6.7 C
Budapest
2022. december. 3. szombat

Elképzelhetetlen, hogy télen ne legyen melegvíz a lakásban. Ezért a következő dolgokra nagyon oda kell figyelni

Dátum:

Megosztás:

Ha beköszöntött az ősz, ha közeleg a tél, akkor elérkezett az idő a villanybojler átnézetésére.

Ez az a feladat, amiről sokan hajlamosak megfeledkezni és amiért akár súlyos árat is lehet fizetni. Kár lenne bevállalni egy komplett cseréltetést azért, mert a felülvizsgálat valahogy folyton a felejtés homályába vész.

Egy kis tudatos előrelátással, tervezéssel rengeteg kellemetlenség előzhető meg. S többek között a lágyan simogató melegvíz meglétét sem kell kockára tenni!

Mik a leggyakoribb hibaforrások?

A fűtőszál és az anód az a “duó”, amivel a legtöbb gond adódhat. De nem azért, mert ezekkel az alkatrészekkel alapjáraton bármi gond lenne. Korántsem! A legtöbb villanybojler csere azért következik be, mert az ellenőriztetés elmaradt és a vízkő megtette a dolgát. Magyarország híres vagy hírhedt – ki hogy éli meg – a kemény vízéről. Vagyis a jelentős koncentrációban jelenlévő kalcium hő hatására kicsapódik, vízkő réteget alkotva.

Ezt a réteget úgy érdemes elképzelni, mint egy burkot, szigetelést. Vagyis ha a fűtőszálra szépen-lassan elkezd rárakódni, akkor ez az elem egyre kevésbé képes ellátni a feladatát. Fűt, fűt, de a hő nem ér célba, pontosabban ideig-óráig csak részben, mert a szigetelés ezt megakadályozza. Aztán eljöhet az a pont, amikor kizárólag a bojler túlmelegedése az, ami garantálható, a víz felmelegítése azonban már nyomokban sem.

Idáig eljutni nem két perc műve. Ráadásul a készülékek jelzik is, hogy valami nincs teljesen rendben. Fura zúgó, búgó hangot hallatnak és az előállított melegvíz mennyisége sem annyi, mint mondjuk régen. Szóval árulkodó jelek akadnak bőven, a kérdés csak az, hogy az időbeni észlelés és cselekvés megtörténik-e?

Mit kell tenni, ha még nincs, vagy ha már van baj?

Mindkét esetben a hozzáértő, szakértő segítség az, ami támogatást nyújthat. Eleve érdemes a prevencióra helyezni a hangsúlyt. A villanybojler karbantartás rendszeresen végeztetve nem kíván sok időt, energiát vagy pénzt, miközben rengeteg kellemetlenség védhető ki a közbenjárásával. Ha pedig már nincs mit tenni, a baj bekövetkezett, akkor is a legjobb a cselekvés mellett határozni. De itt pláne kulcsfontosságú az azonnali, határozott, tudatos választás. A szakértelem soha, semmilyen körülmények között nem nélkülözhető, hiszen ez a tartós, sikeres szervizeltetés kulcsa!

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

A Doktor, a Gyűjtő, a Tál és az Álarcos – Íme, a Schadl-ügy lehallgatási anyaga: a lehallgatók vagy viccesek, vagy éhesek voltak, amikor a...

Büntető ügyek befolyásolására kért több tízmillió forintokról, de százról is szó esik azokban a beszélgetésekben, amelyeket a szakszolgálat...

Az oroszok üzentek: még soha nem volt ennyire közel az atomháború – videók

Az orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy jövőre jelentősen növelik a katonai kiadásokat, felpörgetik a hadiipart és különös figyelmet...

Félelmetes ragadozó piráját találtak a Sebes-Körösben – videó (látványetetés)

Az elpusztult példányra Nagyváradon bukkantak. lpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben – közölte pénteken az Ebihoreanul.ro bihari...

Tragédia! Elhunyt Varga Tímea kutyája, gyertyát is gyújtott érte e temetőben..

Borzalmas ami történt! A temetőben teljesen összetörve fotózták le Vajna Tímeát Vajna Tímea teljesen összetört ugyanis férje Andy Vajna...