14.3 C
Budapest
2024. március. 3. vasárnap

Elkészült a Wagner-lázadás veszteséglistája – mutatjuk

Dátum:

Megosztás:

Egy független internetes elemzőportál összesítette, mi mindent veszített az orosz hadsereg és a Wagner csoport a sikertelen puccskísérlet alatt.

Az Oryx portál úgynevezett nyílt forrású hírszerzői elemzéseket készít. Csak olyan veszteségeket vesz számba, amelyek fényképpel vagy videóval igazolhatóak, és lehetőleg a helyszín is beazonosítható geolokáció segítségével. Ezek alapján elég meglepő képet mutat a Wagner-lázadás veszteséglistája. Az alig 24 órás zendülés alatt az orosz hadsereg nagy értékű fegyvereket veszített, ráadásul aránytalanul többet, mint a megtámadott lázadók.

A legfájóbb talán az az Il-22M légi harcálláspont pusztulása lehetett, amelyet a Wagner zsoldosai lőttek le. Az öregecske Il-18-as utasszállító gép bázisán kifejlesztett harci repülőt a legfejlettebb elektronikával zsúfolták tele. A drága és nagy harcértékű gépből legfeljebb egy tucatnyi állhatott hadrendben az orosz légierőben. Annyira vigyáztak a gépekre, hogy még az ukrán határ közelébe sem engedték, nehogy odavesszen.

Il-22M, orosz repülő harcálláspont. Forrás:Twitter/News from Ukraine
Il-22M, orosz repülő harcálláspont. Forrás:Twitter/News from Ukraine

Igaz, erre nem is igazán volt szükség, mert a repülő fejlett rendszerei messze „beláttak” Ukrajna fölé, még úgyis, hogy az Il-22M csak az orosz légtérben repült. Ezek a repülő parancsnoki központok kulcs szerepet játszottak az ukrajnai hadjáratban résztvevő különféle orosz erők irányításában, illetve a velük történő rádiókapcsolat fenntartásában.

A zsoldosok ugyancsak elpusztítottak három Mi-8 MTPR jelzésű helikoptert, amelyek a rádióelektronikai harc fontos eszközei. Ezek sem könnyen pótolhatók. Egy negyedik Mi-8-as helikoptert is levadásztak a lázadók, de az sima szállító változat volt.

Két orosz harcihelikopter is veszteség listára került. Az egyik -– a nálunk is ismert Mi-24-es alaposan korszerűsített változata – egy Mi-35-ös volt. A másik pedig az orosz légierő sztárja, egy Ka-52 Aligátor, amely a legújabb fejlesztések egyike.

Orosz Ka-52
Orosz Ka-52 „Aligátor” harcihelikopter. Forrás:Twitter/MarcelN66

A légierőnek okozott veszteségek mellett szinte említésre sem méltó az a két katonai jármű, amit a szárazföldi erők veszítettek. Az egyik egy KamAZ-435029 Patrol-A, a másik pedig egy Tigr-M páncélozott terepjáró. Azonban ezeket csak zsákmányul ejtették a Wagner katonái és nem pusztították el.

Ehhez képest szinte elenyészők a zsoldoscsapat veszteségei, bár az orosz hadsereg elég nagy erőkkel támadta őket. Egy AMN-590951, úgynevezett MRAP jármű és két, nehézgéppuskákat hordozó, UAZ terepjáró teherautó mellett egy-egy szállító változatú Kamaz és UAZ teherautó veszett csak oda.

AMN-590951 orosz MRAP páncélozott jármű. Forrás:Twitter/ Ukraine Weapons Tracker
AMN-590951 orosz MRAP páncélozott jármű. Forrás:Twitter/ Ukraine Weapons Tracker

Az Oryx csak a járművek, fegyverek elvesztését dokumentálja, azt nem, hogy az ezeket kezelő katonák közül hányan vesztették életüket vagy sebesültek meg. Az Il-22M repülőgép teljes személyzetével, vagyis 8-10 emberrel a fedélzetén pusztult el. A harcihelikopterek két-két hajózója sem élte túl hírek szerint a gépük lelövését. A rádióelektronikai harcra optimalizált Mi-8-asokon – feladattól függően – általában 4-6 fős személyzet szokott tartózkodni. Azt, hogy a szállítóhelikopteren, a szokásos háromfős személyzet mellett voltak-e mások is, ugyancsak nem tudni. Az orosz védelmi minisztérium hivatalosan 13 repülő katona elvesztését ismerte el.

A páncélozott járművekben és a teherautókban meghalt vagy megsebesült katonák számáról azonban nem közöltek semmit. De ugyanígy nem tudni biztosat a Wagner csoport emberveszteségéről sem. Pedig az orosz hadsereg és légierő heves támadásai biztosan jó néhány áldozatot követeltek a zsoldosok közül is.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Azt mondták, ide most a színészek nem jöhetnek be, mert a színészeknek árt, ez egy amerikai film – mesélte Bodrogi gyula a főiskolás éveiről,...

Szinte nincs olyan korosztály Magyarországon, aki ne ismerné Bodrogi Gyulát, a legendának azonban nem indult zökkenőmentesen a karrierje. A Nemzet...

Kínos: Ausztria szinte csak Oroszországtól vásárol gázt + videó

– Ausztria ellátásában az orosz gáz aránya elérte a 98 százalékot. Az ügy meglehetősen kínos, mert a háború...

Ekkora bírságra számíts, ha a megengedettnél többel, vagy a rakparton, kevesebbel autózol Budapesten!

Budapesti rendőreink kiemelt figyelmet fordítanak a közlekedésbiztonságra. A BRFK XVIII. Kerületi Rendőrkapitányság munkatársai 2024 nyolcadik hetében a Ferihegyi repülőtérre...