13.3 C
Budapest
2022. október. 1. szombat

Eltörölnék az orosz nyelv oktatását Ukrajnában az új tanévtől.. – Ezért indult el a háború, hogy az Ukrajnában élő orosz kisebbség életkörülményei változzanak meg! .. És mit szól ehhez Putyin? .. – Szólj hozzá!

Dátum:

Megosztás:

– A háború kitörésével egy nagyon komoly oroszellenes hullám indult, most már gyakorlatilag minden, ami orosz, ellenségessé válik

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Seremet Sándor, történész, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) külső szakértője. Ukrajnában nemcsak az orosz nyelv tanításának eltörlését kezdeményezték, hanem az orosz klasszikusokat is száműznék az iskolai oktatásból.

Támogatja azt a kezdeményezést Szerhij Skarlet ukrán oktatási miniszter, hogy szeptember 1-jétől eltöröljék az orosz nyelv oktatását az ukrán iskolákban

– írta meg a Kárpáti Igaz Szó (KISZó) kárpátaljai hetilap.

A tervvel Tarasz Kreminy államnyelvvédelmi biztos állt elő, akinek feladata a 2019-ben elfogadott ukrán államnyelvi törvény betartatása.

Szerhij Skarlet megjegyezte, az orosz után felszabaduló órákat felhasználhatnák további készségek fejlesztésére vagy egyéni felkészülésre.

– Az iskoláink önállók, így saját maguk szabhatják meg, mivel helyettesítik ezeket az órákat

– hangsúlyozta az oktatási miniszter.

Korábban arról is szó volt, hogy betiltanák az orosz nyelven történő oktatást, vagyis a kisebbség esetében sem lehetne oroszul tanítani Ukrajnában.

Seremet Sándor történész, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) külső szakértője lapunknak elmondta, a 2001-es népszámláláskor az ukrán lakosság 29,6 százaléka vallotta magát orosz ajkúnak, ami több mint 14 millió főt jelentett. Hozzátette: a 2014-es kelet-ukrajnai konfliktus kitörésétől kezdve ez az arány folyamatosan változik, a fiatalabb generáció már tudatosabban ukránul beszél.

Az ukrajnai tantervben az orosz nyelvű oktatást a 2017-ben elfogadott oktatási törvény értelmében fokozatosan csökkentették

– részletezte Seremet Sándor.

A szakértő kifejtette: 2020-tól csak az alsó tagozatosok oktatási nyelve lehet teljes mértékben orosz. Az ötödik osztálytól felfelé viszont a tantárgyak nyolcvan százalékát ukránul kell oktatni, a maradék húsz százalék a választás szerint lehet orosz nyelvű, amibe bele kell tartoznia az orosz nyelvnek és irodalomnak.

A háború hatására ugyanakkor az ukrán oktatási tárca száműzné az orosz klasszikusokat is az iskolai oktatásból

– számolt be róla a KárpátHír kárpátaljai lap.

Szerhij Skarlet elmondása alapján összehívtak egy szakértői bizottságot, hogy tanulmányozzák az iskolák alaptantervében szereplő világirodalom tárgykörét. Arra a következtetésre jutottak, hogy száműzni kell a tananyagból azokat az orosz írókat, akik a műveikben a nacionalizmust népszerűsítik. Az információ szerint alaposan átvizsgálják és elemzik az iskolai tananyagban szereplő orosz irodalmat, így még a klasszikusok is tiltólistára kerülhetnek, kivéve az ukrán írónak tartott Gogol.

Nem ez az első eset, hogy a háború olyan intézkedéseket vált ki, amelyek az orosz irodalom és kultúra ellen irányulnak Ukrajnában.

A háború kitörésével egy nagyon komoly oroszellenes hullám indult, most már gyakorlatilag minden, ami orosz, ellenségessé válik, míg eddig tolerálták a politikai elit és a társadalom különválasztását

– magyarázta Seremet Sándor.

A kárpátaljai Munkács vezetése nemrég az Oroszországhoz köthető művészeti emlékművek lebontásáról döntött, aminek értelmében már le is szerelték Puskin mellszobrát a városban.

A Munkácsi 1. számú Középiskola pedig eltávolította emléktábláját az orosz íróról, és lemondott eddigi névadójáról. A KISZón megjelent információk szerint Kárpátalja legnagyobb településén, Ungváron a lakosok kezdeményezték az utcák orosztalanítását, vagyis azt kérik a városi tanácstól, hogy az orosz politikusokról és művészekről elnevezett utcák a jövőben az ukrajnai hősöknek állítsanak emléket.

Ami a szovjet vagy az orosz hagyatékra utalna, azt át kell nevezni, el kell mozdítani

– mutatott rá a jelenleg formálódó ukrán társadalmi igényre Seremet Sándor.

Az oroszellenesség nemcsak Ukrajnában figyelhető meg, az elmúlt hetekben világszerte különböző filharmonikus zenekarok bojkottálták az orosz zeneszerzők darabjait, és orosz írók kerültek le az iskolák tantervéről.

Ez a cikk a Magyar Nemzetből származik

Hirmagazin.eu véleménye: Az Ukrajnában élő kisebbség együttes erővel harcolt eddig is azért, hogy saját etnikumukból ne szorítsa ki őket az állam, ahol élnek. Mi nem bírjuk elképzelni azt, hogy akár magyar-, vagy más (orosz, német, szláv, belorusz, lengyel, stb..) nemzetiségű kisebbség oroszellenes lenne, vagy hogy egymás ellen lépnének fel, hiszen az nem életszerű! .. Persze, nincs társadalomtudományi diplománk, viszont nagyon jól ismerjük a világtörténelmet, és ráadásul hülyék se vagyunk!

Mondd el te is a véleményedet!

Szólj hozzá! Mondd el a véleményedet, mert nekünk fontos a véleményed, mert a Hirmagazin.eu Online Média olvasója vagy, és mi megbecsüljük olvasóinkat!

A vélemény szabadon kijelenthető, így nincs jó – vagy rossz vélemény, minden vélemény a maga nemében ÉRTÉK! Hirmagazin.eu

Borítókép: Ukrán tanuló a Donyec-medencei Marinka nevű városában (Fotó: Aleksey FILIPPOV/AFP)

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Autó égett az M5-ösön, Kecskemét közelében

Kigyulladt egy autó Kecskemét közelében, az M5-ös autópályán. Egy személyautó motortere és műszerfala égett az M5-ös autópálya 93-as és...

Tinik előtt végzett önkielégítést az ismert festőművész – Érthetetlen, miért nem vették őrizetbe B. Tamást (18+)

Hátborzongató, da sajnos, igaz történés: A városszerte ismert hobó festőművészből órák alatt közellenséggé vált B. Tamás Nagykőrösön, ahol...

Egyre nagyobb a baj a Gazprommal: veszélyben az utolsó, Magyarországra tartó gázvezeték is – Megszólalt a külügy..

A Gazprom belengette, hogy leállíthatja az utolsó, Magyarországra tartó gázvezetékét is. A Gazprom belengette hogy leállíthatja az utolsó, Magyarországra...

Úgy néz ki, mégis lesz karácsonyi vásár Budapesten

Elvi hozzájárulását adta a belváros önkormányzata a Vörösmarty téri karácsonyi vásár megrendezésére az Advent Bazilika esemény szervezőinek, miután...