9 C
Budapest
2024. február. 29. csütörtök

Elképesztő, tényleg létezett: megtalálták Noé bárkáját

Dátum:

Megosztás:

Egy törökországi geológiai képződményt feltáró csoport olyan kőzet- és talajmintákat vizsgált, amelyekről úgy vélik, hogy Noé bárkájának maradványait tartalmazzák.

A projekt 2021-ben kezdődött és jelenleg is tart, de az első elemzések alapján a mintákban agyagos és tengeri anyagokat, valamint tengeri élőlényeket találtak.

Az 1959-es fotó, amelyen Durupinar kapitány felfedezte a Noé bárkája formációtFORRÁS: NOAHARKSCAN

A kutatók szerint ezek az eredmények azt jelentik, hogy a bárka alakú halmon Kr. e. 5500 és 3000 között emberi tevékenységet folytattak.

A Biblia azt állítja, hogy a bárka a törökországi Ararát hegységben feneklett meg egy 150 napos özönvíz után, amely elárasztotta a Földet és elpusztított minden élőlényt, amely nem volt a fából készült hajóban.

Az Ağrı Doğubayazıt körzetében található geológiai képződmény 1959-es felfedezése óta potenciális helyszínnek számít.

A hegy Törökország legmagasabb csúcsa, 5029 méter magas, és olyan az alakja, mintha egy bárka lenne.

A bárka mérete a bibliai leírás szerint „300 sing, 50 sing, x 30 sing”, ami mai mértékegységben számolva azt jelenti, hogy nagyjából 157 méter hosszú, 26 méter széles és 16 méter magas lehetett.

A Noé bárkája alakzat az Ararát hegységbenFORRÁS: NOAHARKSCANS

Az Isztambuli Műszaki Egyetem (İTÜ), az András Egyetem és az Ağrı İbrahim Çeçen Egyetem (AİÇÜ) által vezetett szakértői csoport majdnem egy éve dolgozik a helyszínen, és mintákat gyűjt, amelyekről úgy vélik, hogy kulcsot rejtenek a bibliai történet megerősítéséhez.

Munkájuk első része 2022 decemberében kezdődött, amikor is 30 kőzet- és talajdarabból álló mintát gyűjtöttek, amelyeket az ITU laboratóriumában elemeztek – írja az Arkeonews.

Faruk Kaya professzor, az AİÇÜ rektorhelyettese elmondta:

„A vizsgálatok során kapott első eredmények szerint a régióban már a kőrézkor (kalkolitikum) óta, vagyis a Kr. e. 5500 és 3000 közötti időszakban emberi tevékenység folyt. Ismert, hogy Noé próféta áradása 5000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. A datálás szempontjából megállapítható, hogy ebben a régióban is volt élet. Ez derült ki a laboratóriumi eredményekből.”

A terület geológiai felméréseFORRÁS: NOAHARKSCANS

„A datálás alapján nem lehet azt kijelenteni, hogy a hajó itt van. Hosszú ideig kell még dolgoznunk ahhoz, hogy azt feltárjuk” – tette hozzá Kaya professzor.

Bár az özönvizet sokan történelmi eseménynek tekintik, a legtöbb tudós és régész nem hisz a bárka történetének szó szerinti értelmezésében.

Forrás

SKYTING MAGAZIN

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Idén októberben lép életbe a kibartan törvény, amely konkrét szabályozásokat határoz meg..

Az október 18-án hatályba lépő kibertan törvény (NIS2 magyar megfelelője) kiterjeszti az előírások alá eső szolgáltatások körét és jelentősen szélesíti azon nemzetgazdasági...

The New York Times: a CIA 12 titkos kémbázist épített ki Ukrajnában – hanganyag

Titkos kémbázisokat hoztak létre Ukrajnában az orosz határ közelében az amerikai CIA segítségével – ez derült ki egy...