25.2 C
Budapest
2022. május. 16. hétfő

Emlékszel még a cseh tévésorozatokra? .. Milliók imádták akkoriban! ..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Se sorozatgyilkos utáni hajsza, se szex, de még csak ármány-cselszövés sem fordult elő soha ebben a világban. Szuperhősök, maffiózók, igazságosztó nyomozók, mitikus hősök helyett hétköznapi emberek élték az életüket kórházban a város szélén, mentőállomáson vagy épp csemegeüzletben, a pult mögött.

Sova doktornak és kollégáinak volt köszönhető, hogy beindultak a kórházi szappanoperák a televíziókban

Sova doktornak és kollégáinak volt köszönhető, hogy beindultak a kórházi szappanoperák a televíziókban

Bármelyik tévéproducer körberöhögné azt, aki ma ilyen ötletekkel házalna a tévécsatornáknál, a nyolcvanas években mégis az egész ország imádta a csehszlovák tévésorozatokat.
A Kórház a város szélén nemcsak két évadot élt meg, de húsz évvel később egy új sorozat is készült a kétezres évek valóságában, a privatizált kórházban addigra jócskán megöregedett eredeti szereplőkkel. Gonosz erők vagy az alvilág helyett ők akkor is csak a betegekkel és a betegekért küzdöttek, néha a kollégákat fúrták, megcsalták az asszonyt, szomorkodtak a magány miatt, vagy épp elgyászolták valamelyik elhunyt munkatársukat. Persze orvosként élet-halál urai voltak a műtőben.

De egy másik csehszlovák sorozat, a Nők a pult mögött még ennyi pátoszra sem adott lehetőséget, hiszen milyen hősöket találunk egy csemegeüzletben? Anna Holubovát, az elvált, kétgyermekes asszonyt, aki az első epizódban csemegpultosként kezd és kiosztja az intrikus üzletvezető-helyettest, máskor leleplezi a gépsonkát és vermutot lopkodó ipari tanulólányt. Műszak után középkorú munkás férfival hozza össze a sors, és persze a sorozat végén langyos viszontagságok után egymásra találnak és boldogan élnek, amíg meg nem halnak.

A Nők a pult mögött egy közért dolgozóinak életét mutatta be, hatalmas sikerrel /Fotó: IMDBA Nők a pult mögött egy közért dolgozóinak életét mutatta be, hatalmas sikerrel /Fotó: IMDB

Ezek a történet nélküli történetek valahogy működtek, Zsolt Péter médiaszociológus szerint nem csak azért, mert akkor egy tévécsatorna volt és mást nem nézhettünk, a videólejátszó az alámondásos filmekkel még kevesek kiváltsága volt.

Mindenki ezt olvassa most!

– Ha egy sorozatban a nézők saját magukra, a tulajdon életükre ismernek rá, ismerős problémákkal és helyzetekkel találkoznak, akkor az sikeres lehet. Ráadásul a cseheknek volt egy sajátos stílusuk, ami eltért az NDK- és a magyar filmekétől is, és ezt kedvelte a magyar közönség.

Zsolt Péter média-szociológus /Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt Zsolt Péter média-szociológus /Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A szakértő szerint mai szemmel mulatságosnak tűnhetnek ezek az epizódok a nagy költségvetéssel amerikai stúdiókban készült Netflix- és HBO-sorozatokhoz szokott nézőknek. Akárcsak a csehszlovák szériákat leváltó brazil szappanoperák, amelyeket ugyancsak meghaladott az idő.

Az még nem sejthető, streamingszolgáltatók meddig maradnak a szórakoztatóipar urai és mi jöhet utánuk, de Zsolt Péter szerint az sem kizárt, hogy az Európai Unióban egyszer úgy döntenek, hogy megtámogatják az európai sorozatokat.

– Az olaszok ma is nagyon szeretik az olasz sorozatokat, a franciák a franciákat, és itthon is népszerűek a saját gyártású szériák. Ha ebből később kialakulna is trend, az már biztosan kevés lenne a sikerhez, hogy saját életmódunkat lássuk viszont a képernyőn. Biztosan ma is vannak, akik kedvelik és újranézik az interneten a régi epizódokat, de ez nem több nosztalgiánál – jegyezte meg a médiaszociológus.

Tudtad?

Kommunista csemegepultos

A Nők a pult mögöttben Anna Holubovát alakító Jirina Svorcová (†83) nemcsak színésznő volt, hanem kommunista politikus is, aki a folyamatos színházi és filmes elkötelezettségek mellett a rendszerváltás után is kommunista kampányok és rendezvények állandó résztvevője, szervezője volt.

Megtartotta az NSZK-díjat

A Kórház a város szélén pályakezdő doktornőjét, Alzbeta Cenkovát jásztó Elska Balzerová (71) az NSZK-ban 1982 márciusában megkapta a Bambi-díjat a filmben nyújtott alakításáért. „Alighogy hazaértem, már hívtak is a Cseh Televízióból, hogy vigyem be, és adjam le a díjat. Ha kell, szívesen megmutatom – mondtam –, de a kezemből nem adom ki”– mesélte egy interjúban.

Sova doktor magyarul főzött lecsót

Ladislav Chudík (†91), azaz Sova doktor jól beszélt magyarul. Egy nyolcvanas évekbeli itthoni gasztróműsorban lecsót főzött a képernyőn, és magyarul adott tippeket a háziasszonyoknak. 1968-ban rövid időre Bécsbe emigrált, de hamarosan hazatért. 1989–90-ben még kulturális miniszter is volt.

blikk

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Tragédia: durrdefektet kapott és felborult egy tűzoltóautó Borsodban

Annyira siethettek egy tűzesethez a kazincbarcikai tűzoltók, hogy a konvoj lajtoskocsija durrdefektet kapott és felborult. Személyi sérülés nem...

Észak-Korea – Kim DzsungUn: Nem koronavírus, hanem egy országon átviharzó lázas megbetegedés az, amiben benne vagyunk – A helyi állami sajtó szerint lázas betegekből...

Világsajtó - Letarolja Észak-Koreát a koronavírus: teszt és vakcina nélkül küzdenek a humanitárius katasztrófa ellen Sokáig tagadta Észak-Korea diktátora,...

Az orosz oligarchák paradicsomában van villája Zelenszkijnek, amelyet fedőcégeken keresztül birtokol – Szólj hozzá!

A több mint 400 négyzetméteres villa mindössze 400 méterre fekszik a tengerparttól. Volodimir Zelenszkij vagyonát egyes források egymilliárd dollárra...