7.1 C
Budapest
2022. december. 5. hétfő

Elindult az újabb áradat

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: hirago.hu

Elérte Szerbiát az újabb nagy bevándorlóáradat előőrse. Több száz buszt készülnek bevetni a szerbek, hogy a lehető leggyorsabban a horvát határhoz tudják vinni az érkezőket. Egyes számítások szerint akár 50 ezren is úton lehetnek. A görög kompok legénysége sztrájkolt a múlt héten, ezért fékeződött az áradat, most viszont már újra járnak a hajók, így több tízezren szinte egyszerre indultak meg Németország felé. A magyar hatóságok már a magyar-román határszakaszra is figyelnek.

 migránsok ellátása

Délutánig négyezer migránst regisztráltak a szerb-macedón határ melletti Presevóban 

Kora délutánig mintegy négyezer migránst regisztráltak a szerb-macedón határ melletti Presevóban – számolt be a szerb sajtó.

Miután pénteken véget ért a görög komphajók legénységének sztrájkja, ismét ezrek érkeznek Szerbiába a Közel-Keletről, vasárnap hatezer embert vettek nyilvántartásba. A migránsokat a szerb-macedón határtól autóbuszokkal és vonatokkal a horvát határra szállítják, ahonnan a két ország belügyminisztereinek megállapodása értelmében szervezett vonatjáratokkal utaztatják őket tovább a horvátországi Bródba (Slavonski Brod), majd Szlovéniába.

A szlovén sajtó beszámolói szerint hétfő délig mintegy 3200 migráns érkezett az országba, ahonnan Ausztria felé indultak tovább. Október közepe óta – amikor Szlovénia tranzitországgá vált – szombaton érkezett a legkevesebb menedékkérő Szlovéniába, akkor csupán 1700-an léptek be az országba. Azonban ez is azért történhetett, mert a migránsok nem tudtak az égei-tengeri szigetekről a szárazföldre jutni a komphajók legénységének sztrájkja miatt. Nem egészen egy hónap alatt 167 és fél ezren érkeztek a kétmilliós országba.

Karl Erjavec szlovén külügyminiszter szerint csütörtökig akár 20-30 ezer migráns is átlépheti a szerb-horvát határt, ezért szerinte a kormánynak fel kell készülnie a helyzet kezelésére. Az utóbbi napokban ugyan felmerült, hogy a szlovén-horvát határ kulcsfontosságú pontjain kerítést lehetne emelni, így irányíthatóbbá válna a migránsáradat, a külügyminiszter szerint azonban ezt a lépést még át kell gondolni.

Wolfgang Schäuble: Szolidaritásból vizsgázik Európa 

A menekültek elosztása és befogadása a belügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának legfőbb kérdése – nyilatkozta Brüsszelben újságírói kérdésre válaszolva Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter, aki szerint a tagállamoknak szolidaritásból kell vizsgát tenniük.

Schäuble az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácskozására érkezett, de azzal párhuzamosan zajlik a belügyminiszterek találkozója is. Ez utróbb, kétnapos tanácskozáson részt vesz Pintér Sándor belügyminiszter is.

“Vannak országok, amelyek befogadóképességük határára értek, ezért a belügyminiszterek hétfői és a keddi brüsszeli tanácskozásának fő kérdése a menekültek elosztása és befogadása lesz. A bevándorlók okozta megnövekedett terhek egyes országok számára olyan mértéket öltenek, hogy a gazdasági megoldások mellett most elsőbbséget élvez a szolidaritás a tagországok között” – nyilatkozta Schäuble.

“Minden érintett ország segítségére szükségünk van” – jelentette ki a brüsszeli miniszteri megbeszélésre érkezve Jean Asselborn az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg külügyminisztere. A miniszter szerint ez vonatkozik azokra az országokra is, ahonnan a menekültek érkeznek, azokra is, amelyeken áthaladnak és a célországokra is.

A tagállamoknak különös figyelemet kell szentelniük Svédországnak és Németországnak, hiszen ha ezen országok terhei túlnőnek a teljesítőképességeik határán, akkor dominóhatás söpör végig Európán, és ez beláthatatlan következményekkel járhat, különösen a balkáni ország számára – tette hozzá a bevándorlásért is felelős luxemburgi külügyminiszter.

Svéd szélsőjobboldali pártaktivisták figyelmeztető szórólapokat osztottak a migránsoknak 

A bevándorlásellenes szélsőjobboldali Svéd Demokraták (Sverigedemokraterna) párt aktivistái szórólapokat osztottak hat ország húsz helyszínén a migránsoknak, arra szólítva fel őket, hogy ne menjenek Svédországba – közölte a párt egy szóvivője a svéd állami televízióban.

A görögországi Leszbosz szigeten előkerült egyik szórólapban például az áll, hogy Svédországban nincs se pénz, se munkalehetőség, se szállás a migránsoknak. A tömeges bevándorlás miatt pedig elszabadult az erőszak az országban.

A Södermanlands Nheter nevű lap szerint a szórólapokon az a valótlan állítás is szerepelt, hogy Svédországban tiltott egyebek között a nikáb és a burka, az egész testet és az arcot is eltakaró muszlim  női viselet.

A Svéd Demokraták valótlan képet festenek Svédországról és nem riadnak vissza a hazugságoktól sem, ha a propagandáról van szó – mondta Morgan Johansson svéd bevándorlásügyi miniszter a menekültválsággal foglalkozó uniós csúcsot megelőzően Brüsszelben.

Csak az előző héten tízezer ember adott be menekültkérelmet Svédországban, és Johansson figyelmeztetett, hogy nem áll rendelkezésre elegendő szálláshely a migránsoknak a skandináv államban.

Az EU felbomlásának veszélyére figyelmeztetett a luxemburgi külügyér

Az EU felbomlásának veszélyével fenyeget a menekültválság, főleg ha annak közös megoldása elé akadályt gördít a “téves nacionalizmus” – mondta az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg külügyminisztere. “Az Európai Unió széteshet, és ez ijesztően gyorsan végbemehet, ha kívül-belül az elzárkózás lesz a szabály a szolidaritás helyett” – fogalmazott Jean Asselborn a dpa német hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Frank-Walter Steinmeier német (b) és Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter beszélget az EU-tagországok külügyminisztereinek ülésén Luxembourgban 2015. október 12-én. Az uniós külügyminiszterek a migránsválságról és a szíriai helyzetről tanácskoznak. (MTI/EPA/Julien Warnand)

Erdélyben is a kvóta ellen

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös felhívásban kéri az erdélyi magyarok csatlakozását a bevándorlási kvóták elleni Fidesz-petícióhoz – jelentette be Tőkés László EMNT-elnök és Szilágyi Zsolt EMNP-elnök egy hétfői nagyváradi sajtótájékoztatón. Az aláírásgyűjtés technikai részleteiről ezután döntenek. Később közlik, hogy miként írhatják alá a Fidesz-petíciót az erdélyi magyarok.

A kvótákért gyűjt aláírásokat a DK

A Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtést indít az unió javasolta menekültkvóták támogatása mellett – közölte a párt ügyvezető alelnöke. Molnár Csaba azt mondta: a döntés elutasítása azt eredményezheti, hogy több százezer menekültet toloncolnak vissza, míg elfogadása esetén csak néhány ezer embert kell befogadni. A képviselő felidézte az Eurobarometer őszi felmérését, amely szerint a magyarországi megkérdezettek 74 százaléka egyetértett azzal, hogy a menekültek elosztásáról uniós szinten kell dönteni, kötelező uniós kvóták alapján.

Több mint tízezren a görög-macedón határon

Több mint 10 ezer migráns és menedékkérő érkezett a görög-macedón határra azóta, hogy múlt pénteken véget ért a görög komphajók dolgozóinak négynapos sztrájkja, így újraindult a bevándorlók átszállítása az égei-tengeri szigetekről a szárazföldre. A macedón hatóságok ötvenes csoportokban engedik át az érkezőket, így a görög oldalon hatalmas tömeg torlódott fel. Eközben Athén kikötőjéből, Pireuszból, valamint Kavalából újabb menekültek indultak útnak a macedón határ felé.

38-an állhatnak bíróság elé

A Szegedi Járási Ügyészség a múlt héten harmincnyolc újabb migráns bíróság elé állítását kezdeményezte határzár tiltott átlépésnek bűntette miatt. A vádlottak közül 17 koszovói, 11 török, négy albán, három iraki, kettő szír és egy szerb állampolgárnak vallotta magát. A migrációs válsághelyzet kihirdetése óta a Szegedi Járási Ügyészég összesen 666 elkövetővel szemben kezdeményezett gyorsított eljárást, határzár tiltott átlépése miatt.

Gulyás: a kvóta csak papíron működik

Az EU migránsokra vonatkozó kötelező kvóta szerinti elosztása csak papíron működik, a gyakorlatban nem alkalmazható – jelentette ki a Fidesz frakcióvezető-helyettese a Kossuth Rádióban. Gulyás Gergely a 180 perc című műsorban hangsúlyozta: az országgyűlés törvényben kötelezte a kormányt, hogy forduljon az EU Bíróságához és ott kérje a jogszabály megsemmisítését. A politikus emlékeztetett: hazánkkal együtt Csehország, Szlovákia és Románia is a kvóta ellen szavazott. Hozzátette: jelenleg nincs közös európai válságkezelés, az egyetlen megoldás, a görög határok lezárása egyelőre nem valósult me

Molnár: Hiller nyilatkozata nem volt szerencsés

A szocialisták továbbra sem támogatják a Fidesz kötelező uniós kvóta elleni aláírásgyűjtését – mondta az MSZP országgyűlési képviselő a 180 percben. A parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke szerint a szocialista párt véleményével teljesen ellentétes, ha egy uniós ország az Európai Bírósághoz fordul ilyen ügyekben. Hozzátette: Hiller István korábbi nyilatkozata nem volt szerencsés, mert az nem tükrözi a párt véleményét. Az ellenzéki politikus az InfoRádió múlt keddi műsorában azt mondta, hogy nem szereti a határon felállított kerítést, de nem hallott még annál jobbat.
Pintér: nemzetközi összefogás kell a népvándorlás megoldásához

Csak nemzetközi összefogással lehet sikeresen megoldani az Európába irányuló népvándorlás problémáját – mondta a belügyminiszter Budapesten. Pintér Sándor a szlovén külső határok védelmére küldött ötven magyar rendőr útnak indításakor hangsúlyozta: hazánk számos alkalommal kifejtette álláspontját arról, hogy a külső határoknál kell megállítani az illegális határátlépőket. Magyarország 50 rendőrt és 10 gépjárművet küldött Mariborba, illetve Muraszombatba, ahol a szlovén rendőrökkel közösen dolgoznak majd. Feladatuk a közrend fenntartása, a bűncselekmények és szabálysértések megelőzése lesz.

A román határt figyelik

Fennáll a veszély, hogy egy újabb határszakaszon keresztül indulnak el Magyarországra a migránsok, ezért most a magyar-román határszakaszra figyelnek a magyar hatóságok. A múlt héten volt olyan nap, amikor négy határsértőt fogtak el a rendőrök, és ők mindannyian Románia felől jöttek. A kormány hetek óta azt hangsúlyozza, hogy ha kell, akkor Románia felé is megépítik a kerítést. Az új útvonalat már az embercsempész-bandák tesztelhetik – mondta a Híradónak nyilatkozó szakértő, Georg Spöttle. A bandák most új útvonalat keresnek, hogy váltani tudjanak, ha Szlovénia lezárja a határát. A szakértő azt is mondta: egyelőre az sem tántorítja el az embercsempészeket, hogy Magyarország kész a román határra is megépíteni a kerítést.

Jön az újabb hullám

Most, hogy újra járnak a görög hajók, több tízezren indultak meg, szinte egyszerre. Az útvonal: Görögország, Macedónia, Szerbia, Horvátország és onnan Németország. A szerbek több száz buszt rendeltek Dél-Szerbiába, hogy azonnal továbbvigyék a tömeget a horvát határra. A szerb-magyar határon tegnap estig 5000 bevándorló ment át Horvátországba. A helyszínre ment a szerb szociális miniszter is, aki azt mondta: bármennyien is vannak, Szerbia gondoskodik róluk.

Schäuble: Németország nem tud korlátlan mértékben befogadni menekülteket

Németországnak jeleznie kell, hogy nem tud korlátlan mértékben befogadni menekülteket – mondta a német pénzügyminiszter az ARD közszolgálati televíziónak. Wolfgang Schäuble felidézte, hogy Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter már hónapokkal korábban javasolta, hogy az uniós külső határokon illegálisan átlépő menekültek áradatát európai kontingensek révén kellene feltartóztatni. Hozzátette: a nemzetközi jog előírásainak megfelelően minden egyes szíriai menedékkérő ügyét külön meg kell vizsgálni, és ha nem közvetlenül polgárháborús fenyegetés elől menekül az illető, akkor csak oltalmazotti státus jár neki.

Német keretlétszám?

Éves keretlétszámot szabna meg a menedékkérőknek a német kormány menekültügyi koordinátora. Peter Altmaier kancelláriaminiszter egy rádióinterjúban úgynevezett legális bevándorlási kontingens meghirdetését szorgalmazta, vagyis hogy a migránsok pályázhassanak menekültstátuszra, és egy kontingens keretében, legálisan várakoznának. A német politikus pénzügyi segítséget ajánlott Törökországnak, ha javít a menekültek ellátásán és lehetővé teszi számukra a munkavállalást, valamint biztosítja határait az embercsempészekkel szemben.

Uniós segély Afrikának

Jelentős uniós segélyt kaphatnak az afrikai országok az illegális bevándorlók visszafogadásáért – ismertette a készülő brüsszeli tervezetet a Sunday Telegraph. A brit lap úgy tudja: ez lenne a tagállamok radikális stratégiája a migrációs válság rendezésére. Eszerint összesen 2 milliárd dollárt, azaz 460 milliárd forintot juttatnának Etiópiának, Szudánnak, Ugandának és Kenyának. Egy különleges pénzalapból finanszíroznák a migránsok hazautaztatását, valamint megélhetésüket anyaországukban. Mindemellett vízumkönnyítéseket is ajánlana az unió.

 

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Orbán Viktor Miniszterelnökünk tegnap így köszöntötte fel a magyarokat: Áldott adventet kívánok! ..

Áldott adventet kívánok! - írta Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán.  

2022-es katari FIFA-vikágbajnokság – események, összefoglaló

Itt tudod áttekinteni, mi történt ediig, és mi következik ezután! Google Hirmagazin.eu

Vészjósló az oroszok válasza az EU-s olajársapkára

Oroszország csak olyan országoknak fog kőolajat eladni, amelyek piaci körülmények között működnek együtt vele. Oroszország csak olyan országoknak fog...

Legfontosabb bűnügyi-, baleseti hírek – összefoglaló

Ismét eltűnt két gyermek, Harkály Beáta Alexandra és Horváth Szilveszter. Aki látta őket, hívja a 112-t, vagy bármelyik...