8.5 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Elképesztő: a cipője is megmaradt az 500 éves csontváznak

Dátum:

Megosztás:

London — Különleges leletre bukkantak a tudósok a londoni Temze folyó alá tervezett „szupercsatorna” építése közben.

A területen végzett régészeti feltárás során a korábbi folyómeder iszapjában egy 500 éves csontvázat találtak, amelynek mindkét lábszárát szinte teljesen konzerválódott magas szárú bőr- lábbelik védték.

– Ezzel a ritkasággal bepillanthatunk egy félezer évvel ezelőtt élt ember életébe. Az épségben megmaradt emberi maradvány és bőrcipő elemzése közelebb vihet bennünket ahhoz, hogy megértsük, milyen veszélyes és nehéz körülmények között élhetett, és hogyan halt meg Londonban a XVI. században egy férfi – közölte Beth Richardson vezető régész.

Elképesztő a cipője is megmaradt az 500 éves csontváznak 1
A holttest lábbelije olyan vastag bőrből készült, hogy épségben fennmaradt ennyi év után /Fotó: MTI/ EPA

A 35 évesnél fiatalabb férfi csontjainak mikroelemzése alapján megállapítható, hogy már gyermekkorában komoly bántalmazásokat szenvedett, mindennapi munkája során pedig hatalmas fizikai megterhelésnek volt kitéve, végtagjain több helyen összeforrt törések nyomait találták.

Az elsődleges kutatások arra utalnak, hogy a férfinak a Temze folyó adott munkát, valószínűleg a kikötőben vagy egy halászhajón dolgozhatott. A lábbelik anyaga és kidolgozottsága is azt valószínűsíti, hogy viselője minden kétséget kizáróan a folyó melleti munkából biztosította megélhetését: a nedvesség miatt a cipőket vastag bőrből készítették, és egy eddig ismeretlen anyaggal bélelték ki.

– A férfi fogazata meglehetősen elhanyagolt képet mutatott, több foga hiányzott, ez valószínűleg a vitaminhiányos táplálkozást bizonyitja, ami összefügg a mindennapi munkával – tette hozzá a régész, aki szerint a teljes csontváz fekvése, természetellenes testhelyzete alapján arra következtettek, hogy a férfi nem erőszakos módon halhatott meg, hanem a megáradt Temzébe eshetett, megfulladt, majd a folyó továbbsodorta.

Elképesztő a cipője is megmaradt az 500 éves csontváznak 2
Az elhunyt fogazata meglehetősen elhanyagolt volt /Fotó: MTI /EPA

Kinőtték a régi csatornát

Gigaberuházás keseríti meg London mindennapjait. A 9 és fél milliós lélekszámú angol főváros kinőtte az 1858-ben mérnöki pontossággal megépített csatornahálózatát.

A 2023-ra elkészülő, 1500 milliárd forintnyi összeget felemésztő Tideway-projekt során a folyó alatt hosszában egy 25 kilométeres főcsatornát ásnak, ez gyűjti, tisztítja és kivezeti a metropolisz szennyvizét, így újra visszakaphatja vitalitását a Temze.

Forrás: Blikk.hu

Fotó: MTI/ EPA

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Elkezdődött Alekszej Navalnij temetése – nagy a tömeg, sok a rendőr – videó

Zengett az utca a temetésen: "Navalnij! Putyin gyilkos!" Az örök nyugalomra helyezett Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista hívei szerint, az...

Újra gyengül a forint..

TikTok Hirmagazin.eu

Ma este egy megható dráma: A fegyvertelen katona – videó (18+)

A Hacksaw Ridge Desmond Doss szinte hihetetlen története, aki a második világháború egyik legvéresebb csatájában Okinawa szigetén...