5.4 C
Budapest
2023. február. 4. szombat

Először találtak belélegezhető oxigént a Tejútrendszeren túl

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A csillagászok először azonosítottak molekuláris oxigént egy a Tejútrendszeren túl található galaxisban, az egyetlen hátulütője a legújabb felfedezésnek, hogy a belélegzésre alkalmas levegő 581 millió fényévre van a Földtől.

A felfedezést a Shanghaji Csillagászati Obszervatórium kutatóinak egy csoportja végezte Junzhi Wang vezetésével. A csapat a molekuláris oxigént a Földtől 581 millió fényév távolságra lévő galaxisból, a Markarian 231-ből érkező fényhullámok elemzésével azonosította – írta a Daily Mail.

Vice nevű híroldal szerint ironikus módon a Föld légkörében található oxigén és egyéb gázok jelenléte megnehezíti a távoli galaxisokból érkező fényhullámok pontos leolvasását, mivel a légkörben található különféle gázelemek rendszerint elnyelik vagy átirányítják az említett fényhullámokat, ezzel ellehetetlenítve azok elemzését.

Kvazárokból érkeztek a fényhullámok

A csoport által leolvasott Markarian 231-ből kibocsátott fényhullámok azonban kvazárokból, azaz „csillagszerű rádióforrásokból” (QSO) származtak. A QSO-k olyan távoli égitestek, amelyek csillagszerű megjelenésűek, de infravörös fényt bocsátanak ki, és alacsonyabb hullámfrekvencián haladnak, mint a hagyományos csillagok.

Mivel a Markarian 231 fényhullámai egy QSO-ból érkeztek, szignifikánsan alacsonyabb hullámfrekvenciájuk volt, mint az általános, eltorzított jeleknek, és ezért torzító hatások nélkül jutottak át a Föld légkörén.

A fényhullám mérését két országban, két különböző eszközzel végezték: az IRAM 30 méteres teleszkópjával Granadában, Spanyolországban és az Northern Extended Millimeter Array teleszkóppal a Francia Alpokban.

Az eredmények alapján a csapat becslései szerint a Markarian 231 galaxisban több mint százszor annyi oxigén található, mint a Tejútrendszerben, ahol az elmúlt húsz évben két helyen detektáltak molekuláris oxigént.

Az oxigén az élet fejlődéséhez szükséges kulcsfontosságú elem

Az ember tiszta oxigént csak rövid ideig képes belélegezni – ezt bizonyos egészségügyi állapotok általános kezelésére is használják –, de a légzőrendszereünknek a Földön található levegő más elemeire – például a nitrogénre és a szén-dioxidra – is szüksége van, hogy normálisan működjön.

A tiszta oxigén hosszabb ideig történő belégzése tartós tüdőkárosodást és oxigénmérgezést okozhat, amelynek eredményeként a vér hemoglobinszintje több oxigénmolekulával terhelődik meg, mint amennyit hordozni képes.

A tudósok ennek ellenére úgy gondolják, hogy az oxigén az élet fejlődéséhez szükséges kulcsfontosságú elem. A csoport szerint a további kutatások segíthetnek megérteni, hogy az oxigéneloszlás hogyan befolyásolja a galaxisok fejlődését,

és ez miként hozhatja létre az élet kialakulásához szükséges feltételeket.

A Földön kívüli életre talán már meg is találták az első bizonyítékot a tudósok, akik a kanadai teleszkóppal fogtak szabályosan ismétlődő, titokzatos jeleket, melyek egy távoli galaxisból érkeztek.

Az 16 napos ciklus szerint rendeződő erős rádiókitörések pontos helyét egyelőre nem sikerült meghatározniuk, de úgy gondolják, hogy ezek lehetnek az eddigi legkülönlegesebbek, amiket valaha észleltek.

A címlapfotó illusztráció.

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Mi az a tisztatér és milyen szabályozás vonatkozik rá?

A tisztatér fogalma sokak számára ismeretlenül cseng, pedig mind az egészségügyben, élelmiszeriparban, mind a kutatásban hatalmas jelentőségű. Emellett pedig...

A gőz jótékony hatásai – hogyan gőzfürdőzzünk?

Megfelelő használat esetén a gőzfürdő hatékonyan oldja a stresszt, relaxál, felfrissít, szebbé teszi a bőrt, javítja az általános...

Mély szakadékba zuhanhat a bitcoin, és nincs, ami visszahúzza

Tizenkilencezer dollár alá esett szerda reggel a bitcoin árfolyama, és ezzel egy nagyon fontos támasz alá nézett be....

Egymilliárd dollárt rejtő aranylelőhelyet találtak Boszniában

Világviszonylatban is figyelemre méltó aranylelőhelyet találtak Bosznia-Hercegovina nyugati részén. A Jajca környéki telér különlegesen magas nemesfémtartalma miatt több...