4.9 C
Budapest
2024. február. 22. csütörtök

Elkezdődött a szolnoki, nemzetközi filmfesztivál

Dátum:

Megosztás:

Kezdetét vette az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál a szolnoki TISZApArt Moziban. Az idei év különlegességeiről Demeter Éva fesztiváligazgató mesélt lapunknak. Ebben az esztendőben összesen 30 országból mindössze 180 versenyző 76 filmmel jelentkezett.

Kevesen tudják, hogy 1969 óta működnek képzőművészeti filmfesztiválok Szolnokon. A város egyik jelentős eseményét 1988 óta a TISZApART Mozi szervezi, a 2000-es évektől fogva nemzetközi szintűvé vált, hiszen a határon túlról is folyamatosan érkezhetnek nevezések. 2018 különleges év volt a fesztivál életében, hiszen felvette az Oscar díjas magyar származású filmrendező, Trauner Sándor nevét, így ettől az évtől kezdve Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválként működik. 

– A rendezvény október 17 és 22 között zajlik, amely azért egyedülálló és különleges világszerte, mert ötvözi a látványtervezést, a képzőművészetet és a tudományt – fejtette ki lapunknak Demeter Éva fesztiváligazgató. – Megőriztük a hagyományos versenyszekciókat, ami azt jelenti hogy páros évben képzőművészeti, páratlan évben pedig tudományos filmeknek adunk teret. Emellett az egyetemisták filmjei is bemutatkoznak és megmérettetik magukat. Továbbá tíz látványos nagyjátékfilm szekció is bemutatkozik. 

Az idei Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál is nagyon ígéretes, hiszen egy különleges tárlattal, a Természet terében, Nemzetközi Velencei Tavi Szimpózium kiállításával indult, amelyet Verebes György Munkácsy-díjas festőművész nyitott meg.

– Az idei évben 30 országból összesen 180 versenyző 76 filmmel jelentkezett. Az ez év legnagyobb különlegessége talán az, hogy sikerült még egy egyetemet bekapcsolni a vérkeringésbe, ami azt jelenti, hogy immáron 9 egyetemről fogadunk hallgatókat és tanárokat – folytatta a fesztiváligazgató.

 – A zsűriben idén is neves előadók és szakmabeliek vesznek részt. Az eseményen többek között találkozhatnak egy magyar-szlovák thriller rendezőjével, Prikler Mátyással, aki közönségtalálkozót tart október 19-én öt órától.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este egy gyönyörű, romantikus dráma – Hét élet – videó

Gabriele Muccino felkavaró történetében valaki úgy akar megszabadulni az őt nyomasztó titoktól, hogy teljesen megváltoztatja hét idegen ember...

Életveszély az M1-esen: fantomdugó szedi áldozatait

Balesetek helyszínén gyakran megfigyelhető jelenségről írt az autópálya-kezelő. Az MKIF Zrt. hívta fel arra jelenségre fel az autósok figyelmét,...

Szakértő: Navalnij halálával átléphette a Rubicont Moszkva

Alekszej Navalnij halálával kapcsolatban az egyik legfontosabb kérdés, hogy az miért épp az oroszországi elnökválasztás előtt történt: a...