25.1 C
Budapest
2023. szeptember. 29. péntek

Elszaporodtak az „unokázós” csalások

Dátum:

Megosztás:

forrás: MTI

Az elmúlt időszakban Budapesten is rendkívül elszaporodtak az úgynevezett „unokázós” csalások – közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-vel. A felhívás szerint a csalók idős embereket hívnak fel telefonon, az unokájuknak vagy más közeli hozzátartozójuknak adják ki magukat, és valamilyen okra, például tartozásra vagy balesetre hivatkozva készpénzt, ékszereket csalnak ki tőlük.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész azt írta: a Budapesti Rendőr-főkapitányság által összesített adatok szerint tavaly 950 ilyen ügyben indult büntetőeljárás, ezek közül a bűncselekmény 354 esetben befejezett, 596 esetben pedig kísérleti szakban maradt.

Elszaporodtak az "unokázós" csalások
Egy elhanyagolt, régi telefonfülke. MTI Fotó

A sértettek rendszerint 70 év felettiek, őket este vagy éjjel, a vezetékes telefonjukon hívják fel. A főügyész közölte, rendszerint más telefonál, mint aki nem sokkal később átveszi a kicsalt összeget, ami tudatos előkészületre, szervezett elkövetésre utal.

Hozzátette, hogy az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetőinek felderítése rendkívül nehéz, sokszor nem vezet eredményre: a fővárosban 2015-ben indult büntetőeljárások fenti, csaknem ezres nagyságrendű számához képest tavaly az ilyen ügyekben alig több mint harminc gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség. Az elkövetőkkel szemben vádemelés, gyorsított eljárásban bíróság elé állítás pedig a múlt évben csak néhány ügyben történt.

Mindezek alapján a Fővárosi Főügyészség felhívta elsősorban az időskorúak figyelmét arra, hogy ilyen telefonhívások esetén gyanakodjanak, azonnal ellenőrizzék azok valóságtartalmát, hívják fel azt a hozzátartozót, akire a telefonáló hivatkozik, bűncselekmény gyanúja esetén pedig értesítsék a rendőrséget.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

How to see the Harvest Moon, the final supermoon of 2023, rise this weekend

The famous Harvest Moon — the final supermoon of 2023 — will be the first full moon of...

Erősemberek: Kontás Csaba élete első világbajnokságán bizonyított

A 14. helyet szerezte meg élete első világbajnokságán az U105 kilogrammban versenyző komáromi erősember, Kontás Csaba. A sportoló...

Szeptember 29. – A Szív világnapja

Tegyen azért, hogy megóvja szíve egészségét! A szívünknek is szüksége van a törődésre és a szeretetre. Ezért ugyanúgy ahogy...

Hizlalnak-e a sós nassolnivalók?

A legtöbb esetben értékes alapanyagokból készülnek a legkedveltebb nasik Budapest, 2023. szeptember 29.  – A sós nassolnivalókat előszeretettel fogyasztják...