1.4 C
Budapest
2023. február. 5. vasárnap

Elképesztő és rettenetes: ilyen Vlagyimir Putyin nukleáris arzenálja

Dátum:

Megosztás:

Amikor Vlagyimir Putyin, orosz elnök hangosan gondolkodik egy nukleáris csapás lehetőségéről, vagy amikor az oroszok nukleáris bombákkal hadgyakorlatot tartanak Kalinyingrádban, az az egész világot riadókészültségbe helyezi.

A Kreml rendelkezik a világ legnagyobb nukleáris arzenáljával… és egy kiszámíthatatlan elnökkel – mondja a szakértő.

Putyin szerdán 300 ezer katona mozgósítását jelentette be. A televíziós beszéd során így fenyegetőzött: „Ha országunk területi integritása veszélybe kerül, minden rendelkezésre álló eszközt bevetünk majd Oroszország és népünk védelmére. Ez nem blöff.” Félreérthetetlen volt: Putyin számára a nukleáris fegyverek használata sem kizárt.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A világ nukleáris fegyvereinek csaknem fele orosz kézben van

A világon található nagyjából 13 000 nukleáris fegyverből 5977 az oroszoké, amint azt a Bulletin of the Atomic Scientists megállapítja. Ezek közül állítólag 4477 működőképes, 1500-at leszereltek, és a leszerelési szerződések részeként idővel meg kell semmisíteni őket. Szakértők feltételezik, hogy Oroszország jelenleg mintegy 900 robbanófejet tudna azonnal – azaz néhány percen belül – bevetni.

A fegyverrendszerek korszerűsítése

Oroszország több évtizede dolgozik azon, hogy modernizálja szovjet korszakbeli nukleáris erőit. Szergej Sojgu védelmi miniszter szerint 2021-ig a régi fegyverrendszerek közel 90 százalékát már modernekre cserélik. A modernizáció célja többek között az, hogy képesek legyenek áthatolni az USA által tervezett rakétapajzson. Az orosz repülőgépek egy részét is korszerűsítik. Oroszország két, nukleárisan alkalmas nehézbombázóval rendelkezik: a „Blackjack” Tu-160 és a „Bear” Tu-95. Becslések szerint 60-70 ilyen repülőgép van.

Következmények Európára nézve

Különbséget kell tenni a stratégiai és a taktikai nukleáris fegyverek között. A stratégiai nukleáris fegyvereket nem közvetlen harcban, hanem nagy távolságok között használják. Óriási távot képesek megtenni, például a Moszkva és Washington közötti távolságot. A stratégiai nukleáris fegyverek közül az oroszok 2565-öt birtokolnak.

Stephen Herzog (35), az ETH Biztonsági Tanulmányok Központjának nukleáris szakértője:

A robbanófejeket stratégiai rendszerekre telepítik, azaz silókban elhelyezett földi ballisztikus rakétákra vagy mobil egységekre, nukleáris meghajtású tengeralattjárókra vagy nehézbombázókra.

Herzog szerint az összes amerikai nagyvárost 30 percen belül el lehetne pusztítani orosz ballisztikus rakétákkal. Az orosz városokra ez fordítva igaz. Az európai NATO-országok városai esetében ez az időkeret csak 20 perc körül van.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Taktikai fegyverek a harchoz

A stratégiai nukleáris fegyvereken kívül Oroszországnak becslések szerint 1912 taktikai nukleáris robbanófeje van. – Ezek rövidebb hatótávolságú, kisebb hatóerejű nukleáris fegyverek, amelyeket harctéri használatra terveztek – mondta Stephen Herzog. Ezek a fegyverek az erőegyensúlyt szolgálják, amikor a hadviselő felek hagyományos fegyverekkel nem tudják elérni katonai céljaikat. Egy nukleáris csapás végzetes lenne. Az 1945-ben Hirosimára ledobott, ma már kis atombombának tekintett bomba mintegy 200 ezer embert ölt meg. – A robbanás középpontja néhány mikroszekundumig szó szerint fényesebben égett, mint a Nap – idézte fel a robbanást a szakértő. A tűzgolyó körülbelül 300 000 fokos hőmérsékletet ért el, és tíz négyzetkilométeres körzetben mindent elhamvasztott.

A szakértők nem számítanak atomcsapásra

Bár az utóbbi időben megnőtt az orosz nukleáris csapás kockázata, a szakértők nem tartanak nagyon valószínűnek egy ilyen eseményt. Ulrich Schmid Oroszország-szakértő a St. Galleni Egyetemről elmondta, hogy ha az ukrán Donyeck, Luhanszk és Herszon tartományok csatlakoznának Oroszországhoz, további eszkalációval fenyegetne, ha Ukrajna továbbra is támadna ott.

Ebben az esetben Putyin az „áldozat szerepébe” kerülne, és hirtelen érvei lennének arra, hogy általános mozgósítást hirdessen, illetve nukleáris csapást mérjen. Schmid nem hisz abban, hogy ez utóbbi megtörténik: „Szerintem ez nagyon valószínűtlen” – mondja. – Egy Ukrajna elleni nukleáris csapás súlyos következményekkel járna Putyin amúgy is omladozó támogatottságára az orosz társadalomban – tette hozzá.

(Blick.ch)

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Visszavágott a Ferencváros a Bietigheimnak, és továbbjutott a BL-ben

Továbbjutott a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportköréből a Ferencváros, miután nagyon fontos találkozón begyűjtötte a két pontot a...

Elütött egy embert a metró, nem járt az M2-es

Deák Ferenc tér és a Déli pályaudvar között a baleset miatt pótlóbusz közlekedett. Az Infostart úgy tudja, hogy a...

Örökre eltűnhet az útlevél az életünkből

A biometrikus azonosításé lehet a jövő a papír alapú útlevelek helyett. A technológia és az adatbiztonság fejlődése révén ma...

41 centimétert billent meg a Balaton – fotók

A viharos szél "halmozta fel" a tó vizét az egyik oldalon. Az Időkép vette észre az Országos Vízjelző Szolgálat adataiban,...