0.9 C
Budapest
2023. december. 1. péntek

Elhunyt a 31 éve elrabolt Farkas Helga édesapja

Dátum:

Megosztás:

Hosszas betegség után elhunyt Farkas Imre, az 1991. június 27-én Szeged és Orosháza közötti autóúton elrabolt gimnazista lány édesapja, írta meg elsőként laptársunk, a Délmagyarország.

Farkas Imre évtizedekig hitt abban, hogy szeretett lányát élve vagy halva megtalálja, az emberrablás tetteseit pedig bíróság elé állítják.

Hosszas betegség után elhunyt Farkas Imre a 31 éve elrabolt Farkas Helga édesapja – írja testvérlapunk, a Délmagyarország. Farkas Helgát 1991. június 27-én este, Orosháza és Szeged között rabolták el. Azóta sem találják, bár a rendőrség honlapján, a körözések között még mindig szerepel.

cfd976418ad84b2592eda61960d6e13d
police.hu

Ötszázezer márka váltságdíj

A tettesek néhány órával a rablás után telefonáltak a lány Szegeden élő szüleinek: egy férfi suttogva mondta Farkas Imrénének, hogy ne várják haza Helgát, mert elrabolták, és 500 ezer márkát (akkori árfolyamon számolva 25 millió forintot) kérnek a szabadon bocsátásáért. A telefonáló figyelmeztette Farkasnét, hogy ne szóljanak a rendőrségnek. A szegedi Deák Ferenc Gimnázium akkori diákjának az autóját másnap megtalálták az algyői Tisza-híd melletti szervizúton – elevenítette fel 2008-ban a Délmagyarország, amikor Farkas Imre nyilatkozott nekik. A neves vállalkozó 1991-ben még a parafenomén Uri Gellert is felkérte, keresse a lányát. Geller sem járt sikerrel. A lány édesapja, Farkas Imre azt mondta laptársunknak, bízott Uri Gellerben, és nem bánta meg, hogy akkor segítséget kért tőle.

Farkas Helga-ügy
A rablás (Forrás: Délmagyarország)

– Máig tartjuk a kapcsolatot. Bár ritkán beszélgetünk, és még annál is ritkábban találkozunk, mégis kijelenthetem, hogy 17 éve jó barátok vagyunk, kölcsönösen tiszteljük egymást. Az esküvőjére Magyarországról csak engem hívott meg – mondta Farkas Imre akkor.

Az emberrablók egyébként 1991. június 27-e és 30-a között még tizenháromszor telefonáltak. Többször megállapodtak a pénz és a lány „kicserélésében”, ám a találkozó mindannyiszor kudarcba fulladt. Helga elrablói június 30-án este telefonáltak utoljára, ezután megszakadt a kapcsolat a lány fogva tartói és a család között. Soha többé nem jelentkeztek.

Fordulat

A nyomozás azonban egyszer csak fordulatot hozott. Igaz, Helga nem került elő, ám legalább elrablóinak egyikét bíróság elé tudták állítani és elítélni.

Farkas Helga-ügy
Farkas Helga igazolványképe

A rablás 30. évfordulóján, tavaly Kovács Lajos, az ORFK úgynevezett döglött ügyek osztályának volt a vezetője, nyugalmazott ezredes, aki maga is hosszú időn át dolgozott a Farkas Helga-ügyön, azt mondta a Délmagyarországnak: egy emberi gesztus és egy akkoriban nagyon divatos moncsicsi hozott fordulópontot a nyomozásban.

A bűnöző Csapó József egykori bűntársát, Juhász Benedeket 1995 augusztusában öt golyóval a fejében holtan találták meg a Kajánújfalu melletti öntözőcsatornában. Ekkor már volt arra utaló információ, hogy Csapónak és Juhásznak köze lehetett Helga eltűnéséhez, ám bizonyíték még semmire sem volt.

Kovács Lajos 1995-ben Juhász Benedek temetéséről vitte haza a megtört özvegyet. A rendőrautó visszapillantó tükrén egy akkoriban divatos moncsicsi lógott. A játékfigurát a nyomozó a nő kezébe nyomta, hogy hazaérve vigasztalja meg vele az édesapja elvesztése miatt kétségbeesett kislányát. Az özvegy némi vívódás után megtörte a csendet, és mindent elmondott a rendőrnek, amit férjétől, J. Benedektől hallott Farkas Helga elrablásá­­ról.

Megölhették Helgát

Kovács szerint elrablói valószínűleg megölték a diáklányt, a holttestét pedig valahol Orosháza–Gádoros–Szentes térségében gázolajjal öntötték le, és elégették. Juhász Benedek felesége is erről beszélt a nyomozóknak.

Farkas Helga-ügy
Farkas Helga 17 éves tűnt el  Forrás: Délmagyarország

Farkas Helga elrablása és tehetős apjának megzsarolása miatt 2000-ben a többszörösen büntetett Csapó Józsefet ítélték el. Csapó mellesleg 1996-ban kirabolta az orosházi vállalkozót, Fésű Pál Attilát, és a mintegy tízéves börtönbüntetése során rendszeresen látogatta őt egy olasz férfi. (Fésű és Palatinus Gábor, a Farkas Helga-ügy egykori nyomozója feltételezése szerint ő az északolasz maffia képviseletében járt el. Az olasz férfi nem tud magyarul, de Csapó beszél olaszul.) Csapó egykori bűntársát, Juhász Benedek holttestét a Kajánújfalu melletti öntözőcsatornában találták meg. Csapó ismerte a térséget, így rá terelődött a gyanú, majd Juhász megölésével meg is vádolták, ám 2000-ben a Legfelsőbb Bíróság jogerősen elítélte az emberrablás miatt, de a bűntársa megölésének vádja alól felmentette. A férfi letöltötte büntetését, majd Nagy-Britanniába költözött.

A becsületsértési ügy

Fésű Pál Attila időközben vádlott le egy becsületsértési ügyben, amit a rendőrség indított ellene. A Békéscsabai Járásbíróság előtt zajló ügy a Farkas Helga-ügyet is érinti és tanú benne a volt nyomozó Palatinus Gábor. Ő volt az, aki nyugdíjazása előtt elfogta a balástyai sorozatgyilkos rémet, valamint 1991-től ő volt az elrabolt Farkas Helga ügyében indult nyomozás egyik vezetője is a megyében.

A vállalkozó Fésű korábban fehérgalléros bűnözőknek nevezte a rendőrség több magas rangú vezetőjét és nyomozóját. A hírek szerint védett tanúként számontartott Fésű tizenegy évvel ezelőtt egy nagy gazdasági visszaélés nyomán életveszélyben volt, és a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága személyi védelmet rendelt el számára. Az orosházi rendőrkapitányság és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság több vezetője szerint azonban a férfi nem volt életveszélyben. A rendőrök tanúvallomásaikban nyilatkoztak is erről, ám a vállalkozó szerint ahelyett, hogy megvédték volna, őt fenyegették meg életveszélyesen. Fésű és a rendőri vezetők között elfajult vitából lett a Békéscsabai Járásbíróságon folyó becsületsértési per.

Fésű Pál Attila több szálon is kapcsolódik a Farkas Helga-ügyhöz, igaz, nem közvetlenül.

A vállalkozó a becsületsértési perben a Farkas Helga-ügy egyik nyomozójával, Palatinus Gáborral azt akarja bizonyítani, hogy az ügy mögött az északolasz területeken erős Mala del Brenta maffiacsoportot kell keresni, amit szerintük a hatóságok nem tettek meg. Nem árt azonban tudni: a magyar rendőrségi nyomozásban az olasz szál fel sem merült.

Fésű és Palatinus szerint az olasz maffia a 31 éve történt emberrablás megoldásának kulcsa, s akár Farkas Helga holtteste is előkerülhet.

Palatinus 2017-ben hozta nyilvánosságra teóriáját a Farkas Helga-ügyről. Dél-Olaszországban, Calabria tartományban bukkantak rá arra a férfira, akinek tenyérlenyomatát egykor Helga sportkocsijának visszapillantó tükrén rögzítették a helyszínelők. Szerinte ez a titokzatos Z. lehetett a valódi főnök, Cs. József és J. Benedek csak közvetítő volt, a diáklányt egy olasz bűnözőkből álló csoport rabolhatta el 1991-ben. Az olasz kapcsolatot erősítheti Palatinus szerint az is, hogy Helga autójában egy lírát (pénzérmét) is találtak, míg az a fehér BMW, ami a szemtanúk szerint a diáklány autóját követte, Triesztben tűnt el végleg a hatóságok szeme elől. Olaszországban a maffiához kapcsolódó bűncselekmények sosem évülnek el, ezért még most is bíróság elé lehetne állítani a tetteseket.

A Békéscsabai Járásbíróság előtt zajló keddre kitűzött tárgyalás elmaradt, ám csütörtökön és pénteken tanúk meghallgatásával folytatódik. Csütörtökön várható Palatinus Gábor nyugalmazott rendőrtiszt meghallgatása.

A rendőrség becsületsértés vétsége miatt büntetőpert kezdeményezett az orosházi Fésű Pál Attila ellen.

magyarnemzet

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

PET-palack visszaváltás: Nemcsak lehetséges, kötelező is!

BUDAPEST (2023. november 29.) – Jövő év elejétől kötelező PET-palack visszaváltás lép életbe Magyarországon, ami talán érdemben hozzájárulhat...

Megszabadulna fölösleges kilóitól?

Fogyjon velünk lemondások nélkül! A lakosság nagy része küzd súlyfelesleggel, ami egyrészt esztétikai probléma, de sokkal inkább egészségügyi, hisz súlyos...

Álmodozó kényelem – útmutató a stílusos és kényelmes pizsamák kiválasztásához nők számára

Az alvás minőségének javítása érdekében ügyelj arra, hogy a hálószobában ne csak friss levegő legyen. Igaz, hogy az...

Válságban van Kulcsár Edina és G.w.M házassága? Árulkodó mondatok a szépségkirálynőtől…

Kulcsár Edina nemrég bejelentette, hogy ezentúl csak azok láthatnak bele a családi életükbe, akik előfizetnek rá. Nos, vannak akik bizony...