11.2 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeKülföldKiemelt külföldi hírekElkezdődött Alekszej Navalnij temetése - nagy a tömeg, sok a rendőr -...

Elkezdődött Alekszej Navalnij temetése – nagy a tömeg, sok a rendőr – videó

Zengett az utca a temetésen: „Navalnij! Putyin gyilkos!”

Az örök nyugalomra helyezett Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista hívei szerint, az aktivistát megöltek egy büntetőtelepen, az orosz vezetés és az ukrán szolgálatok szerint azonban természetes halált halt. Hozzátartozói azt mondták: a temetkezési vállalkozók rendre nemet mondtak nekik.

Egy helyi templomban vesznek végső búcsút Alekszej Navalnij néhai orosz ellenzéki vezetőtől, majd a Boriszovszkij temetőben, a Moszkva folyó túloldalán helyezik végső nyugalomra – számol be róla az Index. Mint írják, értesülések szerint a szertartás útvonalán végig fémkordonokat helyeztek el, különös tekintettel a templom bejáratára. Az utcai lámpákra mobil térfigyelő kamerákat szerelt fel a rendőrség.

1601038228 t31fj9jbh md
MTI/AP/navalny instagram

A lap úgy tudja,

a templom oltára fölött is található biztonsági kamera, a kapun kihelyezett tájékoztató figyelmeztet, hogy tilos fényképet és videót készíteni.

A búcsúztatóra állítólag csak Alekszej Navalnij édesanyját engedik be, mást nem. Özvegye a korábbi hatósági zaklatások miatt külföldre szökött, héten több európai uniós intézményben fogadták őt, illetve beszédet mondott az Európai Parlament előtt Strasbourgban, ahol szólt a temetésről, de nem volt biztos benne, hogy békésen fog lezajlani. Két gyermekük szintén külföldön él.

Mint írják, egyelőre nem tudni, hogy a hatóságok miként reagálnak majd a szertartásra érkező tömegre. A BBC News értesülése szerint Navalnij barátai, közeli ismerősei közül többeket már akkor letartóztattak, amikor kiléptek lakásukból, hogy elinduljanak a temetésre.

Orosz emberi jogi szervezetek azt tanácsolják mindenkinek, hogy

aki ellátogat a temetésre, az mindenképpen vigye magával a papírjait arra az esetre, ha őrizetbe veszik és igazolnia kell magát,

illetve egy papírra írja fel az ügyvédje elérhetőségeit, hogy gyors jogi segítséget kérhessen.

Kira Jarmis, a volt ellenzéki politikus szóvivője megerősítette, hogy eredetileg csütörtökön lett volna a temetés, de nem találtak embert a sírásáshoz, illetve még ma reggel is az volt a legfőbb gond, hogy találjanak egy halottaskocsit, amely a gyászszertartás után a koporsót a temetőbe kiviszi – írja a lap. A temetkezési vállalkozások mondvacsinált indokokkal elküldték őket, máshol azt mondták, hogy a hatóságok figyelmeztették őket, ne nyújtsanak segítséget Alekszej Navalnij temetéséhez. Így a családnak, barátoknak tartott halotti tor rendezése is problémát okoz.

A behavazott utcán, háttérben a szürke éggel tömegek skandálták a nevét és azt, hogy „Putyin gyilkos”, miközben Alekszej Navalnij temetési szertartása a moszkvai Marjino kerületben lévő „Oltsd el fájdalmamat” templomban kezdődött.

Egy nő azt mondta: míg ő életét áldozta az országért, egy másik – vélhetően Putyin elnöknek címezte – az országot áldozta fel az életéért.

Már nincs miért félni, ennyi fájdalom és harag után már képtelen vagyok félni – mondta, amikor arról kérdezték, nem tartott-e attól, hogy eljöjjön a temetésre.

Érdekes módon a szertartásnak otthont adó templom határozottan kiállt az ukrajnai háború mellett, és adományokkal segítette az orosz hadsereget – miközben Navalnij „egy hazugságokra épülő, őrült vállalkozásnak” nevezte az inváziót.

Ukrajnában ennek ellenére nem sok könnyet hullajtottak érte, mert egyszer azt mondta a Krímről, hogy nem adná vissza: „az nem valamiféle szendvics, amelyet ide-oda lehet tologatni”.

A helyi hitközség pénzt gyűjtött drónokra és az ukrán frontra küldött orosz katonák termoruházatára – írta a Reuters.

Keresztény volt, keresztény szertartást kapott, de rövidet

A háborút támogató templomra azért esett mégis a választás, mert Navalnij régebben a közelben élt. Külföldön ez nem kapott nyilvánosságot, de Navalnij keresztény volt, és a börtönben azért is küzdött, hogy egy Bibliát és zsoltároskönyvet tarthasson magánál.

Videó

Így a szokások szerint egy nyitott koporsóban ravatalozták fel, homlokát egy szalag, testét virágcsokrok fedték le és az összegyűltek az orosz pravoszláv rítus szerint zsoltárokat énekeltek. Navalnij harcostársai szerint azonban „a levezető papra nyomást gyakoroltak, hogy siessen”.

Az egyik videón hallani, hogy az emberek kérlelik a templomi dolgozókat, hogy „hagyják az embereket elbúcsúzni!”

Tömegek az utcán

A szertartás előtt több száz méteres sorban álltak az emberek, hogy elbúcsúzhassanak az aktivistától, az utcán azt is kiabálták, hogy „Navalnij, nem bocsájtunk meg!”.

Videó

Ezután a politikus holttestét tartalmazó koporsót a Boriszovszkoje temetőbe vitték, ahol

a hívek azt skandálták, hogy „Oroszország szabad lesz”, „Oroszország Putyin nélkül”, „Nem a háborúra!” és „A szeretet erősebb, mint a félelem”.

Útközben az emberek virágokat dobáltak a koporsóra.

My Way és a Terminátor

A temetőben Navalnij koporsóját

  • Frank Sinatra My way – az utam című dala és
  • a Terminátor 2 című film zenéjének hangjaira

engedték le. Mint a politikus egyik barátja elmondta, ez volt Navalnij szerint „az emberiség legjobb filmje”.

Videó

Korábban a február 16-án, a büntetőtáborban hirtelen meghalt aktivista harcostársai elmondták: kétségessé vált a temetés, mert képtelen voltak halottaskocsit bérelni.

Videó

Próbálkozásaikat rendre elutasították. Közben ügyvédek azt javasolták a gyászolóknak, hogy „csökkentsék a kockázatot” és ne vigyenek magukkal plakátokat vagy nem viseljenek jelszavakkal díszített ruhát „a provokációk elkerülésére”.

Tudósítások szerint a rendőrség már előre készült és csütörtökön kordonok jelentek meg két, környékbeli metróállomásnál.

Közben más orosz városokban is megemlékeztek az ellenzéki vezetőről, ahol hagyományosan a szovjet politikai üldözöttek emlékművénél hagytak virágokat az emberek.

Novoszibirszkben hét embert vettek őrizetbe. Vlagyivosztokban és Tomszkban megakadályozták a hozzáférést az emlékművekhez.

Az özvegy búcsúja

Julija Navalnaja, aki az elmúlt hetekben kilépett a világ nyilvánossága elé, hitet téve, hogy folytatja Navalnij harcát, és aki Strasbourban és Washingtonban is megfordult, egy érzelmes üzenettel búcsúzott férjétől az Instagramon.

Videó

Julija Navalnaja búcsúja az Instagramon:

„Ljosa, köszönöm a 26 év abszolút boldogságot. Igen, még az utolsó három év boldogságot is. A szeretetet, hogy mindig támogattál, hogy még a börtönből is megnevettettél, hogy mindig gondoltál rám.

Videó

Nem tudom, hogyan tudok élni nélküled, de mindent megteszek, hogy odafent örülj nekem és büszke légy rám. Nem tudom, hogy sikerül-e, de megpróbálom.

Biztos vagyok benne, hogy egy nap találkozunk. Annyi elmeséletlen történetem van számodra és annyi dalt mentettem el a telefonomban neked, buta és vicces és őszintén szólva, szörnyű dalokat. De ezek rólunk szólnak és annyira szeretném, ha meghallgatnád őket. Annyira szerettem volna látni, ahogy hallgatod őket, nevetsz, és aztán megölelsz.

Szeretlek örökké. Nyugodj békében!”

KAPCSOLÓDÓ HANG

Forrás

Forrás2

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem