnél, de...