15.3 C
Budapest
2023. szeptember. 24. vasárnap

Eljött az ideje a nyári gumik cseréjének

Dátum:

Megosztás:

Eljött az ideje a nyári gumik cseréjének

Amikor megérkezik a tavasz, akkor sok autós kezd tanakodni, hogy mikor is lesz időszerű a téli gumik nyárira történő cseréje. Valaki túlbuzgó, és már február végén hívja a szervizt, hogy március első napjaiban feltetesse a nyári szettet, de akad olyan is, aki egészen június közepéig vár, mondván a nyári gumi nyáron kell. A helyzet az, hogy a nyári gumikat tényleg időszerű már tavasszal lecserélni, és nem célszerű megvárni a nyarat, hogy igazán meleg legyen, ugyanakkor túl korán sem szabad elvégezni a cserét.

De akkor mikor jön el az idő? Általánosságban azt szokták mondani, hogy április-május magasságában, viszont az időjárásé a döntő szó, hiszen attól, hogy április van, még eshet a hó, és lehet hideg, a gumikat pedig nem a hónapokhoz igazították, hanem a hőmérséklethez, illetve az időjárási viszonyokhoz. Attól persze, hogy márciusban már nincs hó, nem jelenti azt, hogy a hőmérséklet alkalmas arra, hogy nyári gumival közlekedjünk. De lássuk, miért érdemes már most, áprilisban feltetetni a nyári gumikat.

Minél tovább várunk, annál jobban kopik a téli gumi

Ha a gumiabroncs felni szakembereit kérdezik, ők azt szokták javasolni, hogy akkor cseréljük le a téli gumikat a nyári szettre, ha a hőmérséklet már tartósan 7 fok felett van, ugyanis a 7 fok feletti hőmérsékleten már az aszfalt is elég meleg, a téli gumik pedig a hideg időjárásra lettek tervezve. Ha túlságosan meleg az aszfalt, akkora a téli gumi egyrészt sokkal jobban fog kopni, ennek következtében pedig jelentősen csökken az élettartama, másrészt túl biztonságos sem lesz.

Ilyenkor ugyanis a tapadás mértéke is csökkenni fog, ez pedig hatással lesz a fékútra és az irányíthatóságra is. A fékút jelentősen megnő, tehát lassan fog megállni az autó, ez pedig vészhelyzet esetén komoly gond lehet, de az irányíthatóság is sérülni fog, ha a gumik nem tapadnak megfelelően. Áprilisban még meglehetősen szeszélyes az időjárása, így a halogatók, még mondhatják, hogy nekik nincs tartósan 7 fok feletti hőmérséklet, viszont minél tovább várnak, annál jobban fog kopni a téli gumi.

Amire a nyári gumi cserénél érdemes odafigyelni

Hiába a változékony időjárás, a nyári gumik cseréjét április végén, de legkésőbb május elején célszerű megejteni. Viszont nem árt figyelmesnek lennünk, és megbízható szervizt választanunk. A gumicserekor érdemes megnézetni a nyári gumit, hogy milyen állapotban van, szükséges-e a centríroztatni, megfelelő-e még a profilmélysége stb. Különösen fontos ez, ha műszaki előtt áll az autó, ugyanis a műszaki vizsgán a gumikra is vet egy pillantást a vizsgabiztos, hogy nem egyszer fordult elő, hogy az autószerelőnek vissza kellett mennie a műhelybe, és feltenni egy másik nyári gumit, csak hogy az autó átmenjen a vizsgán.

Sokan ugyanis nem tudják, hogy a műszaki vizsgán nem a jogszabályt figyelik a vizsgabiztosok, hanem  gyakorlati szempontokat, és míg a törvény engedi nekünk, hogy 1,6 mm-es profilmélységig közlekedjünk a nyári abroncsokkal is, addig a szakértők már 4 mm-es mélységnél javasolják a cserét.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Matthew McConaughey – Gyilkos Joe (Killer Joe), amerikai thriller – videó (18+)

Chris-re, a huszonkét éves drogdílerre rájár a rúd. Ám a dolgok rosszról még rosszabbra fordulnak, mikor alkalmazza a...

Jennifer Love Hewitt – Ügyféllista (The Client List) – videó

Samantha Horton egy texasi kisvárosban él a családjával. Az egykori szépségkirálynő hajdan szebb napokat látott, most viszont nehéz...

Üzent Zelenszkij a lengyeleknek: Vagy minket támogattok, vagy az oroszokat

Az ukrán elnök szerint, aki nem támogatja őket, Oroszországnak segít. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kanadába látogatott, ahol Justin Trudeau...

Angliában a migránsokat legalább háromcsillagos szállodákban kell elhelyezni

A belügyminisztérium által kiadott közlemény szerint mivel a lakhatásuk költsége napi 8 millió fontra emelkedett, így ez a...