13.6 C
Budapest
2022. szeptember. 26. hétfő

Elhunyt az Aranycsapat legendáinak orvosa.. Isten nyugosztalja!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Életének 79. évében hunyt el dr. Pénzes István professzor, aki három vagy akár négy könyvet is teleírhatott volna azzal, kiket gyógyított meg és kiknek segített egészségesnek maradni. Elég, ha vele kapcsolatban leírjuk: az Aranycsapat orvosát gyászoljuk.

Pénzes professzor rengeteg egykori sportoló életét mentette meg Fotó: MTI/Kovács Tamás Pénzes professzor rengeteg egykori sportoló életét mentette meg Fotó: MTI/Kovács Tamás

„Első betegem Hidegkuti Nándor volt, aki egy hasi műtét után került hozzám. Talán Afrikában, ahol edzősködött, elkapott valamit. Ő azt mondogatta, hogy a sivatagi homoktól kezdett el erősen köhögni és ebből eredtek a későbbi bajai. Vele kezdődött a híres sportoló betegeim sora…” – írta a csodálatos orvos megható visszaemlékezésében.

A legendás sportriporter, Szepesi György (balra) is sokat köszönhet Pénzes Istvánnak. A professzor rajongott a sportért és a magyar sportolókért Fotó: MTI/Bruzák NoémiA legendás sportriporter, Szepesi György (balra) is sokat köszönhet Pénzes Istvánnak. A professzor rajongott a sportért és a magyar sportolókért Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Dr. Pénzes aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos, sebész, professzor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének kitüntetettje volt. Különleges életút az övé, nem túlzás azt állítani, hogy évekkel, sőt évtizedekkel hosszabbította meg a legendáink életét. Pénzes István professzor páciensének számított Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc, Sándor Csikar, Szusza Ferenc, Papp László, Gyarmati Dezső, Varga Zoltán és még sorolhatnánk a neveket.

– Bevallom, családilag is érintett vagyok az Aranycsapat legendájában, mivel anyai nagyapám volt a csapat valutaügyeinek intézője az akkori IBUSZ-nál, így szinte családi kapcsolatban álltam Magyarország leghíresebb embereivel… – árulta el egyszer.

Az akkoriban Afrikában edzősködő Hidegkuti Nándor volt az első betege Fotó: RAS-ArchivAz akkoriban Afrikában edzősködő Hidegkuti Nándor volt az első betege Fotó: RAS-Archiv

És több, sokkal több volt ez a kapcsolat, mint orvos és beteg között. Pénzes professzor rajongásig szerette a sportot, a labdarúgást, megtiszteltetésként élte meg, hogy egykori kedvencei hozzá fordultak segítségért.

– Puskás Ferenc öt évig volt a páciensem, mert amikor bármilyen sürgős beavatkozás kellett, nálam feküdt. Emlékszem az utolsó beszélgetésünkre is, amikor még teljesen egészséges volt, hihetetlen lelkesedéssel mesélt futballélményeiről, és nekem ajándékozott egy nagyon híres képet, amelyen a Real Madrid mezében a BEK-serleggel guggol. A fotó hátuljára pedig felírt néhány kedves sort, kifejezetten nekem dedikálva. Erre olyan büszke vagyok, hogy a mai napig őrzöm, bár már elég megviselt állapotban van a felvétel. Sajnos, Öcsivel is előfordult, hogy nagyon súlyos állapotba került, és vissza kellett hoznom az életbe… – mesélte korábban talán legkedvesebb betegéről a professzor.

Puskás Ferencet öt éven keresztül, több alkalommal is kezelte a professzor Fotó: RAS-ArchivPuskás Ferencet öt éven keresztül, több alkalommal is kezelte a professzor Fotó: RAS-Archiv

A pácienseihez hasonlóan legendás orvost az egész magyar sporttársadalom gyászolja.

Családja űzte el a fáradtságát

Pénzes István betegei mellett a családjának élt.

 A vezérgondolatom a családom. Csak kiegyensúlyozott ember képes jó munkára, a lelkesítőm a feleségemen kívül a három unokám, Mónika, Bálint és Szabolcs. Akármilyen feszült vagyok is, ha Mónika hazajön, elűzi a fáradtságomat… – így beszélt néhány éve a szeretteiről.

blikk
Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Arzénos családirtásra épített praxist: Gerzsány Mária, a sorozatgyilkos hátborzongató története (18+)

Megdöbbentő történet egy kegyetlen emberről. Sokáig azért nem sikerült lebuktatni, mert a falubeli megrendelői összejátszottak vele. Sok hátborzongató történetet...

Megtartotta körzetét a baloldal Újpesten

Győzött az ellenzék a IV. kerületben. Egy baloldali körzetet hozott a vasárnap tartott időközin az ellenzék, Maholányi Zsolt, a DK, az...

X-Faktor 2022: tényleg valóságshow lett a tehetségkutató műsorokból?

2004. január 10-én a Megasztár első élőben közvetített döntője új fejezetet nyitott a hazai kereskedelmi tévézés történetében. A műsor hat...

Hiába ment Gyurcsány Miskolcra kampányolni, a Fidesz jelöltje nyert

Barta Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje közösségi oldalán köszönte meg a választók bizalmát. Barta Gábor nyerte Miskolc 3. számú egyéni választókerületében...