21.7 C
Budapest
2023. szeptember. 25. hétfő

Elutasította az ellenzék a magyar parlamentben a veszélyhelyzet meghosszabbítását, Franciaországban újabb szigorítások, végre jobb hírek is érkeznek Olaszországból… -videók (18+)

Dátum:

Megosztás:

Megakadályozta a magyar parlamentben az ellenzék a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

Nem lett meg az ehhez szükséges négyötödös többség. Orbán Viktor miniszterelnök újabb gazdaságvédelmi akciótervet jelentett be. Magyarországon összesen 167 koronavírussal fertőzött ember van. Nyolcan haltak meg a vírus miatt, mind idős emberek, akiknek más, súlyos betegségük is volt. Megérkezett Budapestre közel 11 tonna Kínából szállított egészségügyi védőfelszerelés. A világon Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet, de a körülményekhez képest végre jobb hírek is érkeztek onnét: már második napja csökken az előző naphoz képest mind az új fertőzöttek, mind a meghalt emberek száma. Franciaországban és az Egyesült Királyságban szigorítottak a kijárási feltételeken. Németországban a karanténban levő kancellár, Angela Merkel koronavírustesztje negatív lett.

Magyarországon 167 regisztrált esetről beszélhetünk.Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 153 magyar állampolgár. Mivel meghalt két idős és krónikus betegségben szenvedő férfi, összesen nyolcan haltak meg koronavírusban, valamennyien idős emberek. Eddig 21-en gyógyultak meg.

A koronavírus. FORRÁS: SCIENCE PHOTO LIBRARY/DESIGN CELLS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/DESIGN CELLS/SCIENCE PHOTO LIBRA

Kora reggel megérkezett Budapestre a magyar kormány által megrendelt egészségügyi felszerelés a kínai Sanghajból. Az orvosi eszközöket szállító repülőgép fedélzetén 30 050 darab védőruha és 82 000 darab orvosi maszk volt, közel 11 tonna súlyban.

Orbán Viktor újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be

Az Operatív Törzs szokásos sajtótájékoztatóján ezúttal részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is. A kormányfő tudatta, hogy átléptünk a járvány második, csoportos szakaszába.

Közölte, hogy orvosi maszkból 1 millió 500 ezer darab áll rendelkezésre, napi 25 ezret gyártunk, és ezen a héten a gyártási kapacitásunk felfut 80 ezer darabra. Speciális maszkból 129 ezer darab van, gumikesztyűből van 20 millió pár, védőruhából 170 ezer. Lélegeztetőgépből pedig 2560 darab áll rendelkezésünkre– fűzte hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy a járvány megfékezése érdekében közel 140 ezer rendfenntartót (tehát katonát és rendőrt összesen) tudunk bevetni.

Újabb, hat pontból álló gazdaságvédelmi tervet is bejelentett a miniszterelnök, amelynek lényege:június 30-ig kapnak adómentességet a kkv-k a kata fizetése alól, ez több mint 81 ezer vállalkozást érint. A március 1-je előtti kata hátralékára felfüggesztés van. Mentességet kapnak a hazai médiaszolgáltatók is a közterhek fizetése alól.A kilakoltatásokat és az adó-végrehajtásokat is felfüggesztjük, és a gyes és gyed jogosultságokat meghosszabbítják.

A legfontosabbnak a kormányfő a magyar emberek munkahelyének megvédését nevezte.

Nem szavazta meg az ellenzék a veszélyhelyzet meghosszabbítását

Az Országgyűlés hétfőn szavazott arról, hogy a koronavírus-járvány miatt sürgősséggel tárgyalják-e a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot a járvány miatt.

Ebben az esetben nemzeti összefogás lett volna az elvárható magatartás az ellenzék részéről is, hiszen a sürgősségi tárgyalási eljárás megindításához 4/5-ös többségre lett volna szükség.A napirend előtti felszólalásában ezért beszélt Orbán Viktor az összefogás fontosságáról a politikai viták és a széthúzás helyett.

A miniszterelnök megerősítette, hogy a törvényjavaslat semmilyen jogosultságot nem vesz el a parlamenttől, amely bármikor visszaveheti a kormánynak adott különleges döntési jogköröket.

Mindezek ellenére az ellenzék nem szavazta meg, hogy sürgősséggel lehessen tárgyalni a koronavírus okozta veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló törvényt,nemet mondva így a nemzeti együttműködésre, és persze a hatékony védekezésre a koronavírus ellen.

A jelenlévő 189 képviselő közül 137-en szavaztak igennek, 52-en nemmel, 1 képviselő sem tartózkodott, így pedig nem lett meg a 4/5-ös többség, ahhoz ugyanis legalább 160 szavazatra lett volna szükség.

Emiatt – eltérve a házszabálytól –nem szavazhat a parlament kedden a veszélyhelyzet meghosszabbításáról, amely csütörtökön jár le.

Lényeges, hogy a kormánytöbbség a házszabálytól eltérés nélkül, tehát az ellenzék támogatása hiányában is képes lesz kétharmaddal 8 nap múlva elfogadni a „koronavírus-törvényt”, így az ellenzék ugyan most időt nyert, de nem tudják végérvényesen megakasztani a kormányt abban, hogy eredményesen lépjen fel a világjárvány magyarországi következményei ellen.

Olaszországban ma is csökkent a halottak és az új betegek száma

Olaszországban vasárnaphoz hasonlóan hétfőn is kevesebben haltak, illetve fertőzöttek meg az új típusú koronavírus következtében. A halálesetek száma ma 601 volt, az új fertőzötteké 4 789. Eddig összese 6 077 olasz áldozatot szedett a vírus, 3 204 személy állapota pedig kritikus. Az országban 63 927 fertőzést regisztráltak. A kijárási tilalom betartása érdekében engedélyezték ellenérző drónok használatát a városok felett. Mint közismert, Olaszország későn kezdte a megfelelő védekezést, és az emberek egy része sem a karantént, sem a kijárási tilalmat nem tartja be. A kijárási tilalmat több mint 50 ezer ember szegte meg eddig.

Olaszország közölték a meghalt emberek átlagéletkorát: ez 80,5 év.

Virágok díszitik a koronavírus-járvány áldozatainak koporsóit az észak-olaszországi Serina település templomában 2020. március 23-án. FORRÁS: MTI/AP/LAPRESSE/CLAUDIO FURLAN

Spanyolországban hétfőn 4 321 esetben mutatták ki a koronavírussal való fertőzöttséget. A vírus okozta megbetegedés miatt ma 435-ön haltak meg, a halottak összlétszáma 2 207. 2 355 fő állapota súlyos, összesen 33 089 személyt diagnosztizáltak fertőzéssel.

Németországban ma 4 183 új esetet regisztráltak, a fertőzés következtében pedig 24-en haltak meg. A járvány miatt eddig 118 német halt el, 23 embert pedig az intenzív osztályon ápolnak. A fertőzöttek összlétszáma 29 056. Jó hír, hogy Angela Merkel német kancellár első koronavírus-tesztje negatív lett, a kancelláron további teszteket fognak majd elvégezni. Merkel jelenleg az otthonából látja el hivatali feladatait. Attól féltek korábban, hogy a saját orvosa fertőzte meg.

Angela Merkel német kancellár sajtóértekezletet tart Berlinben 2020. március 22-én. Merkel azonnali hatállyal házi karanténba vonul, mert koronavírus-fertőzést mutattak ki egy orvosánál. FORRÁS: MTI/EPA/CLEMES BILAN

Franciaországban hétfőn 3 838 személynél mutatták ki a koronavírussal való fertőzöttséget. Ma 186-an haltak meg, így a halottak száma 860-ra nőtt. A fertőzöttek létszáma 19 856. Edouard Philippe miniszterelnök még az eddiginél is szigorúbb kijárási tilalmat rendelt el. A francia kormányt sokan bírálják: Franciaország Olaszországgal határos, és Macron elnök hetekig nem volt hajlandó lezárni az olasz-francia határt, pedig a vírus már pusztított Olaszországban.

Az Egyesült Királyságban ma 967-en fertőződtek meg, 54-en pedig meghaltak a vírussal összefüggő megbetegedésekben. A halottak száma 335, az intenzív osztályon 20-an vannak. A koronavírus-hordozók összesen 6 650-en vannak. Boris Johnson miniszterelnök is szigorításokat jelentett be.

Romániában hétfőn 143 új estet mutattak ki, 5-en pedig meghaltak a fertőzés miatt. A halottak száma 7-re emelkedett, 14 személy állapota kritikus. Összesen 576 fertőzöttet tartanak számon keleti szomszédunkban. Azt nem lehet tudni, hogy ebből hányan élnek Erdélyben, mert péntek óta a román hatóságok nem közölnek megyei adatokat, és a régebbieket is eltávolították a honlapjaikról.

Az Egyesült Államok egyes részein közben drámaian nő a vírussal megfertőződöttek száma. Emiatt Donald Trump elnök elrendelte a Nemzeti Gárda bevetését koronavírus által leginkább sújtott három államban, Washingtonban, Kaliforniában és New Yorkban. Ezen kívül kórházhajók indulnak Los Angelesbe, New Yorkba és Seattle-be. Amerikában hétfőn 8 486 új esetet regisztráltak, és 89 új halálozás következett be. Összesen 508-an haltak meg a fertőzés következtében, 1 040 személy pedig kritikus állapotban van. A fertőzöttek száma 42 032.

A karantén, az otthonmaradás betartása minden országban a legfontosabb megelőzés: mivel a koronavírus az idős emberek számára végzetes, éppen az ő érdekükben kell betartani mindenütt az utasításokat.

Department of Defense 🇺🇸

@DeptofDefense

After days of loading supplies, @USNavy hospital ship departs @NavBaseSD today to help with the response efforts in Los Angeles. Mercy’s medical professionals will treat non-COVID-19 patients to allow shore-based hospitals to focus on patients.

Kép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a Twitteren

Afrikában is terjed a koronavírus-járvány, a fertőzöttek száma 43 országban megközelítette a másfél ezret, 45 ember meghalt az afrikai betegségmegelőző központ (CDC) adatai szerint. Egyetlen nap alatt 128-ról 402-re nőtt hétfőre az új koronavírussal fertőzöttek száma az 58 milliós lélekszámú Dél-afrikai Köztársaságban, amely így a legfertőzöttebb ország lett a kontinensen.

Világszinten az új típusú koronavírussal való fertőzöttek száma hétfő estére 374 768-ra nőtt, ebből 16 356-an haltak meg,101 554 főt pedig gyógyultnak nyilvánítottak, 12 211 személy állapota viszont válságos.

Camlap-kép: Kormányzati Tájékoztatási Központ

origo, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ezért lehet fontos segítség a konyhában egy okosmérleg

Az SKS 707X konyhai mérleg akár okostelefonnal is párosítható Budapest, 2023. szeptember 25. –  A technológia fejlődésének köszönhetően egyes...

NAPÚT – 6: AZ Utolsó vacsora szereplői – Fülöp

A negyedik apostol Fülöp. A rák csillagjegynek sokszoros jelentése is van! Egyrészt ekkor van a nyári napforduló, vagyis június...

Az energia-tévedés – vagy inkább energia-átverés, és a világ kifosztásának egy remek modellje – 3

További egyszerű tények: A Földön mindenhol van kőolaj, csak a geológiai struktúrák miatt van, ahol sokkal gazdaságosabb kitermelni, mint...

A legnépszerűbb online játékok, amelyeket 2023-ban adták ki

A legnépszerűbb online játékok, amelyeket 2023-ban adták ki Ahogy a világ egyre inkább digitálissá válik, az online játékok iránti...