27.2 C
Budapest
2022. június. 30. csütörtök

Elszabadult járvány a fővárosi idősotthonban, tömött BKV-buszok – Karácsonyék sorozatos durva hibái – az Origo cikke..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az idősotthonokban uralkodó káosz nem az első súlyos mulasztása vagy hibás döntése volt a járvány idején Karácsony Gergelynek és a városvezetésnek, korábban a tömegközlekedést is veszélyesen szervezte át, a zsúfolt buszokon három napon keresztül a reggeli csúcsforgalomban tömegek utaztak, a húsvéti hétvége előtt pedig a Városliget lezárásával kapcsolatban beszélt összevissza.

Cselekvés helyett láthatóan ezúttal is a baráti sajtóban folytatott folyamatos interjúadást és a Facebookozást tekinti munkájának.

Sorozatos durva hibákkal veszélyezteti a fővárosiak egészségét Karácsony Gergely és stábja. 

Az eddigi legsúlyosabb botrány  a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban tomboló koronavírus-járvány. A valamivel több, mint 500 lakó és a személyzet tagjai közül szombat reggeli adatok szerint 198-an fertőzöttek, és 8 idős lakó meghalt. Megírtuk, hogy a városvezetés március vége óta még csak fel sem kereste az intézményt, a DK-s Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes is csak azért ment el csütörtökön, mert Müller Cecília országos tisztifőorvos a kritikus helyzetbe került otthonban a helyszínen folytatott vizsgálatot.

A Gyurcsány-párti főpolgármester-helyettest a betegek már nem érdekelték, nem nézte végig a tisztifőorvossal az intézményt.

Müller Cecília a vizsgálatok végén azonnali intézkedésre közelezte a Pesti úti idősotthont, eszerint

  • a Fővárosi Önkormányzatnak kötelező az idősotthonban biztosítani a folyamatos orvosi ellátást. Erre azért van szükség, mert az intézményből érkezett információk alapján komoly gond van az orvosi ellátással, a szerződött orvosok egy ideje nem látták el a betegeket, még csak az intézménybe se mentek be, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy későn észlelték a fertőzéseket és tömeges lett a fertőzés. Döbbenetes, hogyKarácsonyék semmilyen intézkedést nem tettek, miután az orvosok szabályosan elmenekültek, sőt, valószínűleg már a járvány előtt sem volt megfelelő az orvosi ellátás
  • Azonnali és folyamatos oktatást kell szervezniük az ellátottakat gondozó és ápoló személyzetnek, hogy a további fertőzéseket megelőzzék.
  • Az előírt fertőtlenítőszereket kell használniuk, azokat az előírásoknak megfelelően kell tárolni és felhasználni az intézményben. Erre azért van szükség, mert az országos tisztifőorvos a helyszíni szemle során tapasztalt szabálytalanságokat, lejárt, illetve nem megfelelő takarítószereket is talált az intézményben.

Azóta a fővárosi kormányhivatal is vizsgálatot indított, amelyhez Skultéti József, az otthon vezetője egy segélykérő levelet is eljuttatott, amelyben a kormányhivatal segítségét kérte, miután a fővárostól ezt nem kapta meg.

A levélből kiderül, hogy a fővárostól semmilyen segítséget nem kaptak, még orvos sincs az intézetben.

Kocsis Máté: Döbbenetes, hogy a polgármester még mindig nem cselekszik

Közösségi oldalán keresztül üzent Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Karácsony Gergely főpolgármesternek. A frakcióvezető szerint döbbenetes, hogy a Pesti úti idősekhez a fővárosi vezetők közül a lábát se tette be senki hetekig, míg a tisztifőorvos igen, és míg a kormányhivatal védőfelszereléseket adott a fővárosi fenntartású Pesti úti idősek otthonának, addig Karácsony Gergely ahelyett, hogy cselekedne, interjúkat ad arról, hogy már megint nem tehet semmiről.

Szombaton az idős betegek egy részét fogadó Országos Korányi Pulmonológiai Intézet intézett tett közzé egy bejegyzést közösségi oldalán, amiben azt is kifejtették, hogy Karácsonyék felelőtlensége miatt csupán pár órájuk volt felkészülni a fertőzöttek érkezésére.

Az Operatív Törzs szombati sajtótájékoztatóján pedig az országos tisztifőorvos bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak az idősotthon ügyében, hogy kiderüljön, milyen mulasztás történt az intézményben,valamint hogy miért nem kaptak megfelelő orvosi ellátást a fővárosi idősotthon lakói.

FOTÓ: KONCZ MÁRTON – ORIGO

Miközben a városvezetés felelőtlensége miatt emberek fertőződnek és halnak meg a Pesti úti idősotthonban, a honlapjukon egy magyarázkodó közleményt jelentettek meg. Ebből az derült ki, hogy a Főpolgármesteri Hivatal álláspontja szerint minden rendben van az intézmény működésével kapcsolatban. De maga Karácsony Gergely is ezt ismételgette az ATV-n, szerinte a főváros fenntartásában lévő intézmények a hatóságok előírásai szerint működnek. Ehhez képest például az intézmény sokáig nem tájékoztatta a betegeit ápoló sürgősségi kórházat, ezzel veszélyeztetve az egészségügyi dolgozókat és a betegeket is.

Sőt, a közlemény még olyan cinikus állítást is tartalmazott, miszerint a fővárosi fenntartású intézményekben nem történtek halálesetek.Aminek nyilvánvalóan az volt az oka, hogy az idős emberek már nem az intézményben haltak meg, hanem a kórházban, ahova szállították őket. 

A fővárosi tömegközlekedést is teljesen félreszervezték

Nem ez volt az első durva hibája a városvezetésnek. A BKK korábban – bevallottan Karácsony instrukciójára – mindenféle szakmai megfontolás nélkül döntött úgy, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva szombati menetrendet vezet be járatain hétköznap is. A megritkított járatokon hatalmas zsúfoltság alakult ki, a tömött buszok rendkívüli járványveszélyt okoztak. Már az első nap nyilvánvalóvá vált a durva hiba, ennek ellenére a fővárosnak még négy nap kellett ahhoz, hogy az iskolaszüneti menetrendre áttérjenek.

A BKK-hoz hiába ömlöttek a panaszlevelek az egymástól 10 centiméterre álló emberektől, a tömött buszokról és a már induláskor teli metrókról, még napok kellettek a közlekedés helyreállítására.

Karácsony a Városliget lezárásával kapcsolatban is összevissza beszélt

Karácsony Gergely korábban a kijárási korlátozásokhoz kapcsolódóan azt mondta, hogy a Városliget pár éve a kormányhoz került, így csak a kabinet tudna további korlátozó intézkedéseket hozni, gyorsan hozzátéve, hogy “ha rajtunk múlt volna, akkor ma a Liget is üres lenne…”  Fürjes Balázs, a Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár közölte gyorsan a főpolgármesterrel, hogy Horváth Csabához, Zugló polgármesteréhez kell fordulnia, ugyanis csak a zuglói polgármester rendelheti el a Városliget lezárását.

Fürjes Balázs@BalazsFurjes

A Városliget lezárását kizárólag Zugló önkormányzata rendelheti el,a Városháza tévedésben van,félrevezették Karácsony Gergelyt.Megkértük Horváth Csaba polgármestert,akivel konstruktiv beszélgetést folytattunk,egyeztessen Főpolgármester úrral.Vigyázzunk egymásra!

Kép megtekintése a Twitteren

Karácsony Gergely korábban éppen Zugló polgármestere volt, ezért is megdöbbentő, hogy ezzel nem volt tisztában.

Karácsonyék durva hibáinak sorozata eddig 198 megbetegedéshez és 8 halálos áldozathoz vezetett a Pesti úti idősotthonban. Azt, hogy a tömött BKV-buszok milyen mértékben járultak hozzá a járvány elterjedéséhez, a lappangási idő és a betegség fokozatos kialakulása miatt csak az elkövetkező napokban, a következő hét közepére derül ki.

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia

Kapcsolódó hírek

Flört a kocsmában: Egy szexi kísértet akarta elcsábítani a szellemvadásznőt

Döbbenetes eseményről számolt be Rachel Parsons. Rachel Parsons idestova húsz esztendeje tevékenykedik lelkes szellemvadászként, rendíthetetlenül deríti fel a paranormális...

Előkerült a térfigyelő kamera felvétele a Jókai utcai házomlásról – felkavaró videó (18+)

Szinte teljesen leomlott hétfő délelőtt Budapesten a Jókai és az Aradi utca sarkán található épület teteje és az...

Eldőlt: 2035-től nem lehet új benzinzes és dízeles autót venni az EU-ban

Ma, szerda hajnalban elfogadták az Európai Unió tagországai a klímavédelmi törvényeket, miszerint 2035-től a tagországok területén betiltják a...

Ekkora baj közelít? Az állam mostantól vészhelyzetben átveheti az energiacégek irányítását

Az orosz–ukrán háborúra hivatkozva, rendelettel készítette elő a magyar kormány, hogy a magyar állam az ellátás folyamatosságára és...