-6.7 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

Elhunyt Kállay Géza

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Életének 58. évében elhunyt Kállay Géza egyetemi tanár, az Angol Irodalom a Középkorban és a Kora Újkorban doktori program vezetője, az Angol-Amerikai Intézet korábbi igazgatója és az Irodalomtudományi Doktori Iskola volt vezetője – közölte az ELTE Bölcsészettudományi Karának Angol-Amerikai Intézete.

Kállay Géza 1959-ben született Budapesten. 1984-ben szerzett diplomát az ELTE magyar, angol és általános és alkalmazott nyelvészet szakán, majd az ELTE Általános és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékén dolgozott tudományos segédmunkatársként. Már ekkor kitűnt szuggesztív előadásaival és nyelvészeti, nyelvfilozófiai kutatásaival.

1986-ban tanársegédként az ELTE Angol Tanszékére került, ahol főként irodalomtörténettel foglalkozott. Tanítványai ezektől a korai évektől kezdve szinte rajongással vették körül, oktatómunkáját egész életén át a felkészültség, szerénység és a diákjai iránti odaadó figyelem jellemezte.

1991–92-ben a Leuveni Katolikus Egyetemen végzett kutatásokat, majd 1994-ben egyetemi adjunktus lett az akkor alakult Angol-Amerikai Intézet Anglisztika Tanszékén. A doktori fokozatot 1996-ban a Leuveni Katolikus Egyetemen szerezte meg az irodalom és filozófia kapcsolatainak, Shakespeare wittgensteini olvasatának szentelt disszertációjával. 1995-ben Fulbright ösztöndíjasként a Harvard Egyetemen dolgozott. Szorosabb oktatási és kutatási területe William Shakespeare, az angol reneszánsz drámairodalom és a drámaelmélet volt, de rendkívül széles tájékozottsága és komoly filozófiai tudása az angol-amerikai irodalom és kultúra más területeinek is szakavatott ismerőjévé tették.

 

Az ELTE-n 1998-ban egyetemi docenssé, majd 2007-ben egyetemi tanárrá nevezték ki. A 2004/2005-ös tanévben Fulbright Ösztöndíjjal a Kaliforniai Egyetem Santa Cruz-i kampuszán vendégtanárként irodalmi és filozófiai kurzusokat tartott. Az ELTE Angol-Amerikai Intézetének igazgatói feladatait 2002–2006 között és 2010-ben, az Irodalomtudományi Doktori Iskola vezetését 2012–2015 között, a Korai Modern Angol Irodalom Doktori Program vezetését 2012-től haláláig a legnagyobb szakmai hozzáértéssel látta el.

Kállay Géza több jelentős monográfia, illetve önálló tanulmánykötet és számos tanulmány szerzőjeként nemzetközi hírű tudós volt, akinek korai és váratlan hirtelenséggel bekövetkezett halála egy ismert, elismert és tekintélyes tudományos pályát tört derékba. Sokoldalú érdeklődése és alkotói tehetsége a műfordítás, a szépirodalom és a színjátszás területére is kiterjedt. Az évek során több kutatási program vezetője is volt. Tanítványaival és meghívott vendégeivel rendszeresen tartott előadásokat, műhelybeszélgetéseket, és doktori hallgatóival együtt csak az elmúlt két évben két nagyszabású tudományos konferenciát szervezett az Angol-Amerikai Intézetben – közölte az intézmény.

Forrás: inforadio

Képek: elte, jokaiszinhaz, youtube, szabadeygetem

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Tom Cruise, Domhnall Gleeson, Sarah Wright; Igaz történet alapján – A beszállító – videó

Tom Cruise új filmje egy elképesztő igaz történetet dolgoz fel. Barry Seal amerikai pilóta volt, aki a Pablo Escobar-féle...

Előkerült a nő, aki elvette Harry herceg szüzességét egy kocsma mögött – fotók

2001-ben történt az eset, hamar végeztek. Nemrég meg Harry herceg könyve, amely több érdekes, eddig nem hallott történetet tartalmaz,...

Ukrajna legitim katonai célpontnak tekinti Moszkvát..

Ha a háború úgy alakul Kijev egy percig sem fog hezitálni, hogy tűz alá vegye az orosz fővárost. Legitim...