2.7 C
Budapest
2022. november. 28. hétfő

Elindult a népszámlálás, a kérdőív valósághű kitöltése mindenki számára kötelező, de nyerhetsz is vele!

Dátum:

Megosztás:

Október 1–16. között online kérdezik meg az embereket. Október 17-től számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik 16-ig nem adtak választ.

2022. október 1-jén fennálló állapotot alapul véve tart a természetes személyekről és a lakásokról nép- és lakásszámlálást a Központi Statisztikai Hivatal. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a népszámlálásról. A népszámlálást hazánkban 10 évente tartanak. A koronavírus miatt azonban a tavaly esedékes felmérést áttették 2022-re. Magyarországon legutóbb 2011-ben tartottak nép- és lakásszámlálást.

népszámlálás

Forrás: KSH

  • Október 1. és 16. között online vehetünk részt,
  • október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik október 16-ig nem töltötték ki online a kérdőívet,
  • november 21. és 28. között már csak az adott település jegyzőjénél tehetnek eleget az adatszolgáltatási kötelezettségüknek azok, akik mindezt november 20-ig ezt nem tették meg.

Mit kell tudni a felkérőlevélről?

A levél nem névre szól, de tartalmazza a népszámlálásról szóló hasznos információkat, valamint egy 12 jegyű belépési kódot is. Háztartásonként egy levél érkezett, amin rajta van egy QR-kód, amely a népszámlálás hivatalos oldalára irányít. A kód begépelését követően tölthető ki a lakáskérdőív, valamint a személyi kérdőív, amelyből annyit kell kitölteni, ahányan a lakásban laknak. Akinek nem érkezett meg a postai levele, az a jegyzőtől igényelhet új kódot.

Erre van szükség az online kitöltéshez

Az elektronikus kitöltéshez szükségünk lesz a KSH által postán küldött felkérőlevélben található kódra. Ezt a levelet már mindenkinek meg kellett kapnia. Az online válaszadást a www.nepszamlalas2022.hu oldalon tehetjük meg a „Kitöltöm most!” gombra kattintva küldhetjük el.

népszámlálás

Dr. Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke Forrás: KSH

Válaszolni kötelező

Mivel összeírásra kerül az ország területén lévő minden lakás, lakott üdülő, üresen álló lakás és a háztartásban élő valamennyi személy, ezért muszáj válaszolni:

  • a személyes jellegű kérdésekre,
  • a lakásadatokra kérdező pontokra.

Bírság jár a hamis adatokért

A népszámláláskor csak valós információkat szabad megadni! A törvény szerint közigazgatási bírsággal is sújtható az, aki valótlan adatokat diktál be. A pénzbüntetés összege 200 000 forint is lehet.

Mindenki ugyanazokat a kérdéseket kapja?

Nem. Az elektronikus kérdőív életkor alapján változik. Így értelemszerűen egy csecsemő esetében nem kérdezik meg az iskolai végzettséget vagy a családi állapotot.

népszámlálás

A Központi Statisztikai Hivatal épülete Forrás: KSH

Mióta tartanak népszámlálást Magyarországon?

Magyarországon az első mai értelemben vett – teljes körű népességösszeírást Mária Terézia rendelte el 1777-ben. A királynő 1780-ban bekövetkezett halála miatt fiára, II. Józsefre maradt a számlálás kivitelezése és 1784 és 1787 között folytatták le – áll az MTVA-Sajtóadatbank összeállításában. A magyar népszámlálások történetében 2 különösen fontos összeírást tartunk számon: az 1910-eset, ami az utolsó volt a történelmi Magyarország területén, illetve az 1920-asat, ahol először vették számba az első világháború emberi és anyagi pusztítását, Trianon veszteségeit.

Nyerni is lehet a kitöltéssel!

Mindazok, akik október 16-ig online kitöltik a népszámlálási kérdőívet, nyereményjátékban vehetnek részt, amelynek keretében az online kitöltési időszak alatt naponta 5 db 100 000 forint értékű ajándékutalványt sorsolnak ki a kitöltők között.

Így alakult a népesség szám az előző népszámlálásokon

  • 1990: 10 374 823
  • 2001: 10 198 315
  • 2011: 9 937 628

metropol

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Az ORFK-t is elérte a rezsiválság: 129 rendőrségi épületet zárnak be

A fűtési szezon megkezdését követően 129 rendőrségi épületet bezártak, avagy a Belügyminisztérium a használatukat ideiglenesen korlátozta. „A rendőrségi területi...

Januártól megszűnhet a benzinárstop

A benzin árstop további fenntartásának egyre több feltétele lenne. Az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalansága mellett a százhalombattai finomító folyamatos...

Miért vonattal ment Zelenszkijhez Novák Katalin? – Kulisszatitkok a különleges biztonsági intézkedésekről…

Szűk hálókocsiban zötyögött a belga miniszterelnökkel egy vonaton az ukrán fővárosba Novák Katalin. A TEK fegyveresei egyetlen percre...