31.3 C
Budapest
2022. augusztus. 14. vasárnap

Elon Musk visszalép a Twitter megvásárlásától

Dátum:

Megosztás:

Elhúzódó jogi csata várható, miután a Twitter igazgatótanácsa ragaszkodna az eredeti megállapodásban foglalt feltételekhez. Elon Musk egymilliárd dolláros elállási díjfizetési kötelezettsége is kérdéses.

Pénteken napközben még csak pletykák szóltak arról, hogy Elon Musk, a világ leggazdagabbnak mondott embere már legszívesebben kiszállna a Twitter megvásárlásából. Aztán késő éjjel megérkezett a hivatalos bejelentés is, hogy Musk felbontja a közösségi platform megvásárlásáról szóló, 44 milliárd dolláros üzleti megállapodást, mert szerinte a közösségi médiavállalat megsértette az egyesülési megállapodás több rendelkezését. Musk ügyvédei az amerikai tőzsdefelügyeletnek benyújtott levél szerint arra való hivatkozással állnának el az ügylettől, hogy a billiárdos üzletember nem kapott meg minden, a döntéshez szükséges adatot és dokumentumot a Twittertől, például a cég értékét jelentősen befolyásoló hamis és spambot profilok valós arányáról. Musk kérte a Twittert, hogy bizonyítsák be, öt százalék alatti ezek aránya, bár meggyőződése volt, hogy valójában 20 százalék körüli lehet. Musk indokai között az is szerepel, hogy a cég kirúgott több magas rangú vezetőt és a tehetségkutató csapat egyharmadát is, megszegve ezzel a Twitter azon kötelezettségét, hogy „lényegében sértetlenül megőrizze jelenlegi üzleti szervezetének lényeges elemeit”.

Közben a Twitter igazgatótanácsa ragaszkodna az eredeti megállapodáshoz. A cég elnöke, Bret Taylor egy tweetben közölte, hogy az igazgatótanács jogi lépéseket tervez az egyesülési megállapodás érvényesítésére. „A Twitter igazgatótanácsa elkötelezett amellett, hogy a tranzakciót a Musk úrral egyeztetett áron és feltételekkel zárja le…” – írta.

Elhúzódó jogvita várható

Bár a Twitter abban reménykedik, hogy a bírósági eljárás néhány héten belül megkezdődik és néhány hónapon belül le is zárulhat, egy Reutersnek nyilatkozó névtelen, de az ügy részleteire rálátó forrás szerint ez korántsem biztos, hogy így lesz. A delaware-i bíróságokon landoló vitatott fúziók és felvásárlások leggyakrabban azzal végződnek, hogy a vállalatok újratárgyalják az üzleteket, és új vételárban állapodnak meg, vagy a felvásárló egyezséget köt a célponttal az elsétálási díj nagyságáról ahelyett, hogy a bíró elrendelné a tranzakció végrehajtását. Ez azért van így, mert a céltársaságok gyakorta jobban akarják a helyzetük mielőbbi rendeződését, mintsem az elhúzódó eljárások alatti üzleti bizonytalanságot. A koronavírus-járvány kitörése számos futó felvásárlásnál járt újratárgyalással, és több vállalat is átárazta a szerződéseket. Jó példa erre a francia luxusmárkákat birtokló LVMH, ami azzal fenyegetőzött, hogy eláll a Tiffany & Co. megvételétől. Az egyezkedést követően az amerikai ékszerkereskedő beleegyezett, hogy 425 millió dollárral 15,8 milliárd dollárra csökkentse a felvásárlási árat.

Egyes szakértők szerint a spambotokkal kapcsolatos kifogás csak ürügy Musk számára, hogy elálljon az üzlettől. Bár a cég épp csütörtökön ismerte el, hogy naponta egymillió hamis és vagy spamprofilt távolít el a mikroblogplatformról – írta a BBC. Ami abból a szempontból érthető, hogy év eleje óta masszív esésben vannak az amerikai nagy közösségi platformok – mint az Alphabet, a Meta, vagy a Pinterest – és egyben digitális hirdetéspiaci riválisok részvényei, átlagosan 45 százalékot vesztettek értékükből, és bár a Twitter esetében ez csak 15 százalék volt, de ezt csak Musk felvásárlási ajánlatának köszönhette. Egy másik potenciális ok a visszalépés mellett a BBC szerint a túl magas felvásárlási árajánlat mellett az lehetett, hogy milyen hatása volt Musk többi cégének helyzetére. A Tesla-részvények azóta voltak mélyrepülésben, amióta a Twitter-ügyletet bejelentették.

Durván esni kezdett a hírre a részvény árfolyama

A visszalépés hírére a pénteki meghosszabbított kereskedésben 6 százalékkal 34,58 dollárra esett a részvény ára. Ez 36 százalékkal alacsonyabb, mint az 54,20 dolláros részvényenkénti ár, amelyért Musk áprilisban ajánlatot tett, és március óta a legalacsonyabb árfolyama. Bár a vételi ajánlatot követően áprilisban először megugrott a részvény ára, azonban a befektetők gyorsan arra kezdtek spekulálni, hogy esetleg eláll az üzlettől.

A megállapodás szerint egyébként Musknak egymilliárd dolláros elállási díjat kell fizetnie, ha azért hiúsul meg az ügylet, mert az üzletember nem tudja előteremteni a vételárat, vagy ha a szabályozó hatóságok nem bólintanak rá a felvásárlásra. Viszont ha saját maga mondja fel az üzletet, nem kell fizetnie.

Daniel Ives, a Wedbush elemzője szerint Musk bejelentése rossz hír a Twitter számára. „Ez egy katasztrófa-forgatókönyv a Twitter és az igazgatótanács számára, mivel most a vállalat egy elhúzódó bírósági csatában fog Muskkal harcolni, hogy visszaszerezze az üzletet és/vagy a legalább 1 milliárd dolláros szakítási díjat” – írta az ügyfeleknek szóló jegyzetében.

(Borítókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images)

Forrás: Index / Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Mára elég! Ugyanazt szajkózza mindenki – balesetek, megcsalás, kitálalt, elhunyt, rezsicsökkentés, okos tippek.., nem tippek kellenének, hanem okos intézkedések..

A Jó Isten is úgy teremtette a Földet, hogy az emberek vasárnap pihenjenek! Menjetek, kiránduljatok, vagy legyetek családi körben,...

Újabb brutális kutyatámadás történt: fékezhetetlen rotweilerek rontottak az ismert magyar harcművészre és lovára

Balogh Zsolt harcművész Facebook-oldalán számolt be arról, hogy amikor szokás szerint kilovagolt Dunakeszi külterületén lévő mezőkre, rotweilerek támadtak...

Fogfájásra házi gyógymódok – fokhagyma, vöröshagyma, szegfűszegolaj

A fogfájás nagyon kellemetlen, egy-egy napunkat könnyedén eltörölheti, hiszen ha fáj a fogunk, nem is tudunk nagyon másra...

5 tipp, amivel nem fogja a hűtője zabálni az áramot

A rezsicsökkentés közepette számtalan olyan házi praktikát bevethetünk, amik minimális odafigyeléssel sok energiát megspórolnak számunkra. Most öt olyan tippet...
facebook