16.5 C
Budapest
2023. szeptember. 28. csütörtök

Elkészültek a látványtervek az Országos Széchényi Könyvtár impozáns épületéhez

Dátum:

Megosztás:

Az archiválási raktár több mint 80 kilométernyi polcfelületen őriz majd dokumentumokat.

A világon is egyedinek számító, különleges épületet tervezett az Országos Széchényi Könyvtár számára a TSPC Csoport. Piliscsabán, a Iosephinum területén épülhet meg az az úgynevezett archivális raktár, amely az írott nemzeti örökség megőrzésének helye lesz. A homlokzaton könyvforma, falevél-erezet és digitalizációra utaló mintázat is megjelenik.

A beruházás célja az archiválási, azaz tartós megőrzési kötelezettséggel érintett dokumentumok megfelelő tárolása.

Az ebbe a típusba tartozó dokumentumok száma évente akár 15 ezer példánnyal nő, így a projekt nemcsak a biztonsági alapkövetelmények megvalósítása miatt fontos, hanem a szakszerű tárolás miatt is.

Az archiválási raktárban az alábbiakat tárolják majd:

  • az országos Széchenyi Könyvtár által bekért és őrzött kötelespéldányokat,
  • 50 ezer tekercs dokumentumot a mikrofilmtárban,
  • valamint az 1800-as évektől őrzött archív folyóirat-állományt.

Az archiválási raktár több mint 80 kilométernyi polcfolyóméteren őriz majd dokumentumokat. Az épületben restaurátor- és kötészeti műhely, illetve digitalizációs központ is működik majd.

Egyedi arculati megjelenést kap a homlokzat

Az épület az egyszerű formai kialakítással minden részletében a raktározási funkciót szolgálja, és megfelel a szigorúan őrzött biztonsági létesítmények követelményeinek. A homlokzat ezzel szemben üzenetet közvetítő felületként szolgál majd: egyszerre kapcsolódik a területet meghatározó organikus építészeti előképekhez és a Makovecz-örökséghez, valamint a pilisi erdőhöz is, ami otthont biztosít majd számára.

A homlokzat domináns eleme az a falevél formájú záróelem, amely többek közt az erdő-levél-fafeldolgozás-papír-könyv folyamatára utal.

A másik hangsúlyos elem a világos színű kéregpanel-burkolat, melynek struktúrája a papír lapjainak rendszerét idézi.

A tervezésnél meghatározó volt jelentéssel feruházni az épületet

A épület alkotói folyamatáról Parai Zoltán, a TSPC Csoport projektvezető építésze elmondta, hogy a tervezőcsapatot komolyan foglalkoztatta a mély jelentéstartam és az a kulturális örökség, amely számára készül a ház. Turi Attila építésszel együtt dolgozva a térhez, a múló időhöz és az örökséghez való kapcsolódásokat a homlokzaton megjelenő szimbolikát jelenítették meg.

A tervezőcsapat a BIM-technológia felhasználásával készítette a terveket, melyben a korábbi projektek tapasztalatait is ötvözték. A cégcsoport piacvezető Magyarországon a BIM-technológia alkalmazásában és a háromdimenziós tervezésben.

A magyarországi előírások szerint az épületeket minimum 50 évre tervezik, a piliscsabai épületet viszont minimum 100 évre tervezték.

Ez határozza meg a polcok mennyiségét is, biztosítva azt, hogy az állomány bővülése esetén is elegendő hely álljon rendelkezésre. A fejlesztés a Makovecz Imre Bástyája Program keretében valósul meg.

magyarepitok

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Kate Hudson, Matthew McConaughey – Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt – videó

How to Lose a Guy in 10 Days - amerikai-német romantikus vígjáték Andie Anderson a Nőmérő Magazin újdonsült rovatvezetője,...

„Hajrá, Gelencsér Ferenc!” – Orbán Viktor a TikTokon is bíztatta a Momentum elnökét (VIDEÓ)

Mint ismert, a Momentum-elnök mikrofonja bekapcsolva maradt a legutóbbi parlamenti felszólalása után. Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla,...

Péntektől ismét esik a benzin ára

Három nap alatt már 12 forintos a csökkenés, most a gázolaj ára is lejjebb megy. Tartós áremelkedés után korrekció...

Brutális támadás indult itthon a bankszámlák ellen

Naponta 75 millió forintot csalnak el a magyar bankkártya- és bankszámla-tulajdonosoktól, negyedév alatt csaknem hétmilliárd forintot vittek el...