25.6 C
Budapest
2022. június. 29. szerda

Elkészültek a látványtervek az Országos Széchényi Könyvtár impozáns épületéhez

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az archiválási raktár több mint 80 kilométernyi polcfelületen őriz majd dokumentumokat.

A világon is egyedinek számító, különleges épületet tervezett az Országos Széchényi Könyvtár számára a TSPC Csoport. Piliscsabán, a Iosephinum területén épülhet meg az az úgynevezett archivális raktár, amely az írott nemzeti örökség megőrzésének helye lesz. A homlokzaton könyvforma, falevél-erezet és digitalizációra utaló mintázat is megjelenik.

A beruházás célja az archiválási, azaz tartós megőrzési kötelezettséggel érintett dokumentumok megfelelő tárolása.

Az ebbe a típusba tartozó dokumentumok száma évente akár 15 ezer példánnyal nő, így a projekt nemcsak a biztonsági alapkövetelmények megvalósítása miatt fontos, hanem a szakszerű tárolás miatt is.

Az archiválási raktárban az alábbiakat tárolják majd:

  • az országos Széchenyi Könyvtár által bekért és őrzött kötelespéldányokat,
  • 50 ezer tekercs dokumentumot a mikrofilmtárban,
  • valamint az 1800-as évektől őrzött archív folyóirat-állományt.

Az archiválási raktár több mint 80 kilométernyi polcfolyóméteren őriz majd dokumentumokat. Az épületben restaurátor- és kötészeti műhely, illetve digitalizációs központ is működik majd.

Egyedi arculati megjelenést kap a homlokzat

Az épület az egyszerű formai kialakítással minden részletében a raktározási funkciót szolgálja, és megfelel a szigorúan őrzött biztonsági létesítmények követelményeinek. A homlokzat ezzel szemben üzenetet közvetítő felületként szolgál majd: egyszerre kapcsolódik a területet meghatározó organikus építészeti előképekhez és a Makovecz-örökséghez, valamint a pilisi erdőhöz is, ami otthont biztosít majd számára.

A homlokzat domináns eleme az a falevél formájú záróelem, amely többek közt az erdő-levél-fafeldolgozás-papír-könyv folyamatára utal.

A másik hangsúlyos elem a világos színű kéregpanel-burkolat, melynek struktúrája a papír lapjainak rendszerét idézi.

A tervezésnél meghatározó volt jelentéssel feruházni az épületet

A épület alkotói folyamatáról Parai Zoltán, a TSPC Csoport projektvezető építésze elmondta, hogy a tervezőcsapatot komolyan foglalkoztatta a mély jelentéstartam és az a kulturális örökség, amely számára készül a ház. Turi Attila építésszel együtt dolgozva a térhez, a múló időhöz és az örökséghez való kapcsolódásokat a homlokzaton megjelenő szimbolikát jelenítették meg.

A tervezőcsapat a BIM-technológia felhasználásával készítette a terveket, melyben a korábbi projektek tapasztalatait is ötvözték. A cégcsoport piacvezető Magyarországon a BIM-technológia alkalmazásában és a háromdimenziós tervezésben.

A magyarországi előírások szerint az épületeket minimum 50 évre tervezik, a piliscsabai épületet viszont minimum 100 évre tervezték.

Ez határozza meg a polcok mennyiségét is, biztosítva azt, hogy az állomány bővülése esetén is elegendő hely álljon rendelkezésre. A fejlesztés a Makovecz Imre Bástyája Program keretében valósul meg.

magyarepitok

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Napokig nem tudják használni a bankkártyájukat egy magyar pénzintézet ügyfelei

Önhibáján kívül több ezer banki ügyfél használható bankkártya nélkül marad a következő napokban. A probléma a Sopron Bank...

Tényleg durva az áremelkedés: itt vannak a KSH hivatalos adatai

A fehér kenyér, a csirkecomb vagy a trappista sajt ára több mint 40 százalékot nőtt a tavalyi évhez...

Enyhítenének a beteg gyerekek szenvedésén: 12 éves kor alatt is engedélyeznék az eutanáziát a hollandok

A holland egészségügyi minisztérium engedélyezné az eutanázia végrehajtását 12 év alatti, elviselhetetlen fájdalommal küszködő, halálos betegségben szenvedő gyermekeken...

Megölték Ukrajnában az orosz katonák brutális meggyilkolásában részt vevő grúz zsoldosokat

Ukrajnában megölték az orosz katonák brutális kínzásában és meggyilkolásában részt vevő grúz zsoldosokat – jelentette hétfőn az orosz...