18.7 C
Budapest
2023. március. 21. kedd

Elszálltak a német álmok?

Dátum:

Megosztás:

Nyolc éve fogadták el a törvénycsomagot, hogy Németország teljesen atomenergia-mentes lesz. A remélt áttörés azonban elmaradt. Vajon mennyire vonják el Angela Merkel figyelmét a kormányalakítási tárgyalások Németország égető energiapolitikai kérdéseiről?

(MTI/EPA/Ohszumi Tomohiro)

2011. március 11-én megrázó eseményekre figyelt a világ. A fukusimai atomerőmű környékén történt földrengés, és az azt követő üzemzavarok nukleáris balesetek sorozatát okozták a létesítményben. Az esetet kivizsgáló szakértők egybehangzó véleménye szerint emberi mulasztás áll a tragédia hátterében.

Az események hatására a korábban atompárti Angela Merkel német kancellár véleménye 180 fokos fordulatot vett. A Német Szövetségi Tanács 2011. július 8-án elfogadta az erről szóló törvénycsomagot, melynek értelmében 2022-ig Németország teljesen atomenergia-mentes lesz.

„Amennyire tavaly az atomerőművekre vonatkozó szerződések meghosszabbítása mellett álltam ki, annyira egyértelműen jelentem ki ma: Fukusima megváltoztatta az atomenergiáról alkotott véleményemet.” – mondta Angela Merkel akkor.

Az erőművek bezárásával párhuzamosan a program a megújuló energiaforrásokra történő áttérést és az emisszió jelentős mértékű csökkentését tűzte zászlajára. A remélt áttörés azonban eddig nem következett be.

Hét évvel a fordulat után az ország továbbra is jóval több üvegházhatású gázt bocsát ki a tervezettnél, ráadásul a villamosenergia drága, az átállás költségei pedig tovább emelkedhetnek. A német közvélemény is megosztott a kérdést illetően.

A jelenleg kormányzó Kereszténydemokrata Unió és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió megnyerte ugyan a szeptemberi országgyűlési választásokat, de a szövetség pusztán a szavazatok 33 százalékát szerezte meg. Angela Merkel végül megkezdte a tárgyalásokat a szociáldemokratákkal, így húsvétig megalakulhat a következő nagykoalíció.

De vajon mennyire vonják el a kancellár figyelmét a kormányalakítás nehézségei az energiapolitikáról?

Angela Merkel 2017 novemberében, a bonni klímacsúcson a fosszilis tüzelőanyagok, köztük a szén kivezetésének nehézségeiről is beszélt. A szénkitermelés kivezetése nem csupán egy ígéret betartása, hanem szociális kérdés is, hiszen munkahelyekről van szó – mondta a német kancellár. Hozzátette, fontos szerepet játszik az energia gazdaságossága és megfizethetősége is.

Mindeközben teljes városokat áldoznak fel a szénkitermelés oltárán. Jó példa erre Immerath, ahol egy dómot romboltak le csupán azért, hogy egy bányagödör vegye át a helyét.

Cem Özdemir, a Zöldek társelnöke tavaly szeptemberben, a Szövetségi Tanácsban bírálta Merkel energiapolitikáját, mondván 8 éve nem csökken a szén-dioxid-kibocsátás Németországban. Hozzátette, Németország első a barnaszén felhasználók között. Ez a politika ugyanúgy hozzájárul az Északi-sark jegének olvadásához, mint Donald Trump politikája – szögezte le a német politikus.

Hogy mennyire lesz sikeres az energiafordulat, nem láthatjuk előre, egyvalami azonban aggodalomra adhat okot. A kontinensen Dánia után Németországban fizetnek a legtöbbet az elektromos áramért, a 2020-as kibocsátási cél pedig meghiúsulni látszik.

Forrás: M1 / Világ

Kiemelt kép: hirado.hu

Képek: Világ

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Átszakadhat a gyulladás miatt a dobhártya: erre kell figyelni, hogy ne legyen nagy baj

A nátha következtében fülhurut is kialakulhat, ami kezelés híján középfülgyulladáshoz vezethet. Ha a nátha után fülfájás jelentkezik, fülkürthurut is...

Brutálisan összevertek egy férfit Újbudán, rendőreink mentették meg az életét.. – Köszönjük!

Megverték a férfit, akinek a kapucnija beakadt a Feneketlen-tónál egy pad háttámlájába. Vasárnap délután érkezett bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitányságra,...

Döbbenetes: fényes nappal bolyongott az utcán meztelenül az egykori tinisztár! – (A kép közerkölcsbe ütközik, így csak a történetet írjuk le!) – Amúgy az...

Amanda Bynes anyaszült meztelenül bolyongott Los Angeles belvárosában fényes nappal, ha igaz.. Újra botrányba keveredett Amanda Bynes: ezúttal anyaszült...

Sokkoló: 700 kilós robbanószerkezetet semmisítettek meg a magyarok kedvenc üdülőhelyén – videó

Tavaly nyáron fedezték fel, majd nemrégiben semmisítették meg az Adriai-tenger mélyén talált második világháborús aknát a horvát hatóságok....