14.4 C
Budapest
2023. március. 31. péntek

Elindult a Nemzeti Múzaumot övező park teljes rekonstrukciója – nyárra megújul a Múzeumkert

Dátum:

Megosztás:

Kritikusnak ugyan nem neveznénk a Múzeumkert állapotát, de egy rövidebb séta után hamar egyértelművé válik, hogy a történelmi környezethez méltatlan állapotok uralkodnak a parkban.

Az eredetileg 2017 végére tervezett felújítás féléves csúszással, januárban indul el, de nyáron már élvezhetjük is a megújult kertet: több zöldfelület, rendezettebb összkép és új köztéri bútorok, valamint WiFi várja majd a látogatókat, pihenni vágyókat.

belváros egyik legforgalmasabb pontján, a Kiskörút mentén fekvő Múzeumkertet ha máshonnan nem is, a történelemkönyvek lapjairól vagy A Pál utcai fiúkból mindenki ismerheti. A Nemzeti Múzeumot övező park jóval több annál, mint egy egyszerű klasszicista épületet körbevevő kert, a nemzeti emlékezetnek és történetnek is egy kiemelt pontja, valamit urbanisztikailag is fontos kapocs a történelmi, nyüzsgő Belváros és a Palotanegyed között.

Térkép: Google

Fotó: Kőrösi Tamás

 

A park felújítása már hosszú évek óta húzódik, 2016 nyarán ugyan kihirdették a győztes pályaterveket, és az első hírek arról szóltak, hogy a TÉR-TEAM Kft. által készített tervek alapján 2017 végére el is készülhet a park. A rekonstrukciót megelőző, több mint egy éves történeti és műemléki kutatások miatt az “első kapavágások” ideje is eltolódott, de most úgy tűnik, januárban megkezdődhetnek a munkálatok, és nyárra már élvezhetjük is újra az árnyas kertet.

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

A részletes állapotfelmérések keretében az ősfás állományból 38 egyedet ítéltek életveszélyesnek, ezeket a felújítás során kivágják, helyettük 25 darab nagyméretű, a történelmi angolpark koncepciójába illeszkedő új fát ültetnek, köztük vörös juhart, gingkót és magnóliát is, illetve amit lehet, a parkon belül áttelepítenek, hogy lazítsák a helyenként túlságosan sűrű lombtakarót.

10-15%-kal nő a park aktív zöldfelülete is, a mostani kihasználatlan útburkolatok egy részét elbontják, és felszámolják az épület baloldalán található köves parkolót is. A kéthektáros parkban 8200 négyzetméternyi megújított zöldfelület, és félkaréjban körbefutó, árnyas-kanyargós sétány övezi majd a múzeumot. A felülnézeti terven látszik, hogy kicsit át is rendezik a Múzeumkertet, például a Forum Romanumról származó oszlop helyére az alapító-támogató Széchényi Ferenc szobra került, és Arany János szobra is megújulva kerül vissza, a park többi bronz- és kőszobrával egyetemben.

A felszíni munkálatok mellett megújul a teljes elektromos hálózat és víz- és csatornarendszer is, és a teljes parkot lefedő WiFi hálózatot is telepítenek. A múzeum mögött található kertészlak renovációja kérdéses egyedül, mert bár a kiviteli tervek és szükséges engedélyek megvannak, feltehetően nyárra, az ide tervezett kiülős kávézóval ez nem készül még el. A felújítás alatt a múzeum zavartalanul üzemel, egyedül arra kell figyelni, hogy időnként más-más bejáraton keresztül lesz megközelíthető.

Fotó: Kőrösi Tamás
MAGYAR NEMZETI MÚZEUM
  • 1088 Budapest, Múzeum körút 14-16.
  • A pénztár 17:30-kor zár.

Magyarország legnagyobb múzeuma közel 8000 négyzetméteren várja a magyar kultúra és történelem iránt érdeklődőket. Az alapítása óta eltelt több mint 200 év alatt hatalmas mennyiségű műtárgyat, régészeti, történelmi és néprajzi leletet gyűjtöttek itt össze. A Magyar Nemzeti Múzeum valóságosan mutatja be a magyar történelmet, minden szomorúságával és boldogságával együtt, így fontos és tanulságos nevezetesség. Kötelező látnivaló minden helyinek és messziről érkezőnek. A múzeum kertje számos fontos társadalmi esemény színhelye volt: a március 15-i forradalmi nagygyűlésen túl tartottak itt választójogi gyűlést, sztrájkgyűlést, megemlékezéseket. De a Múzeumkert nemcsak nagy események színhelye, hanem a hétköznapok kedvelt pihenőparkja is volt mindig. Az utóbbi két évtizedben vált fesztiválhelyszínné, minden év májusában itt tartják a Múzeumok Majálisát.

Ezt a történelmi és forradalmi jelentőségű kertet, ami még a Pál utcai fiúk történetében is szerepel, éppen felújítják. A tervek szerint 2018 nyarára megfiatalodik a növényállománya, kis „tisztásokat’ alakítanak ki piknikezéshez, köztéri bútorokat helyeznek el, és felújítják a régi kertészlakot is. A múzeum addig is zavartalanul látogatható.

Ajánló: A múzeum nemzeti ünnepeken (március 15., augusztus 20., október 23.) ingyenesen látogatható.

Címe: 1088 Budapest, Múzeum körút 14-16.

NYITVATARTÁS:

Hétfő – vasárnap: 10:00-18:00 óra között.

 

A pénztár 17:30-kor zár.

TELEFON:+3613277700

E-MAIL :[email protected]

Forrás: mylovenudapest

Fotók: Magyar Nemzeti Muzeum, Kősösi Tamás, Google

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Budapesti embervadászat: újabb három német szélsőbaloldali antifát köröznek – képek, videó

Már tíz lehetséges embervadászt azonosított a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a februári budapesti brutális támadók közül. Újabb három német szélsőbaloldali...

Harrison Ford; Ray Liotta; Ashley Judd; – A szabadság határai – videó

Nap mint nap ezrek és ezrek próbálnak a jobb élet reményében illegálisan bejutni az Egyesült Államokba a mexikói...

Kate Winslet; Liam Hemsworth; – A ruhakészítő – videó

Mély érzelmű, ausztrál romantikus dráma, Rosalie Ham bestseller regénye alapján. Egy gyönyörű nő visszatér szülővárosába, ahol varrógépével és egyedi...

Liam Hemsworth; Harrison Ford; Amber Heard; Gary Oldman; – Paranoia – videó

New York közepén a toronyházak labirintusában számtalan mamutcég ontja magából a dollármilliárdos megbízásokat. Ha ott egyszer is hibázol,...