16.3 C
Budapest
2024. május. 20. hétfő
HomeFőhírekKülföldEmmanuel Macron Vlagyimir Putyinnal tárgyalt: a "legrosszabb következik", az oroszok nem állnak...

Emmanuel Macron Vlagyimir Putyinnal tárgyalt: a „legrosszabb következik”, az oroszok nem állnak le

A két elnök újra beszélt egymással, ezúttal másfél órát.

Emmanuel Macron szerint a „legrosszabb következik” az Ukrajna ellen a múlt héten elindított orosz háborúban. A francia államfő ezt azután mondta, hogy ismételten beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki szerinte „teljesen eltökélt az invázió folytatásában”, miután az a célja, hogy ellenőrzése alá vonja a teljes országot – közölte a francia elnöki hivatal.

Az Élysée-palota tájékoztatása szerint az orosz elnök kezdeményezésére létrejött másfél órás telefonbeszélgetésben Vlagyimir Putyin megerősítette francia kollégájának, hogy az orosz hadsereg katonai hadművelete a Moszkva által eltervezettek szerint halad előre, és „súlyosbodni fog”, amennyiben az ukránok nem fogadják el az oroszok feltételeit.

„Macron elnök előrejelzése az, hogy a legrosszabb következik, mindarra tekintettel, amit Putyin elnök mondott neki” – jelezte az Elysée-palota.

A BBC beszámolója szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta francia kollégájának, hogy

Oroszország sikeresen fogja demilitarizálni Ukrajnát és „semlegessé” teszi azt, amely célja Ukrajnában.

A CNN a Ria-Novosztyit idézve azt írta, hogy két fél megegyezett a párbeszéd lehetőségének folytatásában.

Putyin ugyanakkor figyelmeztette a Nyugatot, hogy ha az orosz-ukrán tárgyalások elhúzódnak, akkor Moszkvának új követelései lesznek Kijevvel szemben, és a „különleges katonai művelet” feladatait – Oroszország eufemizmusát az ukrajnai háborúról – végre fogják hajtani.

A háború február 24-i kezdete óta harmadik alkalommal beszélt egymással a francia és az orosz elnök. Ez utóbbi célja az volt, hogy tájékoztassa Emmanuel Macront „a helyzetről és a szándékairól egy őszinte beszélgetés formájában” – fogalmazott a francia elnöki hivatal.

Az ukránokkal szembeni vádakra a francia elnök „azt válaszolta neki, hogy (Putyin) súlyos tévedést követ el az ukrán rendszerrel szemben, amely nem náci”.

Fabulálsz és ürügyeket keresel”

– mondta Macron az Élysée-palota szerint Putyinnak. A francia elnök azt kérte orosz kollégájától, hogy „ne hazudjon többet”.

„A beszélgetés alkalmat teremtett a nézeteltérések tisztázására, és arra, hogy kimondjuk az igazságot Putyin elnöknek, de sajnos annak megállapítására is, hogy

a végsőkig eltökélt a katonai hadművelet folytatásában”

– vélte a francia elnöki hivatal.

„Az ukránok bátran küzdenek. Semmi nem végleges, de az erőviszony nagyon eltérő” – szögezte le az elnöki hivatal, kiemelve, hogy Emmanuel Macron pesszimista a telefonbeszélgetést követően.

„Szigorítani fogjuk a szankciókat Oroszország ellen” – erősítette meg a francia elnökség, amely szerint a büntetőintézkedések sora „nagyon erős eszköz, ahogy az látható a rubel összeomlásában is”.

Párizs „nagyon jelentősnek” ítélte meg azt is, hogy Kína tartózkodott az ENSZ-ben, amikor az Ukrajnával szembeni erő azonnali beszüntetését követelő határozatról szavaztak.

Az Élysée-palota jelezte, hogy érdekli Kína javaslata a közvetítésre az ukrán–orosz konfliktusban, s ennek érdekében Párizs felvette a kapcsolatot a pekingi illetékesekkel.

Nyitókép: MTI/AP/Pool/Szputnyik
Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work