24.6 C
Budapest
2022. június. 29. szerda

„Elveszett” római város romjait találták meg a víz alatt Tunéziánál

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Több éven át tartó régészeti kutatásokat követően felfedezték egy mintegy 1700 éves római település, Neapolis romjait Tunézia partjainál.

A feltételezések szerint az időszámításunk szerinti 4. században pusztította el Neapolis nagy részét egy cunami – ennek történetét Ammianus Marcellinus katona és történetíró jegyezte fel. Ugyanaz a katasztrófa, amely a város vesztét okozta, ugyancsak nagy károkat idézett elő ugyanis Alexandriában, valamint Kréta szigetén is – írta az Independent.

Neapolisról csak nagyon kevés feljegyzés maradt fenn, ugyanis polgárai az időszámításunk előtti 149 és 146 között zajló harmadik pun háború során Karthágó, és nem a Római Köztársaság oldalán álltak – mivel pedig a háború véget vetett Karthágó fennállásának, a terület római fennhatóság alá került. Éppenséggel olyan kevés utalás van Neapolisra a római szövegekben, hogy feltételezhető, a várost „büntették” a Karthagóhoz való hűsége miatt.

Egy közös tunéziai-olasz régészeti misszió 2010-ben kezdte meg a Neapolis utáni kutatást, és az idei év nyarának kedvező időjárási feltételei mellett a búvároknak végre sikerült Nabeul település közelében alaposan szemügyre venniük egy több mint 20 hektáros területet.

„Ez egy jelentős felfedezés, amely megerősíti Marcellinus elméletét a város sorsáról” – mondta csütörtökön az AFP hírügynökségnek a misszió vezetője, Mounir Fantar.

A kutatócsoport egyebek mellett a város kifinomult kultúrájára és gazdagságára utaló szobrokat és utcákat fedezett fel, valamint 100 olyan tartályt is, amelyeket a garum nevű, akkoriban ínyencségnek számító „halszósz” elkészítéséhez használtak.

„Ez a felfedezés lehetővé tette számunkra, hogy megbizonyosodjunk arról, Neapolis egy fontos központja volt a garum és a sózott hal előállításának, talán a legnagyobb ilyen központ lehetett a római világban” – mondta Mounir Fantar.

24.hu azt írta, 365. július 21-én reggel egy 8,5-es erősségű tenger alatti földrengés következett be a Kelet-Mediterráneum területén, amelynek epicentruma Krétánál volt, de emellett számos környező terület is megszenvedte annak következményeit. A portál felidézi, Ammianus Marcellinus az esetről azt írta:

„Kevéssel napkelte után egymást követték a félelmetesen cikázó villámok, utána az egész föld megrázkódott, egyensúlya megrendült, a tenger pedig kettéválva, fölkorbácsolt hullámokkal visszavonult. Ezt követően kitárult a mélytengerfenék, és látni lehetett az iszapban vergődő különféle tengeri állatokat. Hatalmas völgyek és hegyek, amelyeket a természet ősidőktől fogva a mérhetetlen víztömeg alá rejtett, valószínűleg akkor látták először a Nap sugarait. Sok hajó került a szárazföldre, mintha zátonyra futott volna, az emberek pedig bátran gázoltak a visszamaradt pocsolyákban, hogy puszta kézzel fogjanak halakat és más állatokat. Ámde ekkor a zúgó tenger, mintha megneheztelt volna a kényszerű visszavonulásért, ellenkező irányban visszazúdult”.

A történetíró leírásából kiderül továbbá, hogy a zátonyon átcsapó hullámok elárasztották a szigetet és a szárazföld partvidéki területeit, ahol több épületet is elsodortak, emellett „sok ezer embert” ölt meg és nyelt el a váratlanul visszazúduló víztömeg, valamint több hajó is tönkrement.

Forrás és videó: eloben.hu

Képek: taringa.net, 24.hu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Megölték Ukrajnában az orosz katonák brutális meggyilkolásában részt vevő grúz zsoldosokat

Ukrajnában megölték az orosz katonák brutális kínzásában és meggyilkolásában részt vevő grúz zsoldosokat – jelentette hétfőn az orosz...

Bosszú: A Wizz Air törölte a Budapest – Párizs járatait, és a magyaroknak nem téríti vissza a jegyárakat..

Egymást követő napokon nem indult el a budapesti repülőtérről a Wizz Air járata a Párizs–Orly repülőtérre, a Blikk...

Leomlott egy felújítás alatt álló ház teteje Budapesten, többen lezuhanhattak, gyalogosok lehetnek a romok alatt – fotók

A Jókai tér és az Aradi utca kereszteződésénél leomlott egy felújítás alatt álló ház teteje: feltehetően munkások zuhantak...

Baleset az M7-esen, torlódásra kell számítani

Baleset az M7-esen, a Bp-felé vezető oldalon, a 84-es km-szelvénynél, torlódásra, dugóra kell számítani! Nyitókép: Illusztráció Hirmagazin.eu