15.6 C
Budapest
2024. május. 19. vasárnap
HomeFőhírekGazdaságEmelkedik a gyed, jön a gyod, tovább nőnek a bérek! Oszd meg!

Emelkedik a gyed, jön a gyod, tovább nőnek a bérek! Oszd meg!

Kilenc év alatt duplázódott meg a hazai minimálbér

A minimálbér és a garantált bérminimum a most január 1-jén életbe lépett 8-8 százalékos emeléssel több mint a duplájára nő 2010-hez képest – mondta Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára.

A kedvező adatok a hatéves bérmegállapodásnak köszönhetőek, amely a jelentős béremelés mellett a munkaadói járulékok csökkentéséhez is hozzájárult. Bodó Sándor kiemelte, hogy a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentése idén júliusban folytatódhat, amikor a jelenlegi 19,5 százalékos szocho 17,5 százalékra mérséklődik. Ez a döntés körülbelül 130 milliárd forintot hagyhat a vállalkozásoknál.

Emelkedik a gyed, jön a gyod

Január 1-jétől bevezették a gyermekek otthongondozási díját, vagyis a gyodot, amely bruttó 100 ezer forintos támogatást jelent a tartósan beteg gyereket ápoló szülőknek.  A gyermekgondozási díj (gyed) maximális összege 2019-ben eléri a bruttó 208.600 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben részt vevő egyetemi hallgatóknál 104.300 forintra, a mesterképzésben részt vevők esetében 136.500 forintra emelkedik.

Januártól havi 40 ezer forintra nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye is, és a kedvezményt már azok is igénybe vehetik, ahol érkezik a második gyerek, a várandóság 91. napjától.

Forrás: origo

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem