3.6 C
Budapest
2023. november. 29. szerda

Elképesztő, ennyivel megúszhatja 28 ember halálát a Viking kapitánya

Dátum:

Megosztás:

A Ripost megtudta: jövő héten emel vádat az ügyészség a Hableány katasztrófájának ügyében.

Jurij C.-t halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés veszélyeztetésével és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják, az ügyben érintett ügyvédek becslése szerint körülbelül 7 év börtönt kaphat – vagyis áldozatonként 3-3 hónapot.

Novemberre ígérte a Fővárosi Főügyészség a vádemelést a Hableány-tragédia ügyében, és Rab Ferenc helyettes szóvivő a ripost kérdésére megerősítette: tartják magukat a határidőhöz, jövő héten benyújtják a vádemelést. A rendőrség október közepén zárta le a május 29-én történt, 28 emberéletet követelő baleset ügyében a nyomozást. A Viking Sigyn ukrán kapitányát, Jurij C.-t halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésével, és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsították, várhatóan a vád is ez lesz.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség korábban azt állapította meg, hogy május 29-én este a Viking Sigyn luxushajón lévő összes modern navigációs és technikai berendezés ellenére a kapitány nem vette észre a vele egy irányba haladó Hableányt, ami vészhelyzet kialakulásához, majd ütközéshez vezetett. Mindezek után elmulasztotta az azonnali és pontos bejelentést a balesetről, a NAVINFO-nak csak részinformációkat szolgáltatott. Nem fordult közleménnyel a szárazföldi állomásokhoz, saját személyzetét sem riadóztatta, a környező hajókat nem tájékoztatta.

Forrás: mtva

35 ember utazott a Hableányon, közülük 28 az életét vesztette. A túlélők beszámolója szerint hétnél jóval többen bukkantak fel a víz alól az ütközés után, ám a zord időjárási körülmények és a rossz látási viszonyok között nem volt, aki a segítségükre siessen.

A magyar törvények szerint a halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés veszélyeztetése 2-8 évig tartó szabadságvesztéssel büntetendő, ehhez jön még a segítségnyújtás elmulasztása miatt adható maximum 3 év.

Forrás: Ripost, Markovics Gábor

„Becslésem szerint legfeljebb 7-8 évet kap, persze a bíróságon még bármi történhet, ez csak a papírforma szerinti számítás” – fejtegette dr. Gulyás Krisztián, aki a Hableány kapitányának családját képviseli. – „A törvény ugyanis figyelembe veszi azt, hogy nem szándékosan ölte meg a baleset áldozatait. Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy mégiscsak 28 ember élete szárad a lelkén.”

Ha ebből a szempontból nézzük, akkor bizony megdöbbentően kevésnek tűnik ez a büntetés. Hét év börtön járt például annak a macedón kábítószercsempésznek, akit 11 kiló heroinnal fogtak meg a határon. Hét évet ért Szabolcsban egy fegyveres benzinkútrablás, amelyben nem sérült meg senki, de ennyi a büntetése annak a dunakömlődi fegyvermániás férfinek is, aki részegen lövöldözni kezdett és eltalálta a szomszédját. Hét évre vonult börtönbe az a hajléktalan is, aki el akart lopni egy üveg bort a padon alvó társától, és amikor az felébredt, tenyéren szúrta őt. Nyolc évet pedig az a zuglói szatír kapott, aki anyaszült meztelenül, egy szál sálban zaklatott négy nőt a kerületben.

Fotó: Sulyok László

„Ügyfelemmel, a Hableány elhunyt kapitányának lányával kíváncsian várjuk, hogy miután a rendőrség és az ügyészség egyértelműen Jurij C. felelősségre vonására törekszik a szörnyű tragédia után, a bíróság vajon hogyan ítéli meg az ügyet. Ismét kedvez-e neki, ahogyan a bűnügyi felügyelet ismételt elrendelésével tette a napokban” – fogalmazott dr. Gulyás Krisztián. – „Az ilyen döntések ugyanis nem csak az áldozatok hozzátartozóinak fontosak, hiszen, mint az ügyfelem fogalmazott „az apját már nem hozza vissza”, de fontos társadalmi üzenetük is van: mit lehet megtenni az országban, és mit nem.”

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

L-arganin és lehetőségeinek kiaknázása az edzésnél

Az emberi test különböző fiziológiai funkcióinak széleskörű spektrumáért felelős fehérjék fontos alkotóeleme. Ugyancsak ismert a nitrogén-oxid prekurzoraként – ami...

A 35 legérdekesebb TikTok statisztika 2023-ban

2016-ban indult és azóta felforgatta a közösségi média világát. Világszerte 3 milliárd letöltés Magyarországon pedig már több, mint...

Harry herceg ultimátumot adott a királynak..

Harry herceg állítólag egy komoly kérdést tett fel apjának, III. Károly királynak Archie hercegről és Lilibet hercegnőről, hogy rávegye a...

Veszélyes az iPhone egyik újdonsága – már a rendőrök figyelmeztetnek

Az iOS új funkciója akkor is működik, ha a használója nem is tud róla. Veszélyes lehet az iPhone-ok egyik...