8 C
Budapest
2023. március. 28. kedd

Elképesztő fotók Csernobilról

Dátum:

Megosztás:

Egy orosz fotós bemerészkedett a több mint harminc évvel ezelőtt kitelepített zóna területére. Az ott készült infravörös fotók minden eddiginél ijesztőbb arcát mutatják meg a szellemvárosnak.

Pripjatyban több mint harminc éve megállt az élet (Fotó: Gleb Garanich/Reuters)

Titkolni próbálták a robbanást

Lassan harminckét éve annak, hogy a csernobili atomerőmű négyes reaktora azon a végzetes áprilisi éjszakán felrobbant, és így bekövetkezett minden idők legsúlyosabb atomreaktor-balesete. A robbanás mintegy négyezer ember halálát okozta, és legalább kétszázezer embert kellett a legnagyobb titokban kitelepíteni a környékről.

The Bucket (machine part) that was used to clean the roof of the failed reactor after the fallout, Chernobyl Exclusion Zone.

A hatóságok mindent megtettek 1986 áprilisának végén, hogy a robbanás híre ne jusson ki a Szovjetunió határain túlra, de a sugárzásmérő berendezéseket nem tudták becsapni,  és a skandináv térség felé haladó nukleáris felhőket sem megállítani.

A trolleybus in one of Chernobyl’s scrapyards.

A széljárás is kedvezőtlenül alakult abban az időszakban. Így a sugárzó anyagokat szállító felhők körbejárták szinte az egész világot.

The monumental trail with names of the evacuated villages on either side.

Mintavárosból szellemváros

Az erőmű közvetlen közelében elterülő Pripjaty a Szovjetunió egyik mintavárosa volt. 1970-ben építették az atomerőmű dolgozói számára. A város lakóinak a száma a robbanáskor már elérte az 50 ezres lélekszámot is.

Pripyat Sports hall, Chernobyl Exclusion Zone

A hatóságok a fejetlenségben több ponton is veszélybe sodorták a lakosokat. A jód kapszulákat nem osztották ki nekik időben, amelyek némi védettséget jelentettek volna a sugárzás ellen, amely  katasztrófát követően a természetes szint ezerszeresét is meghaladta.

Bumper cars in Pripyat’s amusement park.

De, ami még inkább fokozta a tragédia következményeit, az a kései kitelepítés volt. Az evakuálást csak másnap, április 27-én délután kezdték meg. A térség akkoriban buszhiánnyal is küszködött, így időbe telt mire a járművek felsorakoztak, és el tudták kezdeni a mentést. A lakosokat végül három óra alatt tudták kimenekíteni a fertőzött területről.

Abandoned farm in Chernobyl Exclusion Zone.

A pripjatyiak mikor felkapaszkodtak a buszokra akkor még úgy tudták, hogy csak három napra hagyják el a várost, de mint az pár nappal később kiderült, a búcsú örök életre szólt. A tények elhallgatásával a hatóságok célja a pánik elfojtása volt.

Még mindig egészségre ártalmas a sugárzás mértéke

A tragédia helyszíne napjainkban is sokak fantáziáját megmozgatja. Turistacsoportok és amatőr kutatók lépik sokszor át az erőmű köré emelt, még ma is őrzött zóna falait, amelynek bizonyos pontjain még mindig erős a sugárzás.

The ghost town of Pripyat, Ukraine.

A kalandorok kedvelt célpontja az egykori szovjet katonai bázis, de sokan barangolják be Pripjaty elhagyatott utcáit és a környező mintegy három tucat település némelyikét is. A lezárt területen napjainkban már csak alig százan élnek, ők is főleg nyugdíjasok, akik saját felelősségükre maradtak itt.

The iconic 85 foot tall Ferris wheel in Pripyat’s amusement park.

Egy ritkán alkalmazott módszerrel készítette apokaliptikus fotóit az orosz fotós

Vlagyimir Migugyin orosz fotós nemrégiben merészkedett be a zónába, és megörökítette a zóna, így Pripjaty ikonikus építményeit is. Fotósorozatában feltűnik a rozsdás óriáskerék és a dodzsemek is, az egykori uszoda az ugrótoronnyal és a toronymagas fák között megbújó, omladozó paneltömbök is.

The Azure Swimming Pool in Pripyat, Chernobyl Exclusion Zone

Migugyin egy infravörös fotókat készíteni képes digitális vázzal jutott be a lezárt területre, így a tökéletesen valósághű színek helyett egészen más árnyalatokat tudott megörökíteni. A fényképezés száz éve létező, de ma is csak egy szűk réteg által alkalmazott szelete a fény más hullámhossz tartományát örökíti meg. Így az ég jóval sötétebb lesz, a növényeken dérszerű foltok jelennek meg, a színek pedig a hatvanas évek pszichedelikus rajzaira emlékeztetnek.

A négyes blokk területét már a robbanást követően emberi életre alkalmatlannak nyilvánították, és a szakértők úgy vélik, hogy a terület még 10 ezer év múltán is sugározni fog. Az elnéptelenedett falvakat az utóbbi három évtizedben pedig visszahódította a természet.

Forrás: Mymodernmet.com, Híradó.hu

 

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Egy félidő alatt elintézte a magyar válogatott a bolgárokat! .. Szép volt fiúk!

Győzelemmel kezdte szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Eb selejtezőiben. Az első félidőben szerzett három góllal 3-0-ra nyert...

Любовное письмо!

Моя дорогая любовь, Акерке! Я рад тебя видеть! Ты женщина моей мечты, ты Солнце, Луна, Звезды, Ты Хорошая, Красивая,...

A Deutsche Welle hivatkozva egy amerikai szakértő által mondottakra, ezt írja..

Amerika selejtes fegyvereket küld az ukránoknak, mert Washington el akarja kerülni az eszkalációt at oroszokkal.. Washington el akarja kerülni...

Kampánypénzek: eddig soha nem látott visszaélésekre bukkanhatott az Állami Számvevőszék

Annyira összetett finanszírozási gyakorlatot tárt fel a hatóság, hogy egy év alatt sem ért a végére a pártok...