13.2 C
Budapest
2024. február. 28. szerda

Elkerülhető a rezsikatasztrófa? Ilyen lesz a 2022/23-as ősz az előrejelzések szerint

Dátum:

Megosztás:

Az EU és Oroszország között egyre élesebbé váló gazdasági szembenállás hatására komoly esély mutatkozik rá, hogy politikai okok miatt leálljon a gázellátás kelet felől.

Ez rendkívül veszélyes helyzetet idézhet Európában, hiszen teljes országok maradhatnak fűtés nélkül. Az első hosszútávú időjárási modellek szerint azonban Európa megúszhatja a tragédiát, ugyanis enyhe ősz lehet a kontinensen.

A hosszútávú előrejelzéseket érdemes óvatosan kezelni, ugyanakkor több jel is arra utal, hogy az idei ősz enyhébb lehet az utóbbi években megszokottnál.

Severe Weather Europe elemzése az úgynevezett ENSO-ciklusból indul ki, amely a Csendes-óceánon tapasztalható El Nino-La Nina hatást mutatja. Noha kifejezetten messze van tőlünk, az itt zajló események az egész világ időjárásra, így Európára is hatással vannak.

Mi az a La Niña?

Az El Niño-jelenség ellentétje, ilyenkor a Csendes-óceán trópusi területeinek középső és keleti részén előforduló, a normálisnál hidegebb tengerfelszínt jelenti. A La Niña a dél-amerikai partvidéken aszályt okoz, az Atlanti-óceán északi medencéjében erősíti a hurrikántevékenységet, illetve sok csapadékot és erős tájfunokat a Csendes-óceán nyugati medencéjében.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Normális esetben 1-3 évente váltja egymást az El Nino-La Nina, ám most szokatlan módon 3 éve La Nina helyzet áll fent a Csendes-óceánon, és az előrejelzések szerint ez lesz a helyzet jövő év márciusig. Ez pedig befolyásolja az északi féltek, így az Európa felett keringő futóáramlást is.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Európától nyugatra, az Atlanti-óceán felett egy magas nyomású anticiklon kialakulása valószínű, amely jellemzően kedvez a melegebb és szárazabb légtömegek áramlásának Nyugat- és Közép-Európában.

Melegebb idő ígérkezik Európában ősszel.Melegebb idő ígérkezik Európában ősszel.Kép: Severe Weather Europe

Vagyis összességében enyhe, meleg és száraz őszre számíthatunk, amivel kitolódhat a fűtési szezon kezdete. Ugyanakkor az aszályos nyár utáni aszályos ősz nem fog jót tenni a természetnek.

A sokévi átlagnál kevesebb hóesést mutatnak az első modellek november-december-január hónapra. A sokévi átlagnál kevesebb hóesést mutatnak az első modellek november-december-január hónapra.Kép: Severe Weather Europe

Különösen annak fényében, hogy az első elemzések szerint kifejezetten kevés havazásra is számíthat a kontinens az idei őszi és téli szezonban, amely elmaradása nyomán a későbbiekben, 2023 nyarán ismét alacsony vízállása lehet a folyóknak Európa-szerte.

Forrás: Severe Weateher Europe

Hirmagazim.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este egy izgalmas thriller, Mel Gibson főszereplésével – Vonalban vagy – videó

Elvis (Mel Gibson), a népszerű műsorvezető megdöbbentő hívást kap, amelyben egy ismeretlen személy azzal fenyegetőzik, hogy élőadásban megöli...

Demeter Szilárd lett a Nemzeti Múzeum főigazgatója

Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és létrejön a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ – jelentette be...

Milyen anyagú szőnyeget válassz?

Összeszedtük a legfontosabb szempontokat. A nappali szőnyegének kiválasztása jelentősen befolyásolhatja a tér hangulatát. Számtalan lehetőség áll rendelkezésre, az anyagtól...

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége gyakran korlátozza a mesterséges intelligencia (MI) fejlődését.

Különösen a bőrbetegségek esetén nehéz megszerezni a jó minőségű, címkézett adatokat. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP...